4. Debatten i Odelstinget i 1997

Under debatten i Odelstinget 20. mai 1997 vedrørende et lovforslag om organisasjonsrett fremsatt av Carl I. Hagen uttalte Anita Apelthun Sæle (Kristelig Folkeparti):

«Kristeleg Folkeparti har konstatert og sagt seg lei for at spørsmålet om å lovfesta fri organisasjonsrett ikkje er vurdert i samband med innstillinga frå Arbeidsrettsrådet om prinsipp for ny arbeidstvistlov. Kristeleg Folkeparti ser det som svært uheldig at det finst eksempel på at medlemskap i enkelte organisasjonar vert gjort obligatorisk, eller at det vert lagt sterkt press på arbeidstakarane for at dei skal organisera seg. Dette fører nemleg til at organisasjonsfridomen ikkje vert reell.»

Anita Apelthun Sæle fortsatte:

«Kristeleg Folkeparti ber Regjeringa om å koma tilbake til Stortinget med eit lovforslag i neste sesjon. Viss Regjeringa ikkje kjem tilbake til Stortinget med eit lovforslag, vil Kristeleg Folkeparti vera med å ta opp igjen denne saka på ein annan måte.»

Morten Lund (Senterpartiet) uttalte:

«Fra vår side ønsker vi en normal utredning før et lovvedtak. Videre er vi tvil om det trengs en egen lov om dette temaet. Jeg vil tror at én setning i arbeidsmiljøloven kan være nok.»

Han fortsatte:

«Jeg forventer på samme vis som Kristelig Folkepartis representant - den forrige taler - uttrykte det, at saken kommer tilbake til Stortinget til behandling allerede i neste sesjon.»

Dette var altså 20. mai 1997.