Stortinget - Møte tirsdag den 30. mai 2023

Dato: 30.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 438 L (2022–2023), jf. Prop. 50 LS (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 16 [13:35:02]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringer i markedsføringsloven og angrerettloven mv. (gjennomføring av moderniseringsdirektivet) (Innst. 438 L (2022–2023), jf. Prop. 50 LS (2022–2023))

Talere

Grunde Almeland (V) [] (komiteens leder og ordfører for sakene): Jeg vil starte med å takke komiteen for et godt samarbeid i saken.

Vi skal i dag behandle to innstillinger, den første er samtykke til innlemmelse i EØSavtalen av moderniseringsdirektivet, og den neste handler om selve gjennomføringen i norsk rett av dette direktivet.

Det er en samlet komité som står bak innstillingene, både anbefalingen om å samtykke til godkjenning og selve gjennomføringen.

Komiteen har åpnet for skriftlig høring i saken, og da fristen for de skriftlige innspillene var gått ut, var det ikke kommet noen. Det har riktignok i ettertid kommet noen henvendelser om enkeltpunkter, som jeg så vidt skal komme inn på etter hvert.

Endringene som dette direktivet legger opp til, er i det store og hele ganske gode nyheter for norske forbrukere, og det er en samlet komité som gleder seg over flere av dem. Jeg regner med at også statsråden skal redegjøre litt nærmere for noen av endringene, men jeg vil kort nevne noen som vi i komiteen har bitt oss særlig merke i.

For det første innføres det en rekke nye muligheter for sanksjoner, både når det gjelder tvangsmulkt og overtredelsesgebyr, som også er rettet mot de aktørene som ikke følger de prinsippene som dette regelverket legger opp til. Det er godt at det finnes metoder for å håndheve de reglene som vi her setter.

Når det gjelder dørsalg og salgsutflukter, blir det nå en åpning for at alle kan reservere seg mot å få selgere på døren. Den løsningen man har valgt, er at man kan sette et klistremerke på døren sin og sørge for at dørselgere rett og slett ikke har lov til å ringe på for å selge produktene.

Det har kommet noen innspill om dette er riktig måte å gjøre det på, og det merker komiteen seg. Jeg tenker at vi bør diskutere om dette er riktig måte å gjøre det på etter hvert som vi får erfaring med hvordan regelverket praktiseres, og om det finnes andre måter, bl.a. om man skulle hatt den type register som man har diskutert flere steder. Det har altså komiteen valgt å komme tilbake til.

Det er også kommet regler som går på salgsmarkedsføring. Det går på at alle forbrukere skal få vite førpris når næringsdrivende markedsfører varen som nedsatt. Det vil si at står det på gaten at varen er på salg, må man vite hva den er nedsatt fra. Det er en viktig tydeliggjøring.

Det er også tatt inn noen flere regler. Jeg velger å nevne helt kort til slutt at det bl.a. kommer et forbud mot identisk markedsføring av et produkt i ulike land når produktet i realiteten har store forskjeller. Det vil si at om produkt som går under samme navn i forskjellige europeiske land, reelt sett er forskjellige produkt, kan man ikke late som om det er det samme produktet. Det skal altså være lettere for oss som handler på nett, å vite at det man bestiller, faktisk er det man bestiller.

Helt til slutt er det verdt å nevne at når man går på nettet og ser omtaler av produkt, kommer det nå en plikt for det nettstedet til å verifisere disse omtalene. Det vil altså si at man kan være sikker på at de som har skrevet at dette produktet er tipp topp, eller kanskje ikke så bra, er faktiske, reelle personer, og ikke noen som er ansatt og betalt av det nettstedet.

Dette var i hvert fall noen av de gledelige endringene som kommer med dette direktivet, og så regner jeg med at vi skal diskutere mer om dette også senere.

Statsråd Kjersti Toppe []: Regjeringa har lagt fram forslag til endringar i marknadsføringslova og angrerettlova mv. I proposisjonen føreslår vi lovendringar for å gjennomføra moderniseringsdirektivet i norsk rett, samt at Stortinget gir sitt samtykke til innlemming av direktivet i EØS-avtalen.

Komitéleiaren, representanten Grunde Almeland, hadde ei veldig bra utgreiing i innlegget sitt av kva som er hovudpunkta i denne saka. Eg har for så vidt ikkje noko behov for å greia ytterlegare ut om det, men eg kan koma inn på nokre ting.

Det som er overordna her, er formålet i moderniseringsdirektivet, nemleg å oppdatera og styrkja forbrukarvernet og gi forbrukarane fleire rettar, spesielt på det digitale området. Det er veldig viktig. I tillegg skal ein no kunna styrkja sanksjonane ved brot på dei felles europeiske forbrukarvernreglane, og det er òg eit veldig viktig formål at vi no gir forbrukarane nye rettar, samtidig som at sanksjoneringa og handhevinga vert meir effektiv.

Lovendringane følgjer direktivet, og det er altså ei nødvendig forbetring og oppdatering av forbrukarvernet. Det er veldig gledeleg.

Komitéleiaren har vore inne på dette med øvre ramme for lovbrotsgebyr, som no skal kunna vera på 4 pst. av årsomsetninga, eller på 25 mill. kr – alt etter kva som er det høgaste beløpet – og det betyr eigentleg ei ganske betydeleg auking av desse gebyra. Målet er ikkje at fleire skal få auka gebyr, men at det skal vera – på ein måte – avskrekkande å bryta reglane og vernet til forbrukarane. Dette er òg veldig viktig for forbrukarane.

Komitéleiaren har òg vore inne på dette med dørsal. Eg vil tru det er mange som kjenner seg igjen i at her har det ikkje vore godt nok regulert til i dag. Når det gjeld f.eks. forbodet mot dørsal på visse tidspunkt og i helgene, vil eg presisera at det er unntak for frivillige organisasjonar, og eg vil understreka, òg herifrå, at det er det tatt omsyn til. Det er òg f.eks. føreslått betalingsutsetjing på 14 dagar ved uoppmoda dørsal der avtalen overstig 1 500 kr.

Så det er mange gode forslag som følgjer av innlemming av direktivet, som eigentleg er i tråd med det som vi har jobba med, og som no vert harmonisert med EU-regelverket. I denne saka meiner eg det er veldig positivt.

Eg har eigentleg ikkje noko meir å tilføya, for eg opplever at komitéleiaren har gått gjennom det som eg elles hadde tenkt å seia i innlegget mitt.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sakene nr. 15 og 16.

Votering, se voteringskapittel