Representantforslag om å forplikte helseforetakene til å følge rådene pasienter får fra Ekspertpanelet

Dette dokument

  • Representantforslag 51 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Bård Hoksrud og Morten Wold
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Ekspertpanelet ble opprettet i 2018 med følgende formål:

«Ekspertpanelet skal gi medisinskfaglige vurderinger om behandlingsalternativer for alvorlig syke enkeltmennesker med kort forventet levetid. Forventet levetid på under ett år er en veiledende grense. En viktig hensikt med Ekspertpanelet er at pasienter og pårørende skal kjenne seg sikre på at all relevant behandling er vurdert.»

Allerede ved opprettelsen var det en diskusjon om hvorvidt legene i helseforetakene måtte følge de rådene som ble gitt av Ekspertpanelet. Daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie var tydelig på de politiske ambisjonene og sa følgende til Dagens Medisin da han ble spurt om han kunne garantere at behandlingsrådene fra panelet må være en reell mulighet:

«Det er etter min oppfatning også helt åpenbart at slik må det være. Slik foregår det også i dag hvis en behandlende lege tar kontakt med kollega og får råd om en behandlingsmetode. Slik må det også være for Ekspertpanelet. Panelet består av landets fremste fagfolk, og når de kommer med råd, og behandlende lege sammen med pasient ønsker å prøve det, så legger jeg til grunn at det skjer. Jeg ser ingen grunn til å gjøre noe mer med det med mindre jeg oppdager at det ikke skjer, men det tror jeg ikke.»

Det er tydelig at det var en forventning fra politisk ledelse om at rådene fra Ekspertpanelet skulle følges opp av sykehusene. Dette har nå vist seg å ikke være tilfelle i en rekke ulike saker, senest i en sak publisert av NRK 30. november 2021, der en kvinne ble utsatt for en pasientskade som et resultat av at sykehuset feiltolket en celleprøve, og der hun som konsekvens ble uhelbredelig kreftsyk. Ekspertpanelet anbefalte derfor at kvinnen burde få en ny, utprøvende behandling, men sykehuset valgte å ikke følge opp rådet fra Ekspertpanelet. Konsekvensen er at kvinnen må bruke pengene hun fikk i pasientskadeerstatning, til å finansiere behandlingen hun trenger som følge av pasientskaden, dette til tross for rådene fra Ekspertpanelet. Som følge av at de regionale helseforetakene og helseforetakene ikke har klart å følge de politiske signalene, er det behov for kraftigere tiltak.

Ekspertpanelets mandat er for øyeblikket under evaluering for å se på mulighetene for å utvide ordningen, men med slike historier man har hørt, er ikke noen evaluering nødvendig for å forstå at det har vært en negativ utvikling på området.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem et lovforslag som forplikter helseforetakene til å følge de rådene pasienter får fra Ekspertpanelet, slik at ikke økonomien til det enkelte sykehus blir avgjørende for om pasientene får tilgang til behandling.

14. desember 2021

Sylvi Listhaug

Bård Hoksrud

Morten Wold