Forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Morten Lund om at Norges Bank sitt mandat i pengepolitikken presiseres slik at inflasjonsmålet balanseres i forhold til målet om en stabil kronekurs og hensynet til produksjon og sysselsetting

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Deler av vårt konkurranseutsatte næringsliv er inne i en vanskelig situasjon på grunn av den økonomiske utviklingen både nasjonalt og internasjonalt. Dagens situasjon med høy rente og en sterk krone er særlig problematisk for den eksportrettede industrien. Nesten daglig kommer det meldinger om nedleggelser og hel eller delvis utflagging av bedrifter. På sikt kan virkningene på norsk næringsliv bli svært alvorlig.

I forskriften til Norges Bank § 1, første ledd heter det at:

"Pengepolitikken skal sikte mot stabilitet i den norske krones nasjonale og internasjonale verdi, herunder også bidra til stabile forventninger om valutakursutviklingen."

Når kronekursen har styrket seg så mye og eksporten gått så sterkt ned den siste tida, er det verken i samsvar med målet om å skape stabile forventninger til valutakursutviklingen eller å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting.

Begrunnelsen for den siste renteøkningen var som kjent at vi ellers ifølge Norges Bank ville få en prisstigning på 2,75 pst. om to år. Men i forskriften til Norges Bank, § 1, tredje ledd står det at:

"Norges Banks operative gjennomføring av pengepolitikken skal i samsvar med første ledd rettes inn mot lav og stabil inflasjon. Det operative målet for pengepolitikken skal være en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2,5 pst."

Det er måten Norges Bank velger å forstå mandatet på, som trenger en presisering. I St.meld. nr 29 (2000-2001) og i Innst. S. nr 229 (2000-2001) står det presisert at "nær 2,5 pst." skal forstås slik at konsumprisveksten som en hovedregel vil ligge innenfor et intervall på +/- 1 prosentpoeng rundt målet for prisstigningen.

Forslag

På denne bakgrunn framsettes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at Norges Bank sitt mandat i pengepolitikken presiseres slik at inflasjonsmålet balanseres i forhold til målet om en stabil kronekurs og hensynet til produksjon og sysselsetting.

3. oktober 2002