Søk

Bakgrunn

Regjeringen presenterte onsdag 7. april 2021 sin plan for gjenåpning av samfunnet. I planen skisserte regjeringen hvordan den ser for seg at samfunnet skal gjenåpnes i ulike trinn. Planen inneholdt imidlertid ingen beskrivelse av hvilke tiltak regjeringen vil følge opp med for et næringsliv som nå har vært hardt presset over lang tid.

Koronapandemien har rammet norske arbeidsfolk og bedrifter svært ulikt. Mens enkelte sektorer har opplevd økt etterspørsel, har mange bedrifter i tjenesteytende næringer som uteliv, servering og reiseliv opplevd en dyp og langvarig krise.

De økonomiske støttetiltakene burde rette opp den skjevheten som ligger i at konsekvensene av krisen er ulikt fordelt. Dessverre er kompensasjons- og støttetiltakene for næringslivet utformet på en måte som forsterker forskjellene, særlig mellom små og store bedrifter. Avisen Klassekampen har dokumentert at de største støttemottakerne får syv ganger mer per ansatt enn de små.

I tillegg har forskjellene mellom folk økt ved at regjeringen ikke har stilt krav til at kun seriøse aktører kan motta støtte fra fellesskapet. Det er derfor flere eksempler på bedrifter som mottar krisestøtte til tross for at de har tatt ut utbytter eller sagt opp ansatte. Slike eksempler er svært uheldige for tilliten til ordningene.

Skjevfordelingen av de økonomiske byrdene ved pandemien er både urettferdig og uheldig med tanke på å bevare levedyktige bedrifter og arbeidsplasser. Det må derfor komme på plass tilpasninger som i større grad støtter opp om de minste bedriftene og sikrer at bedriftene som direkte eller indirekte er hardest rammet av smitteverntiltakene, får en sterkere støtteordning enn i dag.