Forslag fra stortingsrepresentant Morten Lund om å be Regjeringen vurdere presiseringer i folkeregistreringsloven og skatteloven slik at personer med sterke tilknytningspunkter til landet har skatteplikt til landet

Til Stortinget

Bakgrunn

Bestemmelsene som avgjør hvem som skal regnes som bosatt i Norge og betale skatt til Norge er aktualisert igjen høsten 1999. Blant annet har Oslo Ligningskontor v/folkeregisteret og Skattedirektoratet v/ sentralkontoret for folkeregistrering kommet til ulike konklusjoner når det gjelder en enkeltpersons bosted.

Folkeregistreringslovens bestemmelser avgjør hvem som skal regnes som bosatt i Norge. I forskrift 04.03.1994 nr. 161 om folkeregistrering reguleres innreise i §1 og utreise i §8. For innreise gjelder generelt at opphold av minst 6 måneders varighet regnes som bosetting. For utreise tas det i tillegg til oppholdets varighet også hensyn til bolig-, arbeids- og familiesituasjonen. Det kan virke som det er lettere å nekte utreise enn å etablere innreise. Skatteloven har parallelle bestemmelser.

Forslagsstiller mener det er i samsvar med folks rettsoppfatning at personer med mange tilknytningspunkter regnes som bosatt i landet og yter skatt til landet. Forslagsstiller mener det er behov for å vurdere om folkeregistreringslovens bestemmelser om bosted og skattelovens bestemmelser om skatteplikt bør presiseres slik at det blir lettere å etablere innreise og dermed bidra til at personer med sterke tilknytningspunkter til landet har skatteplikt til landet.

Forslag

Det fremsettes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen vurdere om folkeregistreringslovens bestemmelser om bosted og skattelovens bestemmelser om skatteplikt bør presiseres slik at det blir lettere å etablere innreise og dermed bidra til at personer med sterke tilknytningspunkter til landet har skatteplikt til landet.

13. oktober 1999