Representantforslag om rettferdighet i de økonomiske krisetiltakene for næringslivet

Dette dokument

  • Representantforslag 262 S (2020–2021)
  • Fra: Terje Aasland, Eigil Knutsen, Åsunn Lyngedal og Cecilie Myrseth
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen presenterte onsdag 7. april 2021 sin plan for gjenåpning av samfunnet. I planen skisserte regjeringen hvordan den ser for seg at samfunnet skal gjenåpnes i ulike trinn. Planen inneholdt imidlertid ingen beskrivelse av hvilke tiltak regjeringen vil følge opp med for et næringsliv som nå har vært hardt presset over lang tid.

Koronapandemien har rammet norske arbeidsfolk og bedrifter svært ulikt. Mens enkelte sektorer har opplevd økt etterspørsel, har mange bedrifter i tjenesteytende næringer som uteliv, servering og reiseliv opplevd en dyp og langvarig krise.

De økonomiske støttetiltakene burde rette opp den skjevheten som ligger i at konsekvensene av krisen er ulikt fordelt. Dessverre er kompensasjons- og støttetiltakene for næringslivet utformet på en måte som forsterker forskjellene, særlig mellom små og store bedrifter. Avisen Klassekampen har dokumentert at de største støttemottakerne får syv ganger mer per ansatt enn de små.

I tillegg har forskjellene mellom folk økt ved at regjeringen ikke har stilt krav til at kun seriøse aktører kan motta støtte fra fellesskapet. Det er derfor flere eksempler på bedrifter som mottar krisestøtte til tross for at de har tatt ut utbytter eller sagt opp ansatte. Slike eksempler er svært uheldige for tilliten til ordningene.

Skjevfordelingen av de økonomiske byrdene ved pandemien er både urettferdig og uheldig med tanke på å bevare levedyktige bedrifter og arbeidsplasser. Det må derfor komme på plass tilpasninger som i større grad støtter opp om de minste bedriftene og sikrer at bedriftene som direkte eller indirekte er hardest rammet av smitteverntiltakene, får en sterkere støtteordning enn i dag.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige tilpasninger i de økonomiske støtteordningen for næringslivet, som følge av at det nå fortsatt vil være behov for smitteverntiltak i lang tid fremover. Tilpasningene må sikre en mer rettferdig fordeling av byrdene ved pandemien. For bedrifter som faller utenfor eksisterende ordninger, må det etableres en egen ny statlig ordning hvor bedriften kan søke om støtte.

  2. Stortinget ber regjeringen opprette et særskilt tilskudd på inntil én mill. kroner per måned for små bedrifter som er direkte eller indirekte berørt av smitteverntiltak fastsatt av lokale eller nasjonale myndigheter. Tilskuddet skal beregnes basert på 20 pst. av omsetningen i tilsvarende måned i 2019.

  3. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om tiltak som reduserer risikoen ved å ta ansatte raskt tilbake i jobb. Tiltakene må utarbeides i nær dialog med partene i arbeidslivet.

  4. Stortinget ber regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2021 fremme forslag om økte bevilgninger til blant annet kommunene, slik at man gjennom offentlige anskaffelser kan forsere aktuelle prosjekter som bidrar til økt sysselsetting og økt aktivitet i økonomien.

  5. Stortinget ber regjeringen tilpasse støtteordningene slik at bedrifter som mottar krisestøtte, ikke sier opp ansatte, ikke betaler ut utbytte og fryser lederlønninger og bonusutbetalinger.

8. april 2021

Terje Aasland

Eigil Knutsen

Åsunn Lyngedal

Cecilie Myrseth