Økt satsing på forskning og utvikling

Forskning er en investering i fremtidig livskvalitet og velferd. Forskningen har stor betydning for den økonomiske utviklingen, og er derfor viktig for fremtidige generasjoner. Fremtidig vekst vil henge sammen med at eksisterende næringer blir mer kunnskapsintensive og at det skapes nye kunnskapsintensive bedrifter.

I 2001 ble det i Norge brukt 1,62 pst. av BNP til FoU mens Sverige brukte 4,3 pst. av BNP til det samme. Det er en vedtatt målsetting å nå opp til OECD-gjennomsnittet innen 2005 i Norge. Forslagsstillerne mener dette er lite offensivt og anbefaler en raskere opptrapping.

Centres of Excellence (Senter for fremragende forskning) er etablert av Norges forskningsråd for å stimulere norske forskningsmiljøer til å vie seg til langsiktig grunnleggende forskning på høyt internasjonalt nivå. Sentrene blir tildelt et årlig budsjett på 10-20 mill. kroner og en finansieringstid på 10 år. Av opprinnelig 40 søkende forskningsmiljøer er bare 10 plukket til å være Centres of Excellence. Forslagsstillerne mener det må være god grunn til opprette flere slike sentre innen prioriterte områder.

Universitets- og høyskolemiljøene i Norge er generelt faglig sterke, og kan bl.a. vise til forskningsresultater i internasjonal toppklasse. Hovedproblemet i Norge er kommersialisering av forskningsresultater.

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn anmode Stortinget om å be Regjeringen fremme forslag om:

  • a) Oppretting av fire nye Centres of Excellence innen prioriterte områder (biomarin, energi, offshore, marin).

  • b) Gjennomføring av en kraftig opptrapping av antall toppforskningsgrupper etter prinsippene i Toppforskningsprogrammet som omfatter områdene biologi, medisin, kjemi, fysikk.

  • c) At staten bruker av sin kapitalstyrke til å utvikle ordninger som kan tiltrekke den private kompetente kapitalen som er nødvendig for å kommersialisere de gode forskningsresultatene.

  • d) Etablering av "scanning-mekanismer" for å få frem de gode forskningsideene og styrke evnen til kommersialisering av forskning, bestående av grupper på 3-5 personer med kompetanse innen satsningsområdene. I den forbindelse bør det etableres nye læringsarenaer hvor gründere, forskere og investorer kan møtes.

  • e) Iverksettelse av et norsk rammeprogram på det biomarine området i et samarbeid med forsk­ningsmiljøene og den biomarine næringen med sikte på å legge grunnlaget for en biomarin kunnskapsindustri i Norge av internasjonalt format.