Stortinget - Møte tirsdag den 9. mai 2023

Dato: 09.05.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 320 S (2022–2023), jf. Dokument 8:135 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 9 [16:17:37]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Roy Steffensen, Erlend Wiborg og Himanshu Gulati om å beskytte norske akademiske institusjoner mot utenlandsk etterretning (Innst. 320 S (2022–2023), jf. Dokument 8:135 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Ivar B. Prestbakmo (Sp) [] (ordfører for saken): Vi behandler her representantforslag fra representantene Steffensen, Wiborg og Gulati fra Fremskrittspartiet om å beskytte norske akademiske institusjoner mot utenlandsk etterretning.

I forslaget legger man fram to forslag som bl.a. innebærer sterkere samarbeid og formaliserte møtepunkter mellom PST og norske utdanningsinstitusjoner, men også å avslutte forskningssamarbeidet med land som Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Komiteen har i sitt arbeid vektlagt flere ting. Når det gjelder forslaget om sterkere samarbeid og formaliserte møtepunkter mellom PST og norske utdanningsinstitusjoner, viser komiteen til svarbrevet fra statsråden for høyere utdanning og forskning, Ola Borten Moe, der statsråden viser til at det allerede er løpende dialog mellom relevante myndighetsaktører og enkelte institusjoner, samt at det er etablert egne møter mellom kunnskapssektoren og etterretnings- og sikkerhetstjenestene samt spesifikt egne møteplasser mellom myndighetene og sektoren med tanke på akademisk samarbeid med Kina, noe som også har overføringsverdi når det gjelder andre land.

Når det gjelder forslaget om å avslutte forskningssamarbeidet med land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, peker komiteen videre på at internasjonalt utdanningssamarbeid også bidrar til å støtte opp under bredere utenriks-, utviklings- og næringspolitiske interesser. Det er derfor nødvendig å ha en god og forsvarlig balanse med en fortsatt åpen og internasjonalt orientert kunnskapssektor.

Det er ikke flertall for de forslag som fremmes i saken, og jeg legger til grunn at forslagsstillerne selv vil komme videre inn på de forslagene som fremmes. I det videre vil jeg si litt om bakgrunnen for Senterpartiets og Arbeiderpartiets vurderinger.

Regjeringen har en særlig oppmerksomhet på nasjonal kontroll og sikkerhet og har iverksatt flere tiltak for å forebygge, avdekke og håndtere fremmede staters etterretningsvirksomhet, men som det også framgår av sikkerhetsmyndighetenes sikkerhetsvurdering, er det behov for at norske akademiske institusjoner har høy bevissthet om sikkerhetsutfordringen knyttet til internasjonalt samarbeid og hvordan man kan beskytte de verdiene man forvalter.

Stortinget behandlet ganske nylig Meld. St. 9 for 2022–2023, der prinsippet «så åpent som mulig, så sikkert som nødvendig», også undertittelen på meldingen, understreker nettopp behovet for denne typen avveininger og balanse. Senterpartiet og Arbeiderpartiet mener forslaget om formaliserte møteplasser mellom PST og utdanningsinstitusjonene er ivaretatt, jf. statsrådens svar. Videre vil man, når det gjelder forslaget om å avslutte alt forskningssamarbeid med land man ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, mene at det er et uforholdsmessig tiltak i dag, og at det utfordrer forskningspolitiske behov og prinsipper.

Det er viktig, som statsråden peker på i sitt svar, at norske kunnskapsmiljøer står fritt til å søke samarbeid ut fra faglige hensyn, forutsatt at nødvendige sikkerhetshensyn ivaretas.

Per-Willy Amundsen (FrP) [] (komiteens leder): Fremskrittspartiet har fremmet to konkrete forslag som knytter seg til utdanningsinstitusjoner – for å ivareta nasjonal sikkerhet og for å kunne håndtere en stadig tydeligere trussel som nasjonen står overfor. Jeg må si at da vi fremsatte disse forslagene, hadde jeg kanskje forventet en noe mer imøtekommende holdning fra de øvrige partiene. Når det gjelder det ene forslaget, er Venstre og Sosialistisk Venstreparti med på å styrke samarbeidet mellom PST og de norske utdanningsinstitusjonene. Det synes jeg er bra. Men jeg registrerer at Fremskrittspartiet står fullstendig alene når det gjelder å avslutte forskningssamarbeid med land som Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, og som er nasjoner som kan utgjøre en særskilt etterretningstrussel mot Norge.

For meg er det komplett uforståelig at en fra denne talerstolen står og argumenterer med at et sånt tiltak vil fremstå som ikke forholdsmessig. Det vil være – det er det som i realiteten blir antydet – et for sterkt virkemiddel og for ekstremt til at de øvrige parti, fra SV til Høyre, er villige til å ta i bruk det virkemidlet. Det som er så spesielt, er at vi har registrert at nettopp norske akademiske institusjoner har latt seg bruke av fremmed etterretning – av fremmede makter. Vi har virkelig fått demonstrert at naiviteten i høyeste grad er til stede. Man trenger ikke å gjøre annet enn å lytte til det som ble sagt i løpet av dagen i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmyndighets fremleggelse av sikkerhetssituasjonen frem til 2030. Der går lederen i NSM, Sofie Nystrøm, veldig langt i å antyde at vi har vært naive i Norge. Jeg kan slutte meg til den beskrivelsen, og jeg kan si det enda tydeligere: Vi har vært ekstremt naive i Norge.

Jeg hadde forventet at når det blir lagt frem fornuftige, gode forslag som handler om at nasjoner som opptrer fiendtlig mot Norge, skal holdes vekk fra norsk forskningssamarbeid, hadde det vært større forståelse for det i komiteen og i de øvrige partiene i Stortinget. Jeg registrerer at det ikke er tilfellet. Fremskrittspartiet står alene.

Med det vil jeg ta opp våre forslag.

Presidenten []: Da har representanten Per-Willy Amundsen tatt opp de forslagene han refererte til.

Sveinung Stensland (H) []: Komitélederen er opptatt av at Fremskrittspartiet står alene. Vel, det er ikke så lenge siden Høyre fikk tilslutning til et forslag – vedtak 539 – der vi ber regjeringen «gjennomføre nødvendige endringer i eksportkontrollforskriften, slik at man får mer målrettet kontroll av kunnskap med militære anvendelser som overføres til utenlandske borgere og virksomheter». Det var bl.a. for å håndtere noe av denne problemstillingen. Høyre har ikke noe problem med å skjønne intensjonen i dette forslaget, men vi mener det går for langt. Vi har også lyttet til høringsinnspill, bl.a. fra Universitets- og høgskolerådet, i dette, men vi er langt på vei enig i en del merknader som vi er med på.

Samtidig er det interessant, for da komiteen var på reise i Innlandet for en måneds tid siden og besøkte NTNU på Gjøvik, møtte vi en rekke utenlandske forskere. Så vidt jeg vet, var de alle fra land som vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, så de skulle alle ha vært utvist, men komiteen valgte å besøke nettopp disse forskerne. Det er klart det ville være å gå langt, for vi har ikke sikkerhetspolitisk samarbeid med alle land, f.eks. Singapore, som vi har et stort samarbeid med. Skal vi da hive ut alt forskningssamarbeid vi har med Singapore? Jeg ikke sikker på om det er tjenlig. Nettopp derfor støtter vi ikke dette.

Et annet forslag, som Venstre er med på, men ikke Høyre, går på at vi skal etablere sterkere samarbeid mellom PST og norske utdanningsinstitusjoner. Da må vi kanskje diskutere i hvor stor detaljgrad Stortinget skal gå inn og instruere underliggende virksomheter med ansvar for rikets sikkerhet. For oss gikk vel grensen omtrent der. Derfor gikk vi ikke med på det forslaget, men vi er med på merknadene. Det betyr ikke at vi er naive, og det betyr ikke at vi ikke vil ha endring. Tvert imot fikk vi Stortinget med på et forslag om å stramme inn eksportforskriften, nettopp for å håndtere dette området.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Jeg tror de aller fleste i denne salen er enig i at åpen og fri forskning beriker verden. Det internasjonale samarbeidet byr på store muligheter, og gjennom samarbeid utvikler akademia seg. Akademia har alltid vært og kommer alltid til å være internasjonalt.

Men forskning og akademia er ikke avskåret fra de geopolitiske truslene som finnes. Derfor er det nødvendig å fokusere på hvilke trusler som finnes, og hvordan man kan bekjempe dem. Det er grunnen til at SV støtter forslaget om et sterkere samarbeid mellom PST og norske utdanningsinstitusjoner for å avdekke spionasje fra fremmede makter. Jeg synes det er positivt at Fremskrittspartiet har tatt initiativ til dette forslaget, at de reiser debatten. Jeg opplever også at regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å styrke sikkerheten i Norge, både i lys av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og også fordi det var behov for å gjøre mer etter åtte år med høyrestyre – det var behov for å styrke sikkerheten på en rekke områder. Vi er glad for at vi ser en annen utvikling med denne regjeringen enn det man hadde med den forrige.

Når det gjelder forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, høres det på representanten Amundsen ut som at enten støtter man det forslaget, eller så er man naiv og har ikke noen forståelse for hvordan den sikkerhetspolitiske situasjonen er. Det er ikke helt riktig hvis man leser komiteens merknader. Der er både SV, Venstre og Høyre enig i at det kan være behov for en gjennomgang og for å se på hvilket samarbeid man har med land man ikke har sikkerhetspolitiske samarbeidsavtaler med. Men det å konkludere med at enhver form for akademisk samarbeid med et land man ikke har en sikkerhetspolitisk avtale med, automatisk skal opphøre, er nok en konklusjon som vil være altfor forhastet å trekke. Jeg synes det blir på grensen til å skulle absolutt oppstille at vi lever i en så bipolar verden at enten vil du samarbeide, eller så vil du ikke samarbeide – enten er du med oss, eller så er du mot oss. Det finnes mye imellom, og det er også en viktig erkjennelse at gjennom samarbeid også i akademiske institusjoner kan man bidra til å bygge en tryggere og fredeligere verden. Akademia har veldig mange positive virkninger både i form av forskningssamarbeid, de resultatene man kommer til, og også i form av den dialogen som opprettes mellom mennesker. Derfor bør man ikke konkludere med at det automatisk skal sies opp. Men ja, det er behov for å gjennomgå de avtalene man har.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Det er grunnleggende viktig å verne om den frie forskningen. Derfor er det også svært bekymringsfullt at PST vurderer at norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner vil bli utnyttet til ulovlig kunnskapsoverføring i 2023.

Etter sektorprinsippet er det den enkelte sektor selv som skal ta ansvar for store deler av sikkerhetsarbeidet innenfor egen sektor. Venstre mener at sektorprinsippet kun vil fungere dersom de etatene som har ansvar for å vurdere trusler mot nasjonal sikkerhet, slik som EOS-tjenestene, utviser høy grad av åpenhet omkring omfanget av og særegenheter ved trusselbildet som den enkelte sektor står overfor. Derfor er det så viktig og positivt at EOS-tjenestene utgir offentlig tilgjengelige ugraderte trusselvurderinger. Det reiser likevel spørsmålet om én ugradert vurdering i året utgjør et tilstrekkelig informasjonsgrunnlag for sikkerhetsmiljøer i enkeltsektorer, og informasjonsutveksling i andre formater, samt andre møtepunkter, kan derfor være nødvendig.

Venstre støtter derfor og foreslår at det etableres et sterkere samarbeid mellom PST og norske utdanningsinstitusjoner for å avdekke spionasje fra fremmede makter.

Når det gjelder forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, mener Venstre at det kan være grunn til å gjennomgå forskningssamarbeid med land som Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, men deler Universitets- og høgskolerådets vurdering av at en avslutning av alt slikt samarbeid er uforholdsmessig og et altfor sterkt virkemiddel. Et slikt tiltak vil risikere å ramme langt bredere enn samarbeid som er utfordrende med tanke på nasjonal sikkerhet, og vil dermed i seg selv kunne være skadelig for den frie forskningen og snevre inn den akademiske friheten. Derfor stemmer Venstre imot dette forslaget fra Fremskrittspartiet.

Statsråd Ola Borten Moe []: Som representantene peker på, kan enkelte deler av akademia være attraktive mål for fremmed etterretning. Norske forsknings- og høyere utdanningsinstitusjoner skaper og forvalter store verdier. Særlig på teknologiområdet må dette beskyttes, slik at norsk kunnskap ikke misbrukes og deles i strid med det som er sikkerhetspolitiske interesser.

Jeg er enig med representantene i at et godt samarbeid mellom PST og akademia er viktig i denne sammenhengen for å avdekke og motvirke sikkerhetstrusler og ulovlig kunnskapsoverføring. Derfor har jeg etablert egne møter mellom kunnskapssektoren og etterretnings- og sikkerhetstjenestene, som representantene etterspør. Departementet har også etablert faste møter som er rettet spesifikt mot akademisk samarbeid med Kina og de sikkerhetspolitiske utfordringene som følger av dette. Dette vil jeg fortsette å videreutvikle i tiden som kommer.

Samtidig mener jeg at det viktigste sikkerhetsarbeidet først og fremst skjer lokalt. Her spiller den løpende dialogen mellom den enkelte institusjon og PST en viktig rolle. Jeg er derfor glad for at regjeringen har styrket PST og økt kapasiteten deres til å kunne gjøre mer av denne typen arbeid.

En av mine hovedprioriteringer på sikkerhetsområdet er å gjøre våre akademiske institusjoner i stand til å beskytte egne verdier, og at de jobber systematisk med å håndtere den sikkerhetsrisikoen som knytter seg til internasjonalt kunnskapssamarbeid. Det er begrunnelsen for at det nå før sommeren legges fram nasjonale retningslinjer for internasjonalt samarbeid. Internasjonalt kunnskapssamarbeid er en forutsetning for å videreutvikle Norge som en konkurransedyktig kunnskapsnasjon. Vi er avhengig av å samarbeide med partnere over hele verden for å henge med i den teknologiske utviklingen. Det innebærer også å samarbeide med land som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Mange av disse landene, f.eks. Kina, har sterke fagmiljøer på områder hvor Norge har store kunnskapsbehov, og hvor det er i vår egen interesse å samarbeide.

Representantenes forslag om å avslutte forskningssamarbeidet med land som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, innebærer derfor høy risiko for at vi ikke får dekket vårt nasjonale behov for kunnskap på flere områder hvor det er avgjørende både av økonomiske, strategiske og sikkerhetsmessige hensyn. Men vi skal heller ikke være naive. Den sikkerhetspolitiske situasjonen og trusselvurderingen fra etterretnings- og sikkerhetstjenestene understreker behovet for å gjøre forskningssamarbeid mindre sårbart for utnyttelse. Det vil de nasjonale retningslinjene for internasjonalt samarbeid bidra til. I tillegg har regjeringen nylig satt ned en arbeidsgruppe som skal se på andre tiltak for å gjøre kunnskapssektoren mindre sårbar, samtidig som vi sørger for å dekke behovet for kritisk kunnskap og kompetanse.

Verden omkring oss fordrer årvåkenhet. Vi kan ikke stenge oss ute, men når vi samarbeider med land som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, skal vi vite hva vi gjør, og ta de nødvendige forholdsreglene. Innenfor akademia er det et møysommelig arbeid, hvor regjeringen skal fortsette å være en aktiv pådriver.

Presidenten []: De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Jeg hadde egentlig ikke tenkt å tegne meg ytterligere, men når jeg allikevel gjør det, er det for å oppklare det som er – skal vi si – åpenbare misforståelser som har kommet til uttrykk i løpet av debatten fra enkelte representanter og enkelte partier. Jeg refererer til både Stensland fra Høyre og Unneland fra SV, som i sine respektive innlegg legger til grunn at vårt forslag, forslag nr. 2, som Fremskrittspartiet er alene om, kun handler om å «avslutte forskningssamarbeidet med land som Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med». Her må man få med seg del to av setningen: «og som norske sikkerhetstjenester mener kan utgjøre en særlig etterretningstrussel mot Norge.» Det er litt viktig å få med seg begge leddene i den setningen, for det er en sammenheng her.

Vi avslører neppe noen stor statshemmelighet når vi sier at det i realiteten dreier seg om land som Russland, Kina og Iran, som er land som til stadighet utfordrer norske interesser, og som til stadighet representerer en høy risiko for norske interesser. Man bør ikke forsøke å fremstille forslaget som annerledes enn det er. Det er klart at det er veldig lett å ta avstand fra det forslaget dersom man kun legger til grunn første del av setningen. Man må få med seg hele. Derfor ser jeg grunn til å henvise til det fra denne talerstolen.

Ellers er det eneste, i hvert fall som jeg har registrert så langt, av argumentene som har fremkommet i debatten mot Fremskrittspartiets forslag nr. 2, at det vil være et uforholdsmessig tiltak – det står for øvrig både i merknadene og i brevet fra statsråden – som utfordrer forskningspolitiske behov og akademiske prinsipp, uten at man går nærmere inn på det. Det blir for lettvint. Det blir for enkelt, for det er faktisk ganske viktige ting vi snakker om. Som vi har fått avdekket, har vi konkrete situasjoner hvor norske interesser er satt på spill i akademiske institusjoner på grunn av naivitet.

Jeg registrerer at flere har snakket om at vi ikke skal være naive, men det er vel akkurat det man er når man sier A og ikke fullfører og sier B. Da handler det også om å ta konsekvensene av det man faktisk uttaler. Da handler det også om å lytte til de rådene som kommer fra våre tjenester. De kan gi noen gode råd i så måte. Jeg klarer ikke å se gode grunner til at vi skal ha samarbeid av akademisk karakter med de nasjonene vi snakker om her.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.

Votering, se torsdag 11. mai