Stortinget - Møte torsdag den 2. februar 2023

Dato: 02.02.2023
President: Masud Gharahkhani

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant

Jan-Olav Ingvaldsen

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Den 5. april 2021 døde tidligere stortingsrepresentant Jan-Olav Ingvaldsen fra Fauske, 67 år gammel. Han representerte Arbeiderpartiet og Nordland fra 1985 til 1989 og var medlem av forbruker- og administrasjonskomiteen og sosialkomiteen.

Jan-Olav Ingvaldsens navn er uløselig knyttet til kampen for Sulitjelma-samfunnet. Med bakgrunn som lokal smelteverksarbeider og gruvearbeider ble han i 1979 formann i Sulitjelma gruvearbeiderforening, 25 år gammel.

Ingvaldsen ble en samlende kraft i krevende år for lokalsamfunnet. Han ledet gruvearbeiderforeningen fram til han kom på Stortinget, der han fortsatte kampen.

I tid falt stortingsperioden hans, fra 1985 til 1989, sammen med en økonomisk krevende tid for landet og en ideologisk brytningstid i Arbeiderpartiet. Ingvaldsen la aldri skjul på sin støtte til den tradisjonelle industripolitiske linjen og gikk ikke av veien for åpen kritikk av sine egne, både på politikk og på partikultur. Han fikk støtte, men også motbør og personlige belastninger og varslet tidlig at han ville nøye seg med én periode.

Parallelt hadde kampen for Sulitjelma-samfunnet gått annerledes enn han håpet. 37 år gammel gikk han fra vervet som stortingsrepresentant til å ha status som arbeidsledig, sammen med gamle arbeidskamerater i Sulitjelma Gruber.

Etter stortingstiden gikk Ingvaldsen i gang med studier i statsvitenskap og journalistikk. Han ble journalist i Nordlands Framtid og arbeidet etter avisfusjonen ved Avisa Nordlands Fauske-kontor fram til 2016. Avisas mangeårige sjefredaktør Jan-Erik Hanssen beskrev ham som «en dyktig journalist og en varm, oppmerksom, klok og kunnskapsrik kollega».

Jan-Olav Ingvaldsen vokste opp i en samfunnsengasjert arbeiderklassefamilie, og engasjementet varte livet ut – i fagforening, lokalpolitikk, rikspolitikk og journalistikk. Han var arbeiderklassens og arbeiderbevegelsens mann, alltid opptatt av rettferdighet og av interessene til vanlige arbeidsfolk og dem som satt nederst ved bordet.

Vi lyser fred over Jan-Olav Ingvaldsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Fra representanten Kari Elisabeth Kaski foreligger meddelelse om at den innvilgede foreldrepermisjonen i tiden 1. oktober–28. februar er endret til å gjelde til og med 20. februar. – Denne meddelelse tas til etterretning.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Tellef Inge Mørland, Eivind Drivenes, Ragnhild Male Hartviksen, Siri Gåsemyr Staalesen, Rasmus Hansson, Lisa Marie Ness Klungland, Mímir Kristjánsson, Alfred Jens Bjørlo, Mahmoud Farahmand og Grete Wold om permisjon 5.–10. februar – alle for å delta på studieopphold for representanter i Brussel

  • fra representantene Svein Harberg og Marianne Sivertsen Næss om permisjon 3.–11. februar, og fra representanten Willfred Nordlund om permisjon 3.–8. februar – alle for å delta i den oppnevnte stortingsdelegasjon til Japan og Sør-Korea

  • fra representantene Per Olaf Lundteigen og Trine Lise Sundnes om permisjon 7. og 8. februar – begge for å delta i møter i EFTA-parlamentarikerkomiteen i Brussel og Genève

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Rogaland, Emma Watne, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget under representanten Mímir Kristjánssons permisjon, jf. Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    • For Aust-Agder: Abel Cecilie Knibe Kroglund og Torunn Ostad 7.–9. februar

    • For Vest-Agder: Kirsten Helen Myren 7.–9. februar

    • For Akershus: Anita Patel 6.–9. februar

    • For Buskerud: Sigrid Simensen Ilsøy 7.–8. februar

    • For Finnmark: Sigurd Kvammen Rafaelsen 7.–9. februar

    • For Nordland: Hans Gunnar Holand 7.–8. februar

    • For Oslo: Agnes Nærland Viljugrein 7.–9. februar, Jon Reidar Øyan 7.–8. februar og Sigrid Zurbuchen Heiberg 7.–9. februar

    • For Rogaland: Tor Inge Eidesen og Naomi Wessel 7.–9. februar

    • For Sogn og Fjordane: Gunhild Berge Stang 7.–9. februar

    • For Telemark: Emilie Schäffer 7.–9. februar

    • For Vestfold: Aram Karim 7.–9. februar

Presidenten []: Representanten Frank Edvard Sve vil framsette et representantforslag.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg har gleda av å fremje eit representantforslag på vegner av Morten Stordalen, Carl I. Hagen, Tor André Johnsen og meg sjølv om umiddelbar igangsetjing av prosjektet E6 ved Lågendeltaet i Lillehammer.

Presidenten []: Representanten Mona Fagerås vil framsette et representantforslag.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg vil på vegne av representantene Freddy André Øvstegård, Lars Haltbrekken, Kathy Lie, Ingrid Fiskaa, Kirsti Bergstø og meg selv framsette et representantforslag om å stoppe forfallet på norsk jernbane.

Presidenten []: Representanten Abid Raja vil framsette et representantforslag.

Abid Raja (V) []: På vegne av representantene Guri Melby, Ingvild Wetrhus Thorsvik og meg selv har jeg gleden av å legge fram et representantforslag om utdanningsmuligheter for afghanske kvinner, gjennom både studentvisum, stipendordning og bistandsmidler til å fullføre utdanningen i nærområdet.

Presidenten []: Representanten Kathy Lie vil framsette et representantforslag.

Kathy Lie (SV) []: På vegne av representanten Cato Brunvand Ellingsen og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om inkludering av barn og unge i idretten.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.