Søk

Bakgrunn

Da den såkalte regionreformen ble innført, ble det gjort flere store feilgrep. Finnmark og Troms og Viken er klare eksempler på hvor galt det kan gå. Sammenslåing av fylker gjøres best der det er frivillighet og enighet.

Stortinget vedtok 8. juni 2017 ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå gjennom følgende sammenslåinger av dagens fylkeskommuner:

  • Vest-Agder og Aust-Agder

  • Buskerud, Østfold og Akershus

  • Telemark og Vestfold

  • Oppland og Hedmark

  • Hordaland og Sogn og Fjordane

  • Finnmark og Troms

Stortingets vedtak ble gjort i strid med fylkeskommunenes egne vedtak med unntak av Agderfylkene, hvor det forelå positiv innstilling til sammenslåing fra begge fylkestingene. Hordaland og Sogn og Fjordane la føringer for en eventuell sammenslåing gjennom krav om overføring av statlige oppgaver. Disse er ikke innfridd.

Etter endringene i regjeringen Solberg som medfører at denne nå er en mindretallsregjering, er det aktuelt å ta saken opp til ny behandling, slik at Stortinget på nytt kan ta stilling til regjeringens feilslåtte reform. Det er i dag et klart flertall i Viken og Troms og Finnmark for å oppheve tvangsvedtakene. I de andre fylkene har det vært stor motstand, og de vil, hvis de gis en mulighet til å få tvangsvedtaket opphevet, kunne ta stilling til hva de ønsker, og ha mulighet til også å kunne rådspørre befolkningen om dette.

Forslagsstillerne foreslår at det åpnes for at alle fylker som ber om å få oppløse tvangssammenslåingen og ønsker nye enheter, gis mulighet til det.