Forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik og John I. Alvheim om at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Gjennom de siste måneders oppslag i media og et stadig økende antall innleggelser i norske sykehus er det blitt kjent at en omfattende og ukjent mengde metanolholdig smuglersprit er i omløp på det illegale markedet i Norge.

Til nå er åtte personer avgått ved døden etter å ha drukket spriten, og et relativt stort antall personer ligger i norske sykehus med alvorlige skadevirkninger etter å ha drukket metanolholdig sprit.

Daglig kommer nye tilfeller til, og det virker umulig å fastslå hvor meget av denne metanolholdige og ulovlige varen som ennå er i omløp eller vil bli satt i omløp i den nærmeste fremtid. Til tross for at det er snakk om et ulovlig produkt er det viktig, særlig ut fra et helsemessig syn, å ta i bruk de virkemidler som er tilgjengelige for å hindre at flere menneskeliv går tapt, at flere blir syke og/eller skadet og at belastningen på helsevesenet stoppes så snart som mulig.

En av de mulighetene som foreligger er å få analysert sprit som kan mistenkes for å være metanolholdig. Det vil derfor være uforsvarlig å hindre at slik analyse blir foretatt for å hindre ytterligere skadevirkninger.

Forslagsstillerne vil derfor fremme forslag om at Stortinget ber Regjeringen umiddelbart å sørge for at private og offentlige laboratorier får anledning til å ta prøver av alkoholholdige drikkevarer for å fastslå om de inneholder metanol.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol.

24. oktober 2002