Stortinget - Møte torsdag den 23. mai 2024

Dato: 23.05.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 323 L (2023–2024), jf. Prop. 55 L (2023–2024))

Innhold

Sak nr. 11 [11:50:30]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i finansavtaleloven mv. (forbrukeres rett til kontant betaling mv.) (Innst. 323 L (2023–2024), jf. Prop. 55 L (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Andreas Sjalg Unneland (SV) [] (ordfører for saken): Regjeringen har lagt fram en proposisjon til endringer i finansavtalelovens regler om forbrukeres rett til å betale med kontanter. Forslaget går ut på at en forbruker skal tilbys å betale med kontanter i salgslokale der en næringsdrivende på fast basis selger varer eller tjenester til forbrukere, hvis det kan betales for varen eller tjenesten med andre betalingsløsninger i eller i umiddelbar tilknytning til salgslokalet. Forslaget har til hensikt å styrke retten til kontantbetaling og klargjøre reglene, slik at det skal være enklere å forstå og praktisere. Jeg legger til grunn at de enkelte parti vil redegjøre for sine synspunkt og går med dette over til SVs synspunkt i saken.

Kontanter har en helt sentral plass i samfunnet. Selv om en økende andel transaksjoner skjer med digitale betalingsløsninger, er det mange som fremdeles bruker kontanter, og kontanter har en viktig beredskapsfunksjon i samfunnet. Det kan man se på DSBs anbefalinger om at alle nettopp burde ha noe kontanter liggende i tilfelle betalingssystemer skulle bryte sammen.

Det er positivt at reglene for kontantbetaling klargjøres, og at reglene blir enklere å forstå og praktisere. Det er noe flere har etterspurt i lang tid. For oss er det viktig å understreke at mennesker som bruker kontanter, ikke skal falle utenfor samfunnet. Kontantgrensen på 20 000 kr som er foreslått, er fornuftig, da den gjør at bedrifter kan avvise store kontantbeløp, som igjen kan bidra til å hindre hvitvasking.

Vi har fått et høringssvar fra Norges Blindeforbund, som problematiserer at departementet ikke konkluderer om legekontor skal inkluderes i plikten til å ta imot kontanter. Det er i dag en rekke legekontor som bruker betalingsautomater som oppleves utilgjengelige. For oss i SV er det viktig at særlig betalingsløsninger brukt av helsevesenet må være universelt utformet, og at man bør ha en rett til å betale kontant ved bruk av helsetjenester. Her skulle jeg ønske at regjeringen kom Stortinget i møte, kom oss i SV i møte, og gikk lenger enn det som er forslaget.

En rekke aktører, som Cutters og Norske frisør- og velværebedrifter, har ønsket et videre unntak, i tråd med de danske reglene. Der kan man vise til at regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på trygge og enkle betalinger for alle, betalingsutvalget. Vi mener det vil være naturlig å se på det når de har levert sine anbefalinger.

Jeg tar opp forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland har teke opp det forslaget han refererte til.

Odd Harald Hovland (A) []: I ei tid då digitale betalingsløysingar som kort, Vipps og andre kontantlause betalingar dominerer, kan det verke som om kontantar er i ferd med å verte overflødige. Difor er det faktisk viktig å styrkje forbrukarane sin rett til å bruke kontantbetaling. Kontantar representerer ikkje berre ein enkel betalingsmetode, men er òg ein viktig del av vårt økonomiske og ikkje minst sosiale system.

For mange, spesielt eldre og sårbare grupper, er kontantar ein trygg og kjent metode for å handtere pengar. Det gjev dei kontroll over utgiftene sine utan risiko for teknologiske feil eller svindel, som kan førekome med digitale metodar. Dessutan er kontantar ein garanti for at alle, uavhengig av teknologisk kompetanse eller tilgang til digitale einingar, kan delta i økonomien – om det ikkje er på lik linje med oss andre, sikrar det i alle fall deltaking.

Det er òg sånn at me lever i ei tid då digitale løysingar jamleg er utsette for regelrette angrep frå nokon som ikkje vil oss vel, anten det er kriminelle eller andre aktørar. I tillegg kan kriser av ulik karakter setje digitale løysingar ut av spel i kortare eller lengre tid, og kontantar har difor ein viktig beredskapsfunksjon i samfunnet. Her viser eg, som førre representant, til at DSB i sine råd om eigenberedskap nettopp anbefaler alle å ha litt kontantar.

Det er positivt at reglane om kontantbetaling vert klargjorde i lovforslaget, og at reglane vert enklare å forstå og praktisere.

Trass i fordelane er det utan tvil visse utfordringar knytte til framleis bruk av kontantar i eit stadig meir digitalisert samfunn.

For det første kan kontantar fremje økonomisk kriminalitet som skatteunndraging og kvitvasking. Digitale transaksjonar etterlét spor, som gjer det lettare å avdekkje ulovlege aktivitetar, mens kontantar gjev anonymitet, som kan misbrukast. Difor vert kontantgrensa no sett til 20 000 kr. Det er klokt, då det gjer at bedrifter kan avvise store kontantbeløp, som igjen kan bidra til å hindre kvitvasking.

Ei anna utfordring er kostnaden ved å handtere kontantar. Bankar og butikkar må bruke ressursar på sikkerheit, transport og handtering av pengar, noko som er dyrt og ineffektivt samanlikna med digitale løysingar. Løysinga ligg i å finne ein balanse mellom å fremje digitale betalingsformer og samtidig sikre at kontantar framleis er eit alternativ. Det tenkjer eg at me gjer med dette lovforslaget.

Til sjuande og sist handlar det om å beskytte rettane til forbrukarane og sikre beredskap og økonomisk inkludering, samtidig som me anerkjenner og tek opp utfordringane som følgjer med kontantbruk. Me lever i ei tid då den teknologiske utviklinga går raskt, og erkjenner at det jamleg vil vere nødvendig med lovutvikling på dette området.

Sveinung Stensland (H) []: Som de foregående talerne har vært inne på: Forholdet til kontanter og betalingsløsninger er i endring. For å være litt personlig er det slik at sist jeg fikk kontanter i hende fra en butikk, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre med dem – jeg ga dem til kona. Det var i 2016. Kontantbruk er på vei ned, men vi trenger kontanter, og Høyre er helt enig i at vi skal ha kontanter. Det skal være kontanter i bruk – en skal kunne bruke dem. Det er ikke minst viktig av beredskapsgrunner.

Vi vil likevel stemme imot i denne saken. Jeg vil også ta opp forslaget vårt om å sende dette tilbake til regjeringen. Det er to grunner til at vi stemmer imot. Den ene er at i mai i fjor nedsatte regjeringen et betalingsutvalg. Jeg vil lese hovedpunktene i mandatet. Der står det at utvalget skal

«beskrive og vurdere tilbudet av og muligheten for bruk av kontanter og kontantenes bidrag til trygge og enkle betalinger» osv.

Det er et utvalg som jobber med dette, rapporten skal komme i høst – hvorfor skal man da vedta dette lovforslaget nå? Representanten fra SV var inne på at vi må komme tilbake til løsninger for de bransjene som dette blir spesielt vanskelig for, når denne saken kommer. Jeg mener heller vi skal vente og få gjort det i én runde, for det er ikke et presserende behov her og nå, etter vårt skjønn.

Den andre grunnen til at vi stemmer imot, er at vi mener lovforslaget ikke går langt nok i disse unntaksbestemmelsene. Nå ble Cutters nevnt, men også andre aktører baserer seg i dag på løsninger uten kontanter. Det har blitt hevdet, både skriftlig til oss og gjennom media, at f.eks. nevnte Cutters vurderer å kutte ut også kortbetaling når dette blir vedtatt, og gå over til ren appbetaling. Det er jo strengt tatt ikke å gå i en mer forbrukervennlig retning, men er en tilpasning til et regelverk som vil tvinge inn kontanter. Kontantbehandling har en kostnad, og den kostnaden er det faktisk kundene som betaler. Det å påtvinge bransjer bruk av kontanter der det strengt tatt ikke er helt nødvendig, vil i utgangspunktet være fordyrende.

Vi er ikke uenige i alt i dette lovforslaget. Det er bra at det kommer på plass, og vi støtter fullt ut, som sagt, behovet for å kunne bruke kontanter, spesielt i en krisetid, men vi vil altså ha bedre unntaksordninger og større fleksibilitet, slik at vi kan få dette til å fungere i et samfunn i stadig utvikling.

Presidenten []: Representanten Sveinung Stensland har teke opp det forslaget han viste til.

Else Marie Rødby (Sp) []: Som flere har vært inne på allerede, er forbrukeres rett til å betale med kontanter grunnleggende viktig. Det er også grunnleggende viktig i vårt moderne og digitaliserte samfunn. Denne proposisjonen har som formål å styrke denne retten og klargjøre reglene, sånn at det skal være enklere å forstå og praktisere dem.

Det å nekte å ta imot kontanter er rett og slett ikke lov, men vi har sett en rekke eksempler på at denne retten blir forsøkt utfordret, og at det finnes en slags oppfatning av at dette ikke har konsekvenser. Derfor er det nå behov for en klargjøring og understreking av gjeldende rett. Selv om det blir stadig færre som ikke har tilgang til digital betaling, og mange av oss – som forrige taler var inne på – kanskje ikke kan huske akkurat når vi sist hadde behov for eller betalte med kontanter, fordi vi jevnt over bruker elektroniske betalingsløsninger, er det viktige hensyn bak retten til å betale med kontanter.

Det er f.eks. beredskapshensyn, som dessverre er mer aktuelt enn på lenge. Digitaliserte betalingsløsninger kan i verste fall ha sårbarheter som kan utnyttes i forbindelse med digitale angrep. Det er angrep vi dessverre ikke kan utelukke i vår tid, og som kan føre til ustabilitet i systemene, eller i verste fall sette dem helt eller delvis ut av spill. Krigen i Ukraina har vist nettopp dette, der befolkningen har opplevd alvorlige forstyrrelser i både offentlige og private tjenester relatert til betaling. Det er ikke uten grunn at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap nå anbefaler oss alle å ha noe kontanter tilgjengelig. Også i 2024 er kontanter med på å gjøre det digitale samfunnet vårt mindre sårbart.

Et annet viktig hensyn er selvfølgelig hensynet til dem som ikke har digitale verktøy, f.eks. de som ikke kvalifiserer til løsninger som BankID, eller som av en eller annen årsak ikke kan nyttiggjøre seg digitale betalingsløsninger. Det kan selvfølgelig være den typiske gruppen, som eldre mennesker, men det kan også være mennesker med ulike utfordringer som gjør det krevende å benytte de digitale plattformene. Dette er en sammensatt gruppe som også har rett til å få dekket grunnleggende behov, som å kjøpe varer og tjenester, og få gjøre opp for seg med tilgjengelige betalingsmidler. Det mener vi er et grunnleggende likhetsprinsipp og en forutsetning for økonomisk selvstendighet. Det å kreve en bestemt betalingsløsning ikke alle har mulighet til å skaffe seg, er å stenge mennesker ute fra samfunnet, og det får alvorlige konsekvenser for dem det gjelder.

Denne saken skal som sagt på en tydeligere måte angi hvor langt retten til å betale med kontanter går. Jeg er veldig glad for at vi får de viktige presiseringene her i dag, for kontanter er både trygt og demokratisk, og fyller en viktig rolle også i vårt digitaliserte samfunn.

Tor André Johnsen (FrP) []: Dette er en veldig viktig prinsippsak for oss i Fremskrittspartiet, men jeg tror det også er det for folk flest, og det virker som det heldigvis også er det for regjeringen og Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Så vi er glade for at saken er kommet, og vi er glade for at det blir en styrking, eller en klargjøring, av retten og muligheten til å kunne betale kontant.

Jeg husker selv da jeg fikk min første konvolutt, hvis jeg skal si det på den måten. Jeg var 12 år og plukket stein. Jeg fikk en konvolutt med 45 kr oppi etter å ha plukket noen timer ute på et jorde, og det var stort. Nå i helgen fikk sønnen min sin første konvolutt, da han var 12 år og hadde plukket stein. Men jeg må innrømme at det føles litt rart. Selv har jeg ikke brukt kontanter på mange år – litt sånn som representanten Sveinung Stensland også sa, at han ikke helt vet hva han skal gjøre med kontanter. Dessverre er det også blitt litt mistenkeliggjøring – har du kontanter, er du liksom kriminell, eller så er det svart arbeid eller noe sånn – og det er litt synd at det har gått så langt.

Det å stå opp for retten til å bruke kontanter er viktig, og det er også viktig når det gjelder digitalt utenforskap, slik våre gode kollegaer i SV og Venstre påpeker. Vi har et felles forslag om at man også må kunne få betale helsetjenester med kontanter. Vi viser i våre merknader til at det helt klart er en bekymring for at enkelte grupper rett og slett blir utestengt fra samfunnet hvis de ikke har muligheten til å kunne bruke kontanter. Det står i forslaget fra regjeringen at når det selges en vare eller en tjeneste i et fysisk lokale, skal en kunne betale med kontanter. Derfor synes jeg det er litt rart at regjeringspartiene ikke er med og støtter forslaget som vi fremmer sammen med Venstre og SV, for det som tilbys på et helsekontor, er jo absolutt en tjeneste, og da burde også dette forslaget til endringer – i hvert fall slik jeg tolker lovverket – innbefatte muligheten til å kunne betale kontant.

Når det gjelder personvern, privatlivets fred eller friheten til og ønsket om å være litt anonym og ikke legge igjen så mange digitale spor, er det faktisk nesten 20 pst. av befolkningen som ikke bruker BankID, ikke bruker Vipps og ikke bruker smarttelefoner. Det er viktig å ivareta disse også.

Vi har også et felles forslag med Venstre og SV, som ble tatt opp tidligere i dag. Jeg har bare en kommentar når det gjelder beløpsgrensen på 20 000 kr. Vi synes den virker helt grei, men vi tar det som en selvfølge at den inflasjonsjusteres hvert år.

Torgrim Hogstad Hallem (V) []: Retten til å betale med kontanter ivaretar de menneskene som ikke kan bruke eller har vanskeligheter med å bruke digitale betalingsløsninger. Det kan eksempelvis være barn, eldre, personer med funksjonsnedsettelser og asylsøkere. Det digitale utenforskapet kan komme av manglende digitale ferdigheter hos den enkelte, men også av tekniske, institusjonelle og juridiske forhold, eller en kombinasjon av disse. Det må i alle tilfeller finnes reelle betalingsalternativer for mennesker som av ulike årsaker opplever et digitalt utenforskap. Det er viktig for å oppnå sosial likhet.

Det er en forutsetning for velferden til mennesker at de har tilgang til varer og tjenester i forbrukermarkedene. En person som ikke har tilgang til å skaffe seg varer og tjenester i forbrukermarkedene, kan i verste fall ikke få dekket sine grunnleggende behov.

Retten forbrukere har til tilgang til viktige varer og tjenester, er høyt prioritert i FN, som den første av elleve forbrukerrettigheter som er vedtatt i resolusjon 70/186 av 22. desember 2015, og retten gjelder uttrykkelig for varer og tjenester produsert i både offentlig og kommersiell regi.

Blindeforbundet viser i sitt høringssvar til at det er problematisk at ikke legekontor inkluderes i plikten til å ta imot kontanter, da en rekke legekontor bruker betalingsautomater som oppleves som utilgjengelige. Venstre mener altså, i likhet med SV og Fremskrittspartiet, og som også forrige taler var inne på, at det er behov for at helsetjenester plikter å akseptere kontanter som betalingsmiddel.

Retten til å betale med kontanter er også viktig når det gjelder vern av privatlivet. Kontanter har den fordelen at betalingstransaksjonen kan gjennomføres anonymt og uten at man etterlater seg informasjon om hvilke varer transaksjonen gjelder, eller hvor man befant seg på tidspunktet da transaksjonen ble gjennomført. Datatilsynet peker i sin høringsuttalelse på at en sammenstilling av elektroniske spor om betalingstransaksjoner kan avsløre mye om en persons liv.

I Forbrukerrådets rapport «Utenforskap i forbrukarmarknadene» fra 2022 framgår det at en stor andel av de som ikke bruker digitale hjelpemidler, begrunner det med at de ikke ønsker å bli sporet. En undersøkelse utført av Forbrukerrådet viser at så mange som 22 pst. av dem som ikke bruker BankID, 19 pst. av dem som ikke bruker smarttelefoner og apper, og 17 pst. av dem som ikke bruker Vipps, nettopp oppgir dette som begrunnelse.

Venstre støtter altså at det er behov for å kunne gjøre opp for seg med bruk av kontanter.

Statsråd Emilie Mehl []: Siden finansavtaleloven ble vedtatt i 1999, har vi hatt regler om forbrukernes rett til å betale med kontanter. Det er en viktig rett, men bestemmelsen har vært uklar, og vi har sett flere eksempler på at reglene ikke blir fulgt. Derfor mener jeg det er en stor og viktig dag når vi nå får på plass en regel som på en tydelig måte slår fast at forbrukerne skal kunne gjøre opp med kontanter i alle vanlige betalingssituasjoner der dette er praktisk.

Dette er viktig for alle forbrukere, men kanskje særlig for utsatte grupper. Det er også et viktig beredskapshensyn. Å kun gjøre seg avhengig av elektroniske løsninger kan øke sårbarheten i samfunnet vårt, og det er ikke uten grunn at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har inntatt det å ha noen kontanter i egenberedskapsrådene til befolkningen.

I Norge har vi et samfunn som ikke skiller mellom ulike grupper. Det er kanskje lett å glemme i den digitale verdenen vi lever i, at det faktisk er en ganske stor gruppe mennesker som ikke er digitale.

Jeg er glad for at flertallet i komiteen så klart gir støtte til at vi må ivareta også dem som ellers vil falle utenfor samfunnet. Dette blir en lovendring som bør stå seg over tid.

Høyre tar i komitéinnstillingen til orde for at retten til kontant betaling ikke skal gjelde hvis selgeren i salgslokalet har opplyst at man ikke aksepterer kontanter. Det forslaget innebærer i realiteten at det skal være opp til selgeren om man vil ta imot kontanter – med mulig unntak for livsnødvendige varer. Etter mitt syn vil en slik regel være langt fra tilstrekkelig til å ivareta de viktige samfunnsmessige hensynene som jeg mener ligger bak dette forslaget, både inkludering og beredskap. Erfaringene med dagens bestemmelse tilsier at dersom kontanter fortsatt skal være et reelt betalingsalternativ, må dette slås fast i loven som en tydelig rettighet for forbrukeren.

Høyre går i komitéinnstillingen inn for at proposisjonen skal sendes tilbake i påvente av betalingsutvalgets utredning. Med den usikkerheten som er knyttet til dagens bestemmelse, kan jeg ikke se at man bør utsette å få på plass en klarere regel. Jeg skal ikke foregripe utvalgets utredning, men uansett hva de måtte komme til, har jeg vanskelig for å se at en eventuell avvikling av kontanter som betalingsform er realistisk, i hvert fall i løpet av de nærmeste årene.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Sveinung Stensland (H) []: Bare en liten avklaring nå som det er åpenbart at denne loven blir vedtatt. Betyr det at f.eks. Cutters, siden de har blitt nevnt i debatten tidligere, når denne loven er vedtatt, må har kassaapparat og kontantbehandling i alle sine utsalg og frisørsalonger? Det vil ikke være mulig for dem å drive uten at de har kassaapparat og kan ta imot penger cash?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg kan ikke saksbehandle enkelteksempler i denne sal, men forslaget betyr at hvis det er mulig å betale med andre betalingsformer i et salgslokale, skal det i utgangspunktet også være mulig å betale med kontanter. Vi forventer at næringsdrivende innretter seg etter den loven og det regelverket som gjelder. Det er også åpnet for at man kan risikere overtredelsesgebyr hvis man ikke gjør det.

Sveinung Stensland (H) []: Det var ganske oppklarende. Jeg forventer at lover som blir vedtatt, også de jeg har stemt imot, blir fulgt – slik må vi ha det.

Statsråden var i sitt innlegg inne på betalingsutvalget, og at denne lovendringen var så viktig at en ikke kunne vente på dette utvalget. Men si at utvalget kommer med forslag for bedre unntaksordninger, andre måter å gjøre dette på, eller ting som er omtalt i proposisjonen. Vil statsråden da ta initiativ for å oppdatere loven som i dag blir vedtatt?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg ser fram til betalingsutvalgets utredning. Det handler bl.a. om at vi må være trygge på at vi har finansiell sikkerhet, at vi har mulighet for god beredskap i en situasjon hvor f.eks. betalingssystemene våre blir angrepet. Det er bra at de skal gjøre en overordnet vurdering av hvordan kontantene brukes i samfunnet vårt. Vi vil selvfølgelig ta stilling til og vurdere de forslagene som kommer der, når det skjer.

Som jeg også sa i mitt innlegg, ser jeg ingen grunn til å vente på å tydeliggjøre forbrukernes rett til å betale med kontanter – som eksisterer, men som det har vært uklarhet om i flere år. Det er nødvendig fordi vi ser at flere og flere tilpasser seg utenfor det jeg mener bør være loven, nemlig at man ikke aksepterer kontanter selv om det er et tvungent betalingsmiddel i Norge.

Tor André Johnsen (FrP) []: Jeg har lyst til å rose ministeren og regjeringen for å prøve å rydde opp i systemene rundt kontantbetaling og gjøre det enklere å stadfeste klart og tydelig at det fortsatt skal være mulig, og at det skal være bedre enn i dag.

Derfor lurer jeg litt på det som står her om «salgslokale der en næringsdrivende på fast basis selger varer eller tjenester». Helsetjenester, et legekontor, hører i aller høyeste grad inn under den definisjonen. Jeg lurer på om ministeren kunne sagt litt om hun jobber med å få inkludert også helsetjenester, det vil si vanlige fastlegebesøk, inn under kontantbetaling. Alt annet ville være ulogisk. Det er også fint å få bekreftet at beløpsgrensen på 20 000 selvfølgelig vil inflasjonsjusteres.

Statsråd Emilie Mehl []: Det er naturlig at vi ser på de innspillene som har kommet når det gjelder helse, men det passer ikke inn i reguleringen i finansavtaleloven, som er den som diskuteres i dag. Dette handler hovedsakelig om næringsdrivende og deres muligheter til å motta kontanter. Når det gjelder offentlige tjenester, helsetjenester, er det også noe vi må se videre på innenfor rammen av helselovgivningen.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Jeg er glad for at ministeren var så tydelig fra talerstolen på at noe av det som ligger bak dette lovforslaget, handler om inkludering, at vi skal inkludere mennesker i samfunnet, og da mennesker som ikke kan benytte seg av digitale løsninger. Det er ganske mange i Norge som bruker kontanter. Ett av innspillene som kom til justiskomiteen i behandlingen av dette forslaget, var fra Norges Blindeforbund. Man kan knapt tenke seg en tjeneste der det er viktigere at man kan benytte kontantbetaling, enn nettopp helsetjenester.

Jeg opplever at ministeren i sitt forrige svar var tydelig på at det var noe regjeringen ønsket å gå videre med, så jeg vil bare ha det enda tydeligere sagt at man vil komme det i møte, sånn at alle kan benytte helsetjenester og ha en rett til kontantbetaling.

Statsråd Emilie Mehl []: Dette er noe som ligger under helse- og omsorgsministerens ansvarsområde, så jeg kan ikke forskuttere et eventuelt forslag vi vil legge fram.

Jeg vil si at jeg ser de innspillene og hensynene bak som har kommet fra Blindeforbundet – og også fra forbrukersiden, som jeg har sett. Det er viktig at man har mulighet til å betale med kontanter generelt i samfunnet. Så er det litt forskjell på hvor det er naturlig å regulere det, om det er snakk om salg, eller om det er snakk om en offentlig tjeneste eller en offentligrettslig ramme. Derfor er ikke det med her nå, men innspillet har også kommet til regjeringen.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Vi i SV er glad for at man styrker retten til kontantbetaling. Det er viktig.

Det er også noen andre aspekter i denne debatten som det kan være greit å ta opp. Det handler om kontantenes bakside. De kan brukes i den svarte økonomien, til kriminalitet. Økokrim har den siste tiden løftet fram at de ønsker å se på seddelstørrelsen i Norge, om man f.eks. burde vurdere å fjerne tusenlappen.

Mitt spørsmål til statsråden er: Vil man følge opp Økokrims oppfordring og vurdere å fjerne tusenlappen?

Statsråd Emilie Mehl []: Det er helt riktig at det hele veien er en avveining mellom hva som kan utnyttes av kriminelle eller av personer som ønsker å hvitvaske, og hvordan vi kan sikre inkludering og tilgjengelighet for innbyggerne våre. Det er også bakgrunnen for beløpsgrenser og andre hensyn vi har vurdert i det vi har fastsatt i denne proposisjonen.

Når det gjelder spørsmålet om tusenlappen konkret, er ikke det med her, så det må vi eventuelt komme tilbake til.

Presidenten []: Då er replikkordskiftet avslutta.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) []: Det er ei særdeles viktig sak som vert behandla i dag, og som regjeringa, Senterpartiet og Arbeidarpartiet, har lagt fram, som handlar om å styrkje forbrukarane sin rett til å betale med kontantar. Det er å klargjere og presisere regelverket, men òg å sørgje for at det har ein konsekvens dersom ein ikkje følgjer regelverket: at ein ved gjentekne brot kan verte pålagt lovbrotsgebyr.

Retten til å betale med kontantar har ei lang forhistorie, men han har vorte utfordra over tid, òg frå parti i denne salen. Dåverande statsminister og partileiar i Høgre føreslo i 2017 at ein skulle fjerne forbrukarane sin rett til å betale med kontantar innan 2020. Ikkje nok med det: Ein sette òg ein ambisjon om at ein skulle fjerne kontantar frå det norske samfunnet fullstendig innan 2030. Heldigvis har partiet Høgre kome på andre tankar enn å fjerne valfridomen til folk og i tillegg svekkje den norske beredskapen, for det er særdeles uklokt.

Høgre går ikkje lenger like langt, men realiteten i det dei går inn for, er at i staden for at det skal vere ein rett for forbrukarane at det skal vere mogleg å betale kontant i eit betalingslokale med ulike betalingsmiddel, sånn som det er i dag, vil partiet Høgre etablere ein rett for seljarane til å nekte å ta imot kontantar. Det er tvert imot viktig å styrkje den moglegheita forbrukarane har til å betale med kontantar. Éin ting er alle dei i det norske samfunnet som av ulike årsaker synest det er krevjande å betale med kontantar og har utfordringar med det, men 600 000–700 000 menneske i det norske samfunnet har ulike utfordringar knytte til den digitale kvardagen vi lever i. Det er òg ein valfridom som ligg i å kunne velje ulike betalingsløysingar i ulike situasjonar, anten det er snakk om ungdom, eldre eller andre av oss som faktisk framleis er vande med å betale med kontantar i nokre samanhengar, og som ønskjer å gjere det.

Det er òg viktig av omsyn til beredskapen. Det finst ei rekkje eksempel på at minibanksystem har vore ute av funksjon, at Vipps har vore ute av funksjon, og at andre digitale løysingar ikkje fungerer som dei skal. Det er difor Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap har ei tydeleg anbefaling om at folk bør ha kontantar liggjande. Det er særdeles viktig i dag at ein presiserer retten forbrukarane har til å betale med kontantar, og at det skal ha ein konsekvens å fråvike han.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 11.

Votering, se voteringskapittel