Forslag fra stortingsrepresentantene Terje Johansen og Odd Einar Dørum om å endre forskrift til veitrafikkloven slik at kollektivfelt bare kan brukes av minibusser som brukes i reell kollektiv sammenheng

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kjøretøy som er definert som minibusser i medhold av forskrift til veitrafikkloven, kan i dag kjøre i kollektivfeltene uavhengig om de er en del av den ordinære kollektivtrafikken, tjener samme hensikt som tilbringer for institusjoner og lignende av ulik art, eller er i privat eie og følgelig har samme funksjon og hensikt som de privatbilene som må kjøre i hovedfeltet.

Det er åpenbart i strid med hensikten med kollektivfelt at disse kan brukes av sistnevnte minibusser i privat eie. Det er prinsipielt uheldig at vi har et hull i lovverket som muliggjør at noen kan kjøpe seg fri fra en regel hvis hensikt er å gjelde for alle. Dessuten har kollektivfeltene ikke tilstrekkelig kapasitet alle steder i rushtiden bl.a. fordi de ikke er utbygd på en fullverdig måte. Dette siste betyr at kjøretøyene i enden av kollektivfeltene, må over i hovedfeltet. Her oppstår det ofte kødannelser og aggresjon ved at bilene i hovedfeltet ikke vil slippe ut minibusser i privat eie. Dette hindrer den ordinære kollektivtransporten.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre den aktuelle forskrift til vegtrafikkloven slik at minibusser må ha en kollektiv funksjon for å kunne benytte kollektivfeltene. Dette kan bety at minibusser for institusjoner m.v. må kunne benytte feltene uansett antall personer i bussen, mens enkeltpersoner med minibuss som privatbil bare kan benytte feltene dersom det er minimum 4 personer i kjøretøyet.

13. juni 2000