Representantforslag om bedre vaksine mot HPV og kjønnsvorter

Dette dokument

  • Representantforslag 180 S (2020–2021)
  • Fra: Nicholas Wilkinson, Mona Fagerås og Freddy André Øvstegård
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge tilbyr gjennom barnevaksinasjonsprogrammet en vaksine mot de fem vanligste kreftfremkallende HPV-typene. Cervarix, som er vaksinen som tilbys i dag, gir god beskyttelse. HPV er en forkortelse for humant papillomavirus, som er en seksuelt overførbar infeksjon. De fleste typene HPV-virus er ufarlige og forårsaker ingen symptomer. HPV er svært vanlig, og det antas at omtrent 20 pst. av befolkningen har dette naturlig i kroppen. Noen HPV-virus kan imidlertid føre til celleforandringer og følgelig kreft i livmorhals, munnhule og endetarm. HPV forekommer like ofte hos menn som hos kvinner, og forekommer aller hyppigst hos ungdom.

Danmark og Sverige har kjøpt en HPV-vaksine som også beskytter mot virus som gir kjønnsvorter, Gardasil 9. Voksne som velger å kjøpe vaksine mot HPV, blir anbefalt å ta Gardasil 9. Norge har valgt å ikke kjøpe denne vaksinen til barnevaksinasjonsprogrammet.

Forslagsstillerne viser til skriftlig spørsmål fra representanten Nicholas Wilkinson til helse- og omsorgsminister Bent Høie om valg av vaksine mot HPV, jf. Dokument nr. 15:1482 (2020–2021). På statsrådens svar kan det virke som at Norge har kjøpt Cervarix bare på grunn av pris. Gardasil 9 er ikke svært dyr. I Felleskatalogen er prisen 33 pst. høyere enn for Cervarix.

Flere norske leger betaler for vaksinen Gardasil 9 i stedet for Cervarix, som er i barnevaksinasjonsprogrammet, til egne barn, siden de vet at Gardasil 9 beskytter mot mer. Forslagsstillerne viser til NRK-saken «Leger betaler for annen vaksine til egne barn».

Man kan ikke spare på småpenger, når en kan tilby effektiv beskyttelse til landets barn.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at vaksinen Cervarix mot HPV erstattes med vaksinen Gardasil 9, eller andre nye vaksiner som også beskytter mot kjønnsvorter, i barnevaksineringsprogrammet.

25. mars 2021

Nicholas Wilkinson

Mona Fagerås

Freddy André Øvstegård