Representantforslag om deltakelse på arrangementet «Back to University» fra offentlige institusjoner

Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En rekke høyt plasserte offentlige tjenestepersoner, innehavere av offentlige tillitsverv og ledere av offentlige institusjoner deltok på arrangementet «Back to University» i november 2019 i USA, som ble arrangert og finansiert av finansmann Nicolai Tangen. Arrangementet, inkludert konserter, privatfly innleid av arrangøren og opphold, kostet rundt 28 mill. kroner, ifølge NRKs beregninger.

I ettertid har det blitt lagt opp til at flere offentlige institusjoner skal tilbakebetale arrangøren for utgifter til opphold, mat og reise. Regningen for dette er beregnet til å komme på opp mot 50 000 kroner per person.

Etter særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge med virkning fra 22. juni 2018 til 31. desember 2019 kan arbeidsgiver bestemme at utgift til ikke-rutegående transportmidler ikke dekkes, dersom arbeidsgiver mener bruken ikke er forenelig med avtalens § 3 nr. 1 om at:

«reisen skal foretas på den for statens hurtigste og rimeligste måte når det samlet tas hensyn til alle utgifter, og til en effektiv og forsvarlig gjennomføring av reisen.»

Daværende næringsminister, nå arbeids- og sosialminister, Torbjørn Røe Isaksen uttalte på pressekonferanse 21. april 2020 at det ikke er sikkert at han ville gjennomført sin reise fra Qatar til USA og tilbake til Norge (Oslo–Qatar–De forente arabiske emirater–USA–Norge) på det aktuelle tidspunktet om det ikke var for å delta på arrangementet «Back to University». Det forelå ifølge statsråden ingen konkrete reiseplaner for høsten 2019 da invitasjonen til å delta på arrangementet kom i mai 2018. Næringsdepartementets fagavdeling anbefalte å ikke prioritere arrangementet.

Ifølge Dagbladet kostet USA-turen 230 000 kroner i flybilletter, for statsråden og hans rådgiver. I tillegg kommer utgifter til opphold og innenlands reise i USA.

26. mars 2020 ble Nicolai Tangen ansatt som daglig leder for Norges Bank Investment Management (NBIM).

22. april 2020 meddelte finansminister Jan Tore Sanner til Stortinget at Finansdepartementet har hatt direkte kontakt med rekrutteringsbyrået og med Norges Bank om ansettelsen av Tangen. Representantskapet i Norges Bank undersøker nå ansettelsen av Tangen. Etter sentralbankloven fører representantskapet i Norges Bank tilsyn og kan be om innsyn i Norges Banks anliggende. Av Stortingets kontrollorganer er det imidlertid bare Riksrevisjonen som har hjemmel til å undersøke alle sider og aktører i denne saken, inkludert regjeringens rolle i ansettelsen. Riksrevisjonen bør også gå gjennom offentlig deltakelse og utgiftsdekning i forbindelse med arrangementet «Back to University», slik jussprofessor Jan Fridthjof Bernt tok til orde for i Klassekampen 24. april.

Å ta imot luksusgoder i denne prisklassen fra privatpersoner kan bryte med gjeldende lover, regler og etiske retningslinjer for offentlige ledere og tjenestepersoner. Det er nødvendig å snu alle steiner for å sikre nødvendig tillit til viktige norske offentlige institusjoner.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen kartlegge deltakelsen på arrangementet «Back to University» fra offentlige institusjoner og sikre at offentlige embetsmenn og tjenestemenn som deltok, selv betaler for kostnader knyttet til seminaret, med mindre reisen på forhånd var godkjent av ansvarlige overordnede.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre at statsråd Torbjørn Røe Isaksen selv betaler for kostnader knyttet til deltakelse på arrangementet «Back to University», inkludert alle ekstrakostnader påløpt for å muliggjøre deltakelsen.

  3. Stortinget ber Riksrevisjonen gjennomgå offentlig deltakelse og utgiftsdekning i forbindelse med arrangementet «Back to University» og ansettelsen av ny leder for Oljefondet, herunder regjeringens rolle og gjeldende lover, regler og etiske retningslinjer.

28. april 2020

Bjørnar Moxnes