Representantforslag om redusert arbeidsgiverperiode for sykepenger når fraværet skyldes covid-19

Dette dokument

  • Representantforslag 33 S (2021–2022)
  • Fra: Dagfinn Henrik Olsen, Gisle Meininger Saudland og Erlend Wiborg
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Covid-19 har vært svært krevende for store deler av norsk næringsliv. Stortinget har derfor vedtatt en rekke krisetiltak for å avdempe de økonomiske konsekvensene koronapandemien har hatt og fortsatt har for næringslivet. Noen av tiltakene har blitt forlenget til 31. desember 2021 av Stortinget, senest ved vedtak i Stortinget den 28. oktober 2021 under behandling av Prop. 7 LS (2021–2022). Dette støttet forslagsstillerne og Fremskrittspartiet.

Et av tiltakene som ikke har blitt forlenget, er redusert arbeidsgiverperiode for sykepenger der fraværet skyldes koronasykdom. Normalt betaler arbeidsgiver sykepenger i en periode på opptil 16 kalenderdager, den såkalte arbeidsgiverperioden. Nav overtar sykepengeutbetalingen fra dag 17. Som et av krisetiltakene har arbeidsgiver fått refundert sykepenger fra dag 4 til dag 16 når sykefraværet skyldes koronapandemien. Denne ordningen ble avsluttet 1. oktober 2021.

Den seneste tiden har man sett en økning i koronasmitten i Norge, og det vil være fare for smitte i lang tid fremover. Det er å forvente at dette vil medføre økt sykefravær knyttet til koronasykdom. Denne type sykefravær inntreffer i all hovedsak i løpet av arbeidsgiverperioden, i de første 16 dagene av sykefraværet. Den 8. november la Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet fremlagt av regjeringen Solberg. I tilleggsproposisjonen støtter regjeringen dette bildet av sykefraværssituasjonen og foreslår å forlenge retten til sykepenger ved fravær fra arbeidet av koronarelaterte årsaker til og med 30. juni 2022. Regjeringen fremmer ikke forslag som kompenserer bedriftene som sitter igjen med kostnaden, men skriver at kostnaden for denne forlengelsen av rettighetene til arbeidstaker skal tas av arbeidsgiver.

Koronarelatert fravær i arbeidsgiverperioden innebærer betydelige kostnader for bedriftene. Deler av næringslivet strever fortsatt etter nedstengning og begrenset mulighet til å drive sin næringsvirksomhet. Forslagsstillerne mener det var for tidlig å avvikle tiltaket med redusert arbeidsgiverperiode, og ønsker at denne ordningen skal gjelde frem til og med 30. juni 2022.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at ordningen med redusert arbeidsgiverperiode for sykepenger der fraværet skyldes koronasykdom eller mistanke om slik sykdom, forlenges til og med 30. juni 2022. Arbeidsgiverperioden skal være tre dager. Fra dag fire tar folketrygden over utbetaling av sykepenger til arbeidstaker.

24. november 2021

Dagfinn Henrik Olsen

Gisle Meininger Saudland

Erlend Wiborg