Representantforslag om å forlenge strømkompensasjonen

Dette dokument

  • Representantforslag 136 S (2021–2022)
  • Fra: Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Vervik Bollestad og Dag-Inge Ulstein
  • Sidetall: 1

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kraftprisen har økt ekstraordinært mye de siste månedene. En så stor prisøkning er en utfordring for samfunnet slik en kjenner det, med små forskjeller mellom folk, åpne idrettshaller, ungdomsklubber og kirker og et aktivt landbruk over hele landet. Derfor har Kristelig Folkeparti tidligere i vinter foreslått en makspris på 50 øre per kWt for alle strømkunder gjennom vintermånedene, jf. Innst. 118 L (2021–2022).

Nå ser man at Russlands invasjon av Ukraina og sanksjonene mot Russland gir kraftig økte gasspriser som bidrar til at kraftprisene forventes å holde seg svært høye også i tiden som kommer. Sammen med lite vind og kulde gjør dette at kraftprisen i dag, 8. mars 2022, ligger på 2,58 kroner per kWt i snitt gjennom døgnet i Sør-Norge, ifølge tall fra Nord Pool. Den faktiske strømprisen ender dermed på omtrent 3,7 kroner per kWt. På det meste vil prisen mellom kl. 0700 og 0800 ligge på 8,63 kroner med nettleie og avgifter. Det er ny prisrekord for Østlandet.

For andre kvartal, altså april, mai og juni, ventet markedet i forrige uke en gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge på 1,4 kroner per kWt inkl. merverdiavgift. Det vil i så fall være rekordhøyt for denne tiden av året. Til sammenlikning var prisen i 2021 i andre kvartal på 58 øre per kWt. I tredje kvartal i år, altså juli, august og september forventer markedet en snittpris på 1,1 kroner per kWt.

Samtidig tjener staten stort på de høye strømprisene gjennom eierskapet i energiselskapene. Bare i 2021 har staten tjent 40–50 mrd. kroner på strøm.

På denne bakgrunn fremmer forslagsstillerne forslag om å forlenge strømkompensasjonen, i første omgang til 30. juni, med en makspris på strøm på 50 øre per kWt eksklusiv merverdiavgift, slik at pris over 50 øre per kWt kompenseres med 100 pst. statlig kompensasjon. Dette skal gjelde alle strømkunder, fra husholdninger og sekundærboliger og frivillige og ideelle organisasjoner til næringsdrivende og bedrifter.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen videreføre strømkompensasjonen fra 1. april til 30. juni 2022, med en makspris på strøm på 50 øre per kWt eksklusiv merverdiavgift som skal gjelde alle strømkunder, fra husholdninger og sekundærboliger og frivillige og ideelle organisasjoner til næringsdrivende og bedrifter.

8. mars 2022

Kjell Ingolf Ropstad

Olaug Vervik Bollestad

Dag-Inge Ulstein