Stortinget - Møte mandag den 19. desember 2022

Dato: 19.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 94 S (2022–2023), jf. Dokument 8:270 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [17:58:44]

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Torgeir Knag Fylkesnes, Kirsti Bergstø og Sara Bell om å styrke konkurransekraften til norske sjøfolk (Innst. 94 S (2022–2023), jf. Dokument 8:270 S (2021–2022))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Sivert Bjørnstad (FrP) [] (ordfører for saken): Først av alt takk til komiteen for godt samarbeid om en viktig sak.

Norsk maritim næring er en svært viktig næring for Norge. Det er en av få næringer som utgjør en fullstendig klynge, og som sagt er den veldig viktig for Norge. Vi kan aldri bli billigst, sannsynligvis, men vi kan bli best, og skal vi bli best, og skal vi opprettholde det å være best, er vi avhengig av norsk kompetanse. Norske sjøfolk er stammen i næringen, og kompetansen er veldig viktig for å opprettholde og sikre fortsatt vekst for den maritime næringen. Mange av dem som går på land etter aktivt arbeid i den maritime klyngen, jobber også med det maritime feltet på land.

Det er en sterk internasjonal konkurranse i den maritime næringen, og det er derfor vi må ha konkurransedyktige ordninger. Så kan sikkert flere av oss ha akademiske diskusjoner om det er prinsipielt riktig å ha en tilskuddsordning eller ikke, men i den konkurransesituasjonen og med de nabolandene vi har, som har gode ordninger, er vi avhengige av å matche de ordningene for å få norske sjøfolk på skip. Det viser også ulike utredninger, senest fra Oslo Economics fra 2020.

Holmefjord-utvalget var inne på akkurat det samme, og i denne saken har Rederiforbundet og sjømannsorganisasjonene levert helt samstemte høringsinnspill som viser betydningen av tilskuddsordningen.

Det er prisverdig av SV å fremme denne saken. Det er helt i tråd med Fremskrittspartiets politikk og også vår stolte tradisjon da vi hadde en hånd på rattet. Da Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti i Bondevik III-regjeringen foreslo endringer i nettolønnsordningen for 2021, endret Fremskrittspartiet den i budsjettforliket og styrket den betraktelig, men etter den tid har Arbeiderpartiet og Senterpartiet med SV på slep svekket ordningen betraktelig for i år. Makstak ble igjen innført, og det ble mindre attraktivt med norske sjøfolk på norske skip.

Det rare i denne saken er at SV overhodet ikke har prioritert sin egen sak i sitt eget alternative statsbudsjett. Man fremmer forslag om en bedre nettolønnsordning, men følger ikke opp når man har mulighet i sitt eget alternative budsjett. Når regjeringen foreslår den samme dårlige ordningen for 2023, blir det selvfølgelig sånn, fordi SV heller ikke har noen annen politikk.

Så skal jeg ta opp de forslagene i innstillingen som Fremskrittspartiet er med på, pluss et løst forslag vi har fremmet i dag, som er ganske likt SV og Rødts forslag, men som handler om at man kan se den prosessen uavhengig av norske lønns- og arbeidsvilkår på sokkelen.

Ingrid Fiskaa hadde her teke over presidentplassen.

Presidenten []: Representanten Sivert Bjørnstad har teke opp dei forslaga han refererte til.

Linda Hofstad Helleland (H) []: Norges maritime næringsklynge er verdensledende, og det er viktig å arbeide for at vår maritime næring får gode rammevilkår, forskning og teknologiutvikling som kan bidra til vekst og styrke næringens konkurransekraft.

Norges rolle som global skipsfarts- og offshorenasjon er det viktig at vi ivaretar og videreutvikler. Norge har et stort potensial innenfor grønn skipsfart som må realiseres. For å lykkes med det er det viktig at myndighetene i større grad stimulerer til ytterligere grønn vekst og konkurransekraft i norsk maritim næring, som vi nettopp diskuterte i budsjettdebatten, og at vi sikrer konkurransekraften i norsk maritim næring og legger til rette for økt eksport av lav- og nullutslippsteknologi i maritim sektor.

Samtidig mener Høyre at en lovfesting av særordninger for sjøfolk ikke skal medføre kompetanseflukt fra andre yrkesgrupper som er viktige i maritim sektor, og derfor er det avgjørende å ivareta det.

Havet er en sentral del av verdiskapingen i landet vårt, og Norge er og skal være en maritim stormakt. For å bevare vår posisjon må vi ha folk i næringen. Totalt sett har antallet norske sjøfolk holdt seg relativt stabilt de siste årene, og det til tross for at maritim næring har gjennomgått en krevende periode med begrensninger i skipsfart og en mer utfordrende markedssituasjon.

Høyre er opptatt av at maritim næring skal vokse de neste årene, og derfor er det gledelig at søkertallene til maritime fag i den videregående opplæringen og opptak til maritim fagskoleutdanning og maritime utdanninger på universitets- og høyskolenivå har gått opp siden 2018.

Jeg registrerer også at SV gjennom dette forslaget går langt inn i debatten om norske lønns- og arbeidsvilkår, og det samtidig som Stortinget avventer regjeringens lovforslag til norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel. Høyre er veldig skeptisk til de forslagene som er på høring. Vi er redd at det kommer til å ramme norsk maritim sektor, og vi ser de ulike høringsinstansenes bekymringer knyttet til forslaget. Det er unaturlig for oss å gå inn i de forslagene nå før vi ser den helhetlige saken og forslag til endringer som regjeringen legger fram. Da vil Høyre bidra til en forsvarlig behandling av saken i Stortinget og til at ordningen for norske sjøfolk blir ivaretatt, og at vi videre sikrer forutsigbarhet og stabile rammevilkår for næringen.

Per Vidar Kjølmoen (A) []: Den norske maritime klyngen er et av flaggskipene i norsk industri og i norsk industrihistorie. Det er kanskje den aller mest komplette maritime klyngen i hele verden. En av grunnene til at akkurat Norge har klart å beholde en komplett maritim klynge så langt, er bl.a. at man har klart å beholde norske sjøfolk på sjøen. Det er nettopp det som er kjernen i nettolønnsordningen, og det er nettopp det som er en aktiv næringspolitikk – at en stat er villig til å ta i bruk spesielle virkemidler for å sikre ting som er spesielt viktige i landets næringsliv.

Det er bra at SV fremmer et Dokument 8-forslag rundt dette – det er viktig å ha søkelys på saker – men det som er lett, er å fremme et Dokument 8-forslag. Det som er vanskelig, er å prioritere saker i budsjett. Jeg registrerer at Fremskrittspartiet kritiserer SV for at de ikke følger opp sine egne forslag godt nok i budsjettprosessene. Det er en kritikk som også rammer Fremskrittspartiet i aller høyeste grad. Fremskrittspartiet satt med styringen i åtte år, hvorav seks og et halvt i regjering. De hadde all verdens mulighet til å gjøre ting med nettolønnsordningen knyttet til både satser, lovfesting, justering osv., hvis de ønsket å prioritere det framfor f.eks. billigere snus eller billigere øl.

Men igjen: Jeg er glad for at sittende regjering har klart å reversere i hvert fall en god del av kuttene som regjeringen Solberg gjennomførte eller prøvde å gjennomføre i nettolønnsordningen. Jeg ser fram til å gjennomføre mer politikk til støtte for den norske sjømannen og norsk maritim politikk framover.

Flere representanter her på talerstolen har vært innom norske lønns- og arbeidsvilkår. Noen partier, slik som Høyre, framstiller det som et problem at man vil ha norske lønns- og arbeidsvilkår gjeldende på norsk sokkel. Det blir nesten et filosofisk spørsmål: Hva er poenget med å ha folk ansatt hvis de ikke skal kunne ha en lønn eller betingelser å leve av? For Arbeiderpartiet er dette enkelt. Det må selvsagt være sånn at folk skal ha en lønn å leve av og anstendige arbeidsforhold også hvis de ikke har fast grunn under føttene.

Willfred Nordlund (Sp) []: Vi har uten tvil en kompetent maritim næringsklynge med en fullverdig verdikjede langs hele kysten, noe som er utrolig viktig for at vi skal kunne skape flere norske arbeidsplasser, og for at vi skal kunne øke eksportinntektene til denne nasjonen. En stor andel av de arealene Norge rår over, og en stor andel av de ressursene vi har i hele dette fantastiske landet, ligger nettopp i havet.

Det er nettopp på den bakgrunn at vi har det som kalles nettolønnsordningen, som for uinnvidde av og til høres litt spesielt ut. Det dreier seg om at vi har en tilskuddsordning som skal sikre norske sjøfolk norske betingelser knyttet til å beholde den maritime kompetansen, som er en grunnleggende forutsetning både for veksten i havbruksnæringen, for verftsindustrien vår, for teknologibedriftene og for forskningen. Det er hele årsaken til at vi har nettolønnsordningen. Vi har en rekke faglige utredninger som sier at Norge får igjen betydelig mer enn det vi bruker på denne ordningen. Det er et avgjørende tiltak for å bevare maritim kompetanse og ikke minst sørge for norsk rekruttering til denne næringen.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har i regjeringsplattformen sagt at man har et mål om å styrke denne ordningen. Vi har beholdt både det endrede forslaget fra Høyre fra forrige års statsbudsjett og ordningen på samme nivå i en krevende budsjettprosess der vi har stått foran tøffe prioriteringer. Jeg tenker at det signaliserer ganske kraftig hvor viktig vi mener at ordningen er. Samtidig er det nå engang sånn at vi også har sagt at vi skal styrke øvrige lønns- og arbeidsvilkår i norsk maritim næring. Det er en av grunnene til at vi mener at dette forslaget ikke kan vedtas sånn som det foreligger nå. Det tenker jeg er redegjort godt for av en del av de andre debattantene.

Om vi skal gjøre dette på en god nok måte – sikre norske lønns- og arbeidsvilkår og bidra til at vi har en styrket maritim næring – er vi nødt til å videreføre ordningene vi har, og fortrinnsvis også styrke dem. Men vi må gjøre det innenfor det økonomiske handlingsrommet vi har, og med en ansvarlighet knyttet til hvor stor arbeidsstyrke vi har tilgjengelig. Det tenker jeg er et godt utgangspunkt for en sterk ordning, og den tenker vi å videreføre på dagens nivå. Så får vi komme tilbake til forslag for ytterligere å forbedre ordningen når det er rom og tid for det.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Dette er ein debatt som har gått over mange, mange år i denne salen. Ein visste det var haust når Høgre-regjeringa føreslo kutt i tilskotsordninga – og Framstegspartiet måtte kome og rydde opp i det. Det var sånn cirka det som var gangen i det i førre regjeringsperiode. Det fleirtalet som er no, ønskjer å oppretthalde det, og så ønskjer vi i SV å lovfeste det.

Berre for å ta det først: Det er ein logisk brest i å seie at ein ikkje ønskjer å lovfeste det fordi det er høgkonjunktur no. Lovfesting vil ta tid, det er ikkje noko som skjer no, og den høgkonjunkturen vi har vore gjennom no, den er vi over. No begynner ting å sjå annleis ut, i tida som kjem. Det er da kjernen i forslaget vårt: Vi ønskjer å lovfeste det slik at det nettopp ikkje blir eit spel med ein veldig viktig innsats for dei norske havnæringane.

Det er tre ting som gjer at eg er bekymra, og som gjer at det er grunn til bekymring: Den norske andelen av den maritime næringa blir stadig vekk svekt, og det er ei utvikling som er negativ. Det andre er at vi ser at det som på mange måtar har vore grunnlaget for at folk har latt seg rekruttere til eit liv på havet, har vore at dei veldig ofte har budd langs kysten, at dei har brukt havet, at dei har hatt moglegheiter innanfor fiskeri, at dei har hatt store moglegheiter til å finne seg eit liv der ute, og så har da andre næringar – som på mange måtar er rekrutterte inn i dei andre maritime næringane – blitt svekte. Fiskerinæringa har blitt meir konsentrert, kystsamfunna har blitt dokumentert svekte over lang, lang tid, noko som også har ført til at mange menneske har forsvunne ut av yrkeslivet, der dei tidlegare hadde moglegheiter på havet.

Dette skjer altså i ei tid der havnæringa kjem til å bli endå viktigare. Nesten alt vi har som kan krype og gå av framtidsmoglegheiter – sjølvsagt med nokre solide unntak – handlar om havet på ein eller annan måte. Det er altså denne kompetansen, den maritime kompetansen, som kjem til å bli nøkkelen i den tida som kjem. Det er ikkje gitt at den framtida kjem til å vere prega av norsk ungdom og norsk maritim kompetanse, og det ville jo da vere eit brot i historia.

Derfor meiner eg at dette forslaget er ei naturleg oppfølging av heile det engasjementet som Framstegspartiet har, og det engasjementet som regjeringspartia har. Dette ville vere ei naturleg fortsetjing av det, med å knesetje nettolønsordninga. Så kjem da sjølvsagt det store lovforslaget, som er krona på verket, der ein får norske løns- og arbeidsvilkår.

Med det ønskjer eg å ta opp det forslaget som SV saman med Raudt har fremja i denne saka.

Presidenten []: Da har representanten Torgeir Knag Fylkesnes teke opp det forslaget han refererte til.

Geir Jørgensen (R) []: I den kommunen jeg bor i, har vi en hel hurtigrute stående i kommunesenteret. Det er et symbol på noe som vi er langsmed kysten – vi er sjøfolk – og det skipet, «Finnmarken», gikk også i rute fra 1950-tallet og helt fram til 1993, da det var slutt. På det skipet, og på mange andre skip, var det mange som fikk sitt første møte med yrkeslivet, deriblant faren min. Han hadde sin første jobb som smøregutt som 15-åring i søsterskipet «Ragnvald Jarl». I Vesterålen, som så mange andre steder, har hurtigruta og sjøfarten generelt spilt en stor rolle for folk.

I dag jobber det omkring 25 000 folk i sjøfarten. Høyt kompetansenivå og gode arbeids- og lønnsvilkår er avgjørende for rekruttering, men også for at folk velger å stå i det yrket – og i alle de forskjellige rollene som finnes fra maskin og opp til bro.

Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk har vært med på å sikre at norske rederier ansetter norske sjøfolk, og med utvidelsen i 2017, da man valgte å inkludere NIS-registrerte lasteskip i utenriksfart, gjorde det at rederier fører norske flagg også utenlands.

Så er det bra at regjeringen har startet reversering av kuttene i tilskuddsordningen, som ble gjort under Solbergs høyreregjering, men vi er enig med forslagsstillerne i at det mangler en plan for endelig å få opphevet taket i ordningen som den forrige regjeringen innførte. I Rødt er vi for å oppheve taket, men vi klarer ikke å få det til på ett budsjett. Men i vårt alternative statsbudsjett i år setter vi av 100 mill. kr ekstra til ordningen. Det er ikke nok til å oppheve taket, men det sikrer nå at flere skip og sjøfolk kommer inn under ordningen.

Med det vil jeg si at vi støtter samtlige forslag fra mindretallet her, og så er det da et løst forslag som vi er sammen med Fremskrittspartiet om.

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk er et viktig virkemiddel for å bevare norsk maritim kompetanse og sørge for rekruttering av norske sjøfolk på norskregistrerte skip. Det tror jeg vi alle er enige om. I Hurdalsplattformen framgår det at regjeringen ønsker å styrke tilskuddsordningen. Vi har prioritert å skjerme og videreføre ordningen innenfor rammen av et stramt statsbudsjett, og det til tross for at vi er inne i en høykonjunktur.

Det er høy aktivitet i maritim næring, og jeg er glad for at et rekordhøyt antall sjøfolk og skip er omfattet av ordningen i år. Flere sjøfolk har vært omfattet av ordningen i 2022 enn noensinne tidligere, og det viser at regjeringens politikk virker. Grunnet den økte aktiviteten har regjeringen foreslått å øke bevilgningen til tilskuddsordningen med 88 mill. kr i inneværende år, fra 2 205 til 2 293 mill. kr. Ettersom tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk er en regelstyrt og rettighetsbasert ordning, vil utbetalingene gjennom ordningen avhenge av antall sjøfolk det søkes om tilskudd for, og lønnsnivået blant disse.

I Hurdalsplattformen framgår det videre at regjeringen ønsker å innføre et krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel, herunder for offshoreflåten. Vi sendte før sommeren lovforslaget vårt om dette på høring og vil til neste år legge fram saken som en lovproposisjon for Stortinget. Lovens formål er å fremme et rettferdig og anstendig arbeidsliv til sjøs. Dette vil være en viktig forutsetning for å skape forutsigbarhet og gjøre maritim næring til en mer attraktiv yrkesvei.

Med det kommende lovforslaget i vente bør man, i tråd med komitéflertallets tilråding, avvente før man vurderer eventuelle endringer i tilskuddsordningen. Jeg mener at norske lønns- og arbeidsvilkår bør få virke, slik at vurderingsgrunnlaget blir bedre. Da vil vi ha et bedre utgangspunkt for å se hvilke behov det er for å endre innretningen av ordningen, eller regulatoriske endringer. Eventuelle endringer i tilskuddsordningen vil være gjenstand for behandling i de ordinære budsjettprosessene, og jeg vil komme tilbake til Stortinget om eventuelle endringer i tilskuddsordningen.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel