Justissektoren

Innen justissektoren er det en rekke uløste oppgaver hvor samfunnet har et ansvar for at de blir løst. Her er det en rekke tiltak som kan igangsettes som vil bidra til lavere arbeidsledighet. Et tiltak er forsering av utbygging av fengsel i Indre Salten. Behovet for flere soningsplasser er meget stort, og man burde parallelt se på en løsning der Rødbergodden kystfort blir midlertidig omgjort til fengsel. Dette prosjektet kan realiseres forholdsvis raskt om man får ressurser til dette. Et annet prosjekt som bør utredes raskt er en løsning med flytende fengsel av den type man har i Sør-England og hadde i New York. En slik løsning kan leveres et halvt år etter bestilling.

På driftssiden er det også stort behov for flere fengselsbetjenter. Spesielt når en utvider kapasiteten. Å omskolere personer til fengselsbetjenter ved Fengselsskolen, vil være et målrettet og kostnadseffektivt tiltak som dekker ett reelt samfunnsbehov. Dette fordrer selvsagt tilleggsbevilgninger til drift av fengsler og Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Videre kan det for eksempel legges til rette for å la private starte opp fengselsdrift for kortere dommer på eksempelvis 60 dager. Her kan det settes av midler til en innsatsbasert finansiering, som man for eksempel har gjort med sykehusdriften. Dersom man får et slikt system som er forutsigbart, vil dette bidra til at private initiativ vil kunne gi nye gode løsninger.

Noe av det som er spesielt med dagens arbeidsmarkedssituasjon, er at det er mange høyt utdannede som ikke får relevant arbeid. Det er blant annet høy arbeidsledighet blant jurister, samtidig det er et stort behov for jurister innen politi og påtalemyndighet. Regjeringen har et mål om å få ned saksbehandlingstiden frem til pådømmelse. Dersom man får anledning til å ansette flere jurister innen politi og påtalemyndighet, vil man kunne få ned denne saksbehandlingstiden.

Politiet har også et stort behov for "sivilt ansatte" i merkantile stillinger. Her finnes det allerede mange godt utdannede personer som i dag er arbeidsledige. Dette betyr at man ikke trenger omskolering før man kan utnytte deres kompetanse og arbeidskraft. Flere sivile stillinger i politiet vil samtidig bidra til å realisere politireformenes mål om mer politi i gatene, da de som er utdannet som politi blir frigjort fra merkantile og administrative kontoroppgaver.

Det er også store muligheter til å utnytte ledig kapasitet ved å utvide og sette fart i ordningen med å la private vekterfirmaer stå for fangetransport. Man vil også med dette tiltaket kunne få umiddelbare positive effekter ved at man får frigjort utdannede politiressurser og fengselsbetjenter. Dette vil også kreve ekstra ressurser.

På denne bakgrunn vil forslagsstillerne foreslå at Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om:

  • a) Forsering av utbygging av fengsel i Indre Salten.

  • b) Omgjøring av militæranlegg til midlertidig fengsel.

  • c) Utredning av en løsning med flytende fengsler.

  • d) Utdanning av flere fengselsbetjenter.

  • e) Tillatelse til drift av private fengsler for kortere dommer.

  • f) Ansettelse av flere jurister og merkantilt personale innen politi og påtalemyndighet.

  • g) La private selskaper besørge fangetransport.