Stortinget - Møte tirsdag den 9. mai 2023

Dato: 09.05.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 321 S (2022–2023), jf. Dokument 8:114 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 13 [17:56:59]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Erlend Wiborg, Per-Willy Amundsen og Silje Hjemdal om fastsettelse av gjennomføringstid for anmodningsvedtak om forbud mot ekteskap mellom søskenbarn (Innst. 321 S (2022–2023), jf. Dokument 8:114 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kamzy Gunaratnam (A) [] (ordfører for saken): I denne saken behandler vi et representantforslag hvor det bes om at anmodningsvedtaket om å forby søskenbarnekteskap som ble fremmet i 2020, og som senere ble vedtatt av et flertall i Stortinget, gjennomføres. Forslagsstillerne peker på at gjennomføringen trekker ut i tid, og de ønsker å sette en tidsfrist for arbeidet. Forslagsstillerne ber Stortinget vedta å be regjeringen fremme forslag til lovendring som forbyr ekteskap mellom søskenbarn, innen 31. desember 2023. Komiteen viser videre til svarbrev fra barne- og familieministeren.

På vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil jeg veldig gjerne vise til at Stortinget den 3. november 2020 fattet et anmodningsvedtak der man ba regjeringen legge fram de nødvendige lovendringer for å forby ekteskap mellom søskenbarn. Et skriftlig spørsmål om framdrift ble besvart av Barne- og familiedepartementet allerede for et år siden, med henvisning til det nødvendige forarbeidet som kreves for å fremme et lovforslag. Vi er glade for det brede flertallet for et forbud mot søskenbarnekteskap, men understreker samtidig at det er denne regjeringen som følger opp anmodningsvedtaket.

Vi er også glade for at Barne- og familiedepartementet nå er i sluttfasen av arbeidet med høringsnotat. Vi forstår det dit hen at departementet tar sikte på offentlig høring ganske snart. Regjeringen tar også sikte på at lovproposisjonen med forslag til forbud mot søskenbarnekteskap i ekteskapsloven kommer innen utgangen av 2023. Det er grunnleggende viktig for Arbeiderpartiet og Senterpartiet at nødvendig forarbeid blir gjort før et lovforslag sendes ut.

Jeg vil avslutte med å si at det vil være greit å prøve å snakke litt sensitivt om dette temaet – ikke for å innskrenke noens ytringsfrihet. Selv om vi i Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener det er riktig med et forbud, betyr ikke det at det i dag ikke finnes folk som lever i ekteskap med en fetter eller kusine, som lever lykkelig, og hvor det også er barn i bildet. Derfor er det viktig for oss å snakke om dette – om frarøvelse av frihet og forebygging av helseutfordringer, at det er det dette handler om, og at vi ikke går til krig mot noens familie.

Sveinung Stensland (H) []: Når jeg nå tar ordet, kan jeg jo, med komitélederens logikk, legge til grunn at Høyre er det eneste partiet som bryr seg om alle sakene, for nå har vi hatt ordet i alle justissakene i dag. Så var det sagt.

Vi i Høyre er positive til et forbud mot søskenbarnekteskap, og vi ser frem til at regjeringen skal legge frem et sånt forslag for Stortinget innen 2023, noe de har sagt at de skal gjøre. Vi mener et forbud mot søskenbarnekteskap er viktig for å bidra til å forhindre negativ sosial kontroll og tvangsekteskap. Når vi legger det til grunn, finner vi ingen grunn til å stemme for forslaget om at det skal legges frem før jul i år, for det har regjeringen allerede sagt at de skal gjøre.

Per-Willy Amundsen (FrP) [] (komiteens leder): Dersom man oppfatter at Fremskrittspartiet maser vel mye om å få gjennomført dette forslaget, er det for så vidt helt riktig, for dette er en sak som Fremskrittspartiet har kjempet for gjennom flere tiår. Jeg tror jeg var medforslagsstiller for å innføre forbud mot søskenbarnekteskap allerede i 2006, sammen med blant andre Siv Jensen.

Det har vært en lang kamp for å få det på plass, men en helt nødvendig kamp. Så ja, hvis det virker som om Fremskrittspartiet har litt dårlig tid i denne saken, er det fordi vi har brukt veldig mye tid på den, og vi har veldig lyst til å se den i mål, for det er ofte sånn at politiske partier endrer standpunkt underveis. Selv om det var Fremskrittspartiets forslag som fikk flertall til slutt, sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i 2020, og som sikret dette anmodningsvedtaket, er man jo aldri trygg på at det holder helt inn. Derfor har vi stresset litt på denne saken. Det er for så vidt også Høyre et godt eksempel på, for jeg registrerer at Høyre nå er for forbud mot søskenbarnekteskap. Det var de ikke i 2020, for å si det forsiktig. Bent Høie brukte den gang veldig sterke ord for å argumentere mot forbud mot søskenbarnekteskap. Men det er jo bare bra at dette flertallet har blitt enda større. Da er det desto viktigere å få frem lovendringen raskt, for som sagt, dette vedtaket ble gjort i 2020. Vi skriver nå 2023, og det burde vært mulig å få det på plass tidligere. Derfor fremmer vi et konkret forslag, og jeg tar opp vårt forslag.

Vi opplever det i hvert fall som ærlig fra regjeringspartiene at man legger ned et tydelig arbeid her, og jeg vet at engasjementet i høyeste grad er til stede fra regjeringspartienes side. Det synes jeg de fortjener ros for, for det er gjort en god jobb, selv om vi gjerne skulle sett at det hadde skjedd enda fortere.

Det er ikke noen vits i å lage noe mer uenighet enn som så. Fremskrittspartiet har veldig dårlig tid, det er fordi noen av oss har stått i denne kampen siden 2006, men vi skal vel alltids klare å vente noen måneder til. Det som er viktig for oss, er at det følges opp, og at Stortinget gjør de nødvendige lovendringene, som har vært etterlyst lenge.

Presidenten []: Da har representanten Per-Willy Amundsen tatt opp det forslaget han refererte til.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Venstre har tidligere stemt imot et forbud grunnet behov for mer kunnskap om omfang og de helsemessige konsekvensene. Denne kunnskapen foreligger fortsatt ikke, og det er derfor behov for en grundig utredning og vurdering, inkludert en vurdering av de menneskerettslige konsekvensene av et forbud samt helsemessige konsekvenser og omfang av søskenbarnekteskap. En debatt om forbud mot søskenbarnekteskap må ha en medisinsk og faglig begrunnelse og ikke virke diskriminerende. Derfor er det imperativt at nødvendig forarbeid gjøres før et lovforslag fremmes for Stortinget. Venstre kommer derfor til å stemme imot representantforslaget.

Statsråd Kjersti Toppe []: Stortinget fatta i november 2020 eit oppmodingsvedtak der regjeringa vart bedt om å leggja fram for Stortinget dei nødvendige lovendringane for å forby ekteskap mellom søskenbarn. Eit forbod var meint å førebyggja tvangsekteskap og sosial kontroll og motverka helseskadar hos barn, og migrasjon var òg oppgitt som motiv.

Barne- og familiedepartementet er no heilt i sluttfasen av eit høyringsforslag om dette. Det har vist seg at det har vore nødvendig med gode utgreiingar før ein fattar ei lovendring. Det gjeld m.a. å innhenta vurdering av dei menneskerettslege problemstillingane og om korleis ein kan grunngi eit lovforbod som står seg.

Retten til å inngå ekteskap og retten til familieliv er sentrale menneskerettar, og eg meiner det har vore nødvendig å gjera desse grundige vurderingane før ein fremjar ei lovendring. Under dette arbeidet har mitt departement m.a. bedt Noregs institusjon for menneskerettar, NIM, greia ut det menneskerettslege handlingsrommet som gjeld for arbeidet med oppfølging av vedtaket. NIM har konkludert med at dei under tvil reknar med at Den europeiske menneskerettskonvensjon, EMK, ikkje er til hinder for eit forbod mot søskenbarnekteskap dersom målsettinga er å redusera helseskadar hos barn. Det er ifølgje NIM meir usikkert om det å motverka tvangsekteskap kan vera eit sjølvstendig føremål.

Folkehelseinstituttets prosjekt om helsemessige konsekvensar og omfanget av søskenbarnekteskap er òg eit viktig kunnskapsgrunnlag. Prosjektet er ikkje sluttført, men vi har fått førebelse funn og oppsummeringar, og ein kan fastslå at det ligg føre kunnskap om at slektskap mellom foreldre, at dei er søskenbarn, aukar risikoen før dødelegheit i heile livsløpet til barn og utgjer ein betydeleg sjukdomsbyrde for dei barna dette gjeld.

Eg vil òg peika på at andre risikofaktorar ufødde barn vert utsette for, vert møtte med opplysningstiltak, og eit forbod mot å inngå ekteskap krev difor ei god, kunnskapsbasert grunngiving, og at mindre inngripande tiltak er vurderte til ikkje å vera tilstrekkelege.

Dei ulike vurderingane eg no har tatt opp her, m.a., vil altså verta omtalte i høyringsforslaget. Eg er opptatt av at vi får ei mest mogleg opplyst sak om både dei positive og dei negative konsekvensane av eit forbod før Stortinget får lovforslaget til behandling.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

Votering, se torsdag 11. mai