Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om kartlegging av vannrør av eternitt og eventuell kreftfare ved bruk av slike rør.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

En rekke vannverk rundt om i Norge har vannrør av eternitt. Eternitt er klassifisert som meget kreftfremkallende. Det stilles strenge krav til sikkerhetstiltak ved riving av eternitt bordkledning og tak på hus, da må hele huset pakkes inn i plast.

Nå kan det jo selvfølgelig ikke settes likhetstegn mellom bordkledning/tak og vannrør av eternitt, men likevel er det bekymringsfullt at det i dag ikke finnes en sentral oversikt over ledningsnett av eternittrør for vann.

Ute i distriktene er det mange steder utelukkende slike vannrør, og det råder en viss bekymring blant folk over kreftfaren i disse områdene. Så vidt forslagsstiller vet er det ikke foretatt noen undersøkelse som kan påvise sammenheng mellom eternitt i vannrør og kreft, men en slik undersøkelse burde vært foretatt, basert på kartlagte ledningsnett.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen foreta kartlegging av eternittrør i bruk som vannrør ved vannverk rundt om i landet og å vurdere å iverksette undersøkelse av kreftfaren i forbindelse med transport av vann gjennom slike rør. Resultatet må fremlegges for Stortinget.

15. desember 1998.