Til Stortinget
Forslagsstillerne registrerer at poteten er blitt mindre populær
på norske middagsbord. Fra 1950-tallet og frem til i dag
har forbruket av matpoteter gått ned til en tredjedel,
fra ca. 90 kilo til cirka 30 kilo pr. person i året. Pasta,
ris og pizza benyttes i stadig større grad som erstatning
for matpoteter. Kontinentale matvaner, og ikke minst knapphet på tid,
bidrar til denne utviklingen.
Likevel er det ikke bare endringer i livsstilen som har bidratt
til et redusert forbruk. Kvaliteten på norske matpoteter
har lenge vært et heftig diskusjonstema. Forbrukerne har
uttrykt misnøye med kvaliteten. Produsentene har delvis
lagt skylden på butikkene ved å påstå at
uriktig lagring er årsaken til problemene. Likevel er det
påvist en rekke forhold med omfattende høstningsskader
på produksjonsstedet.
Forslagsstillerne registrerer at forbrukerne tilbys en potetkvalitet
de ofte blir skuffet over. Dette er en medvirkende årsak
til at nordmenns potetforbruk har sunket dramatisk i de senere årene.
Forslagsstillerne viser til at salget av frukt og grønt
i NorgesGruppen, landets klart største butikkallianse,
har vokst med 6 pst. det siste året. Dette skjer selv om
prisene har økt på disse vareslagene. Krydderurter
opplevde en økning på hele 75 pst. Varer
som salat, melon og paprika viser også til en solid utvikling.
Unntaket er klassiske norske produkter som hodekål, gulrøtter,
poteter og kinakål som har hatt en salgsnedgang på 5
til 6 pst. Nedgangen var nesten like stor året før.
Forslagsstillerne registrerer at poteten er verst stilt. Den
er mest utskjelt og det med god grunn. «Skandaløse
poteter» heter det på lederplass i januarutgaven
av tidsskriftet Norsk Landbruk. Det hevdes blant annet at dårlige
poteter risikerer å sette Godt Norsk som merkeordning i
vanry. NorgesGruppens Sverre Leiro mener det meste svikter. Det
er mye som kan forbedres både med sorter, kvalitet, pakking og
eksponering. Leiro hevder 80 pst. av de norske potetene som bransjen
selger, ikke er spesielt gode.
Foreløpig har utenlandske kvaliteter en liten andel
av det norske markedet, selv om den er økende. En medvirkende årsak
til dette er at norsk potetproduksjon beskyttes gjennom et tollbasert
vern. I perioden 15. mai til 15. juli er importavgiften kr 2,17
pr. kilo mot kr 1,12 pr. kilo ellers i året.
Forslagsstillerne mener at den rådende landbrukspolitikken
der konsumentene betaler overpris og subsidier har virket som en
sovepute på aktører innenfor potetsektoren. Det
er et faktum at forbrukerne tilbys for dårlige potetkvaliteter.
Det må være et mål å sikre bedre
tilbud og flere valgmuligheter for å tilfredsstille forbrukernes
krav. Konsumentene kan få flere reelle alternativer hvis
utenlandske varer gis større muligheter gjennom konkurranse
til forbrukervennlige priser. Samtidig vil dette bidra til å gjøre
hele den norske verdikjeden for poteter mer markedsorientert.
Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn fremme følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen omgående å oppheve importtollen
for poteter.
4. mars 2002