Stortinget - Møte torsdag den 23. mars 2023

Dato: 23.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 212 S (2022–2023), jf. Dokument 8:44 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [13:37:36]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Dagfinn Henrik Olsen om å oppheve kravet om førerkort i klasse B96 og BE for kjøring av tilhenger opp til 3 500 kg på klasse B-førerkort (Innst. 212 S (2022–2023), jf. Dokument 8:44 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

André N. Skjelstad (V) [] (ordfører for saken): Komiteen går i sin innledning gjennom opplysningene om hvordan dette er lagt opp. I tillegg fremmes det flere forslag fra undertegnedes parti og fra Fremskrittspartiet, men jeg vil dvele litt ved det ene forslaget som Venstre har sammen med Fremskrittspartiet.

I dagens regelverk for kjøring med henger med førerkort klasse B har man en tillatt totalvekt opp til 3 500 kg for både bil og henger. Med førerkort klasse B96 har man på bil og henger en tillatt totalvekt på 4 250 kg. Førerkort klasse BE gir tillatelse til å kjøre med en totalvekt på mellom 4 250 kg og 7 000 kg. Vi mener – og bemerker – at opplæringen i klasse B96 og klasse BE er nærmest identisk. Førerkort klasse B kan påføres en ny kode, 96, etter at man har gjennomført sju timer obligatorisk opplæring, men det er en praktisk førerprøve i tillegg.

En mener at regelverket kan oppfattes som både komplisert og rigid. Derfor fremmer vi de forslagene som vi gjør. Så er det et annet paradoks her, at man innførte dette på et tidligere tidspunkt, men det er altså en annen type regelverk når det gjelder f.eks. campingvogn og slike ting. Det er noen paradokser i det som jeg synes kan virke litt merkverdige.

Jeg tar opp de to forslagene Venstre har sammen med Fremskrittspartiet.

Presidenten []: Då har representanten André N. Skjelstad teke opp dei forslaga han refererte til.

Liv Kari Eskeland (H) []: Med jamne mellomrom handsamar Stortinget saker som for så vidt har vore diskuterte her i salen tidlegare. Det gjeld òg denne saka, og det kan vera gode grunnar til at me skal gjera det.

Det er stadig teknologiutvikling på området. Køyretøy og tilhengarar vert betre, men ein erfarer òg kvar dag korleis regelverket verkar, og ein kan på bakgrunn av det ha vorte tilført ny kunnskap på område som gjer at me bør vurdera endringar. Det er òg alltid prisverdig når ein leitar etter å finna gode måtar å få ned byråkrati på, saman med forenkling av system og lettare forståing av regelverk for innbyggjarane som skal forholda seg til kvar tids gjeldande regelverk.

I dag debatterer me forenkling, der intensjonen bak forslaget er å forenkla regelverk som omhandlar førarkort klasse B og kva slags hengjarar ein der kan nytta. Likevel: Me skal halda tunga litt beint i munnen når me vurderer slike endringar. I dette tilfellet er vårt regelverk òg sterkt knytt opp mot EU og EØS gjennom direktiv 2006/126/EF, altså tredje førarkortdirektiv. Direktivet stiller minimumskrav til når førarkort klasse B, klasse B96 og klasse BE kan gjevast, og kva køyretøy dei omfattar.

Det som kan synest å vera gode tankar om forenkling, kan òg gje oss utfordringar i den andre enden, og me støttar difor innstillinga frå fleirtalet om å avvisa saka. Ei slik avvising er òg støtta av Trygg Trafikk i høyringsinnspel til saka. Likevel: Me set pris på Stortingets representantar som søkjer å føra verda framover ved å føreslå forbetringar til regelverk og forordningar, og ser på generelt grunnlag fram til andre forslag til slike.

Geir Adelsten Iversen (Sp) []: Det er kanskje ikke så veldig viktig å si så mye mer enn det Liv Kari Eskeland sa. Jeg synes det var en veldig bra tale og nesten det samme som jeg hadde skrevet. Men det jeg kan si, er at samferdselsministeren viser til at reglene er harmonisert med EØS, og at vi av den grunn ikke kan forandre så mye. Av trafikksikkerhetsmessige årsaker mener han at vi bare skal holde oss der vi er.

Mange av oss kjører tilhenger. Jeg er en av dem. Jeg kjører tilhenger både med campingvogn og annet, og jeg har de nødvendige sertifikatene for å gjøre det.

EU og EØS har fått veldig stor innflytelse på slike saker – etter mitt og Senterpartiets syn for stor innflytelse – men Fremskrittspartiet er jo veldig for EØS-samarbeid.

Nå vet jeg at det jobbes for at EU skal endre på førerkortdirektivet. Om så skjer, vil kanskje et slikt forslag som Fremskrittspartiet har foreslått, kunne få et annet utfall.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det kunne ha vore freistande å køyre ein EU-debatt med siste representant frå Senterpartiet, men eg skal ikkje gjere det. Eg er nokså einig i at det ikkje kan vere EU som styrer kva vi i denne salen skal gjere – det er den sida av saka.

Då eg kom inn på Stortinget, hadde eg eit håp om å prøve å gjere kvardagen litt enklare for vanlege folk, og denne saka er eit godt døme på det å kunne gjere ting enklare for folk flest.

Eg har fått mange telefonar frå folk i heile Noreg som ikkje forstår bæret av at ein kan køyre med ei campingvogn som ligg og sleng bak den vesle bilen, at det er heilt ok så lenge ein ikkje overstig 3,5 tonn, men at ein berre kan køyre med ein hengjar på 750 kg. Eg kjøpte meg ein hengjar på 750 kg for ei tid tilbake, og den hengjaren er omtrent nøyaktig like stor som ein annan hengjar som er i familien, som er 2,5 tonn, med boggi og bremser og full pakke. Eg kunne sikkert ha funne på å laste hengjaren på 750 kg med fem–seks pakker med Glava og hive ein tre–fire–fem sponplater på toppen, og så kanskje eit tau rundt, og køyrt relativt livsfarleg på vegen. Eg gjer sjølvsagt ikkje det, men vi ser mykje rart langs vegane.

Det er ikkje noko lastekurs for ein hengjar på 750 kg, og det er ein farlegare hengjar – utan bremse, han ligg og hoppar på dei to hjula sine – enn ein større hengjar med bremse og boggi osv. Men det kan ein ikkje køyre med, for då vert det skummelt om ein gjer det opp mot 3,5 tonn. Folk forstår det ikkje. Folk forstår det rett og slett ikkje.

Vårt forslag var regelrett å kunne forenkle systemet til å kunne køyre med hengjar opp til 3,5 tonn med bremse og alt sikkerheitsutstyr som er på dei hengjarane. Det er som å vere på ein heilt annan planet å køyre med ein sånn hengjar kontra ein liten hengjar på 750 kg. Vi ønskte òg å forenkle systemet gjennom å leggje lastekurs på klasse B-lappen. Lastekurs, det å kunne laste hengjarane, er noko av det aller, aller viktigaste.

Det ser ikkje ut til at vi klarer å gjere kvardagen enklare for folk flest i denne saka. Men eg har ikkje tenkt å gje meg, så det kan godt hende vi kjem tilbake med ei sånn sak seinare, i håp om at vi klarer å gjere kvardagen enklare. Det er iallfall difor underteikna er på Stortinget.

Eg tek opp forslaga våre.

Presidenten []: Då har representanten Frank Edvard Sve teke opp dei forslaga han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg oppfatter forslagene som et ønske om å utvide vektgrensen for tilhengere i førerkort klasse B til å tilsvare nåværende førerkort klasse BE. Det vil bety at alle med førerkort klasse B skal ha rett til å kjøre med tilhenger som veier opp mot 3,5 tonn. Som et avhjelpende tiltak foreslår man også at det innføres obligatorisk lastesikringskurs, som alle som tar førerkort, må ta.

Gjeldende regelverk tar utgangspunkt i at kjøring med tilhenger normalt er mer krevende for føreren, og at utfordringene og trafikksikkerhetsrisikoen øker med økt vekt. Risikoen ved kjøring med tilhenger er særlig knyttet til risikoen ved at massen som er i bevegelse, fordeles på to kjøretøy med ulike egenskaper, særlig når det gjelder bremser.

Av trafikksikkerhetshensyn, og med utgangspunkt i nullvisjonen, stilles det derfor krav til både opplæring og/eller prøve, avhengig av hvor tung tilhenger man ønsker å trekke. I dag kan personer med førerkort klasse B trekke en tilhenger som veier inntil 750 kg – eller tyngre, dersom den samlede totalvekten av bil med tilhenger ikke overstiger 3 500 kg. Opplæring for klasse B inneholder grunnleggende opplæring i lastesikring, som skal gi sjåføren forutsetning for å trekke lette tilhengere på en trafikksikker måte.

De som vil kjøre tyngre kombinasjoner, kan ta sju timers obligatorisk opplæring og få koden 96 på førerkortet, og de kan da kjøre en kombinasjon med totalvekt inntil 4 250 kg. De som vil kjøre enda tyngre kombinasjoner, kan i tillegg ta en praktisk prøve med bil og henger og få førerkort klasse BE og kan da trekke tilhengere som alene veier opptil 3,5 tonn.

Reglene reflekterer at ikke alle har behov for å kjøre med like tung henger, noe som gir valgmuligheter avhengig av hvor tung tilhenger som skal trekkes. Disse reglene er i tråd med de harmoniserte minimumskravene i førerkortdirektivet. Det er ikke mulig innenfor våre forpliktelser etter EØS-avtalen å ha mildere krav enn dem vi har for å kjøre tilhengere som omfattes av de harmoniserte klassene B96 og BE.

Jeg ser derfor samlet sett at det ikke er trafikksikkerhetsmessig forsvarlig å gjennomføre forslag 1 i representantforslaget, og det er heller ikke mulig innenfor våre forpliktelser etter EØS-avtalen. Sånn sett er jeg glad for at komiteens flertallsinnstilling er at man ikke skal støtte forslaget.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Mitt spørsmål til samferdselsministeren er rett og slett: Meiner ministeren at det er meir trafikkfarleg å køyre med ein sikker, god hengjar enn å køyre med ein liten hengjar på 750 kg som ligg og hoppar etter bilen? Kva er mest trafikksikkert?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg tror jeg var tydelig i mitt innlegg på at masse ikke er uvesentlig. Tyngde betyr noe. Det som også betyr noe, er de ulike metodene for bremsing som i hvert fall i dag gjelder, nemlig at de fleste moderne biler har ABS-bremser, mens det ikke er tilfellet på større hengere med bremser, som bremser på bakgrunn av at man har trykk i påkoblingen. Dette er mer krevende, og man må være en bedre sjåfør for å håndtere det enn å kjøre de andre, mindre hengerne, som har lettere vekt. Det er en helt åpenbar forskjell, som krever annen kompetanse. Hvis det ikke hadde vært sånn, hadde det vært meningsløst å kreve det.

Votering, se tirsdag 28. mars

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 7.

Det vert ringt til votering.