Forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun, Jan Henrik Fredriksen og Arne Sortevik om tilleggsbevilgninger til de underfinansierte regionale helseforetakene

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenestens årsrapport, utgitt i juli 2005, og revidert august samme år, viser store forskjeller mellom de regionale helseforetakene. Det kommer frem av rapporten at skjevfordelingen mellom de ulike regionale helseforetakene er store. Blant annet har Helseregion Vest om lag 11 pst. mindre per innbygger enn hva som er tilfellet for landsgjennomsnittet.

Onsdag 11. januar 2006 protesterte 8 500 ansatte ved Helseregion Vest mot skjevfordelingen mellom de regionale helseforetakene og underfinansieringen av Helseregion Vest. (www.legeforeningen.no/index.gan?id=90434&subid=0)

De ansatte krevde at Regjeringen grep tak i dette problemet, som fører til at Helseregion Vest har dårligere rammevilkår sett ut fra antall innbyggere enn gjennomsnittet.

Helseregion Vest klarte å holde budsjettet i 2005 på tross av underfinansiering sett i lys av befolkningsantall. For samme år var behandlingsprosenten økt med 5-6 pst. Dette viser at foretaket har omstilt seg og effektivisert på en god måte. Samtidig har Helseregion Vest fått beskjed om at behandlingsprosenten for inneværende år ikke skal overstige 1 pst. (http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article53511.ece) Dette er etter forslagsstillernes syn ikke en god fremgangsmåte for å utvikle og bedre helsetilbudet i regionen.

St.meld. nr. 5 (2003-2004) om inntektssystem for spesialhelsetjenester skulle bidra til å utjevne overføringene per innbygger mellom de ulike helseforetakene. Soria Moria-erklæringen fastslår at skjevheten mellom de regionale helseforetakene skal rettes opp raskere enn hva som ble lagt til grunn i den forannevnte stortingsmeldingen. Dette tydeliggjør Regjeringens syn som samsvarer med forslagsstillernes syn om at skjevfordelingen mellom helseforetakene er reell, samt at den økonomiske situasjonen ikke kan sies å være god nok. Statsråd Sylvia Brustad erkjenner også skjevfordelingen mellom helseforetakene i et brev til lederen i helse- og omsorgskomiteen fra 23. februar 2006, hvor hun sier:

"Helse Vest RHF har hatt en lavere overføring fra staten per innbygger enn andre helseforetak".

Videre sier statsråden i samme brev:

"I all hovedsak innebærer omfordelingene at Helse Vest og Helse Midt-Norge skal få en større andel av basisbevilgningen".

Det er etter forslagsstillernes syn ikke blitt fremmet tilstrekkelige tiltak fra Regjeringens side som ivaretar denne målsettingen, noe som også blir synliggjort av de kraftige reaksjonene fra ansatte ved Helseregion Vest.

Videre mener forslagsstillerne at Regjeringen må sørge for at utjevningen mellom de regionale helseforetakene finner sted senest fra 1. januar 2007. Forslagsstillerne frykter at skjevfordelingen mellom de regionale helseforetakene vil øke ytterligere dersom ikke en oppjustering av de helseforetakene som ligger etter, kommer på plass så raskt som mulig.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag i løpet av vårsesjonen om at de regionale helseforetakene, som er underfinansierte, får de nødvendige tilleggsbevilgninger, slik at disse kommer opp på et nivå som er i tråd med landsgjennomsnittet, senest fra 1. januar 2007.

14. mars 2006