Forslag fra stortingsrepresentant Carl I. Hagen om innføring av en regelmessig og pliktig helseundersøkelse av jenter fra de kulturmiljøer som praktiserer kjønnslemlestelse av jenter og innføre straffeansvar for foreldrene til jentene som blir utsatt for kjønnslemlestelse.

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kjønnslemlestelse (omskjæring) av kvinner er fortsatt vanskelig å avdekke og stoppe. Dette grusomme overgrepet mot jenter er ulovlig og har svært negative konsekvenser for de som blir rammet. Når vi vet at slike overgrep fortsatt pågår er det viktig at vi forsøker å sette i gang tiltak som kan stoppe dette og hindre at enda flere jenter blir utsatt for overgrep.

Det norske samfunn har en plikt til å iverksette de tiltak som er nødvendig for å sikre at norsk lov også blir fulgt i miljøer der slik lemlestelse fortsatt skjer. Det bør også etableres et kompetanse- og hjelpesenter der jenter som enten er utsatt for slik lemlestelse eller står i fare for å bli det, kan søke råd, veiledning og beskyttelse. Det er viktig at det finnes ressurspersoner med innsikt i problematikken som kan veilede og hjelpe jentene som er blitt utsatt eller står i fare for å bli utsatt for kjønnslemlestelse.

Foreldrene til jentene har et særlig ansvar for å ta vare på sine barn og sørge for at de ikke blir utsatt for straffbare overgrep. Det bør derfor innføres et straffeansvar for foreldrene til mindreårige jenter som blir omskåret, med mindre en eller begge av foreldrene har anmeldt forholdet. Et slikt prinsipp vil være i samsvar med et aktivt foreldreansvar ved at alle foreldre etter barneloven må ha en plikt til å beskytte sine barn mot kjønnslemlestelse, samt være ansvarlig for en så grov omsorgssvikt som slik lemlestelse er.

Forslag

Med bakgrunn i det ovennevnte fremmes følgende

forslag:

I. Stortinget ber Regjeringen innføre regelmessig og pliktig helseundersøkelse av jenter fra de kulturmiljøer som praktiserer kjønnslemlestelse av jenter.

II.

II. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om å innføre straffeansvar for foreldrene til de mindreårige jenter som blir kjønnslemlestet, med mindre en eller begge foreldrene har anmeldt forholdet.

4. april 2001