Forslag fra stortingsrepresentantene Ola D. Gløtvold, Morten Lund og Åslaug Haga om dekning av opparbeidet gjeld i helseforetakene for 2002 og 2003

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:10 (2003-2004)
  • Dato: 12.11.2003
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Gjennom drøftinger i Stortinget er det konstatert bred enighet om at helseforetakenes økonomi må sikres gjennom at de opparbeidede underskudd nedbetales snarest mulig. Samtidig må de løpende inntekter tilpasses et nivå der helsetjenestene til befolkningen sikres.

Svar fra Finansdepartementet/Helsedepartementet 3. november 2003 viser at opparbeidet underskudd fra 2002 samt forventninger om underskudd for 2003 vil beløpe seg til om lag 3 mrd. kroner.

Forslagsstillerne har erfart at det foreligger omfattende planer om nedlegginger, eller sentralisering av tilbud i alle helseregioner, og at vedtak om gjennomføring av disse kan bli fattet tidlig i 2004.

På denne bakgrunn mener forslagsstillerne at Stortinget i samarbeid med Regjeringen må foreta en gjeldssanering uavhengig av budsjettbehandlingen for 2004. Forslagsstillerne vil peke på at pengene allerede er brukt fordi innkjøp, anskaffelser og lønnsutbetalinger er foretatt. Derfor vil en slik gjeldssanering ikke føre til økt press i økonomien.

Forslagsstillerne vil understreke at en ekstraordinær gjeldssanering ikke skal oppfattes som en aksept for budsjettoverskridelser, og at departementet derfor gjennom sitt forarbeid til et forslag til vedtak, må gjøre det klart at et eventuelt bevisst overforbruk ikke blir dekket.

Statsråden har i Stortinget sagt at vedtak om gjennomføring av nedleggingsforslag ikke skal skje før statsbudsjettet for 2004, er behandlet. Forslagsstillerne vil understreke at det også må avventes vedtak i forhold til dette forslaget før nedleggingsvedtak gjennomføres.

Forslag:

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag for Stortinget om dekning av opparbeidet gjeld i helseforetakene for 2002 og 2003 innenfor en ramme på 3 mrd. kroner.

12. november 2003