Representantforslag om innføring av krav for å øke bruken av solenergi

Dette dokument

  • Representantforslag 287 S (2021–2022)
  • Fra: Guri Melby og Ola Elvestuen
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Klimaendringene skjer her og nå. Temperaturen øker, isbreene smelter, havet stiger, og det er rekordmange skogbranner på tvers av kontinentene. Denne sommeren har Europa vært rammet av en tørke som kan være den verste på minst 500 år. Samtidig har det vært tørke i USA og Kina på et nivå man ikke har registrert tidligere. Klima- og naturkrisen er de største utfordringene menneskeheten står overfor, og å skape en bærekraftig utvikling er den viktigste politiske oppgaven i vår tid.

Samtidig har Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina ført til en energikrise i Europa. Vladimir Putin bruker Europas avhengighet av russisk gass som våpen i et forsøk på å destabilisere EU og EUs samarbeidsland og svekke samarbeidet mellom disse. Dette har ført til skyhøye energipriser i hele Europa.

Som svar på Russlands angrepskrig mot Ukraina, og påfølgende energikrise i Europa, har EU lagt frem en offensiv plan for utbygging av fornybar energi og energieffektivisering med mål om å gjøre Europa uavhengig av fossile brennstoff fra Russland, i første omgang gass, innen 2030 (REPowerEU). Et av satsingsområdene i REPowerEU er økt satsing på solenergi. EU har satt som mål at det innen 2025 skal være installert minst 320 GW ny solkraft. Målet for 2030 er satt til 600 GW.

REPowerEU slår fast at solenergi er den energiformen som raskest kan bygges ut og dempe virkningen av energipriskrisen Europa nå er inne i.

Norge skal bidra til å løse energikrisen i Europa og til å redusere de globale klimagassutslippene. Norge skal redusere klimagassutslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990. I 2050 skal utslippene være redusert med 90–95 prosent, og Norge skal fjerne mer klimagass fra atmosfæren enn landet slipper ut.

Derfor må Norge satse på solenergi. I dag står solenergi kun for omkring 0,15 prosent av strømproduksjonen i Norge. Samtidig er potensialet bare på egnede tak og fasader på forretningsbygg, fjøs og garasjer på 66 TWh produsert solkraft i året. Det samlede tekniske potensialet er på hele 199 TWh, ifølge en rapport fra Multiconsult. Til sammenlikning får Norge i dag rundt 138 TWh energi årlig fra vannkraft.

Solen er en gratis, miljø- og klimavennlig energikilde som kan høstes og benyttes lokalt. Solenergi er en klimavennlig form for energiproduksjon som ikke medfører naturinngrep, så lenge den legges på eksisterende tak eller på eller nær infrastruktur som parkeringsplasser, veier og lignende.

Det ligger et enormt potensial i solkraftanlegg på bygg. Dette er anlegg som ikke tar én meter urørt natur, de lager ikke støy, og de er ikke visuelt forurensende. Energien produseres der den brukes, og reduserer nettap av energi som ellers må fraktes over store avstander. Ikke minst er solenergi et av virkemidlene for å løse klimakrisen og energikrisen i Europa.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen som hovedregel innføre krav om solceller på alle nye offentlige og næringsbygg med gulvareal større enn 250 kvadratmeter innen 2026.

  2. Stortinget ber regjeringen som hovedregel innføre krav om solceller på alle eksisterende offentlige og kommersielle bygninger med nyttig gulvareal større enn 250 kvadratmeter innen 2027.

  3. Stortinget ber regjeringen som hovedregel innføre krav om solceller på alle nye boligbygg innen 2029.

  4. Stortinget fastsetter et mål om minimum 8 TWh installert solkraft innen 2030, og ber regjeringen komme til Stortinget med en plan for å nå dette målet innen 1. juni 2023.

  5. Stortinget ber regjeringen gi kommunene, gjennom plan- og bygningsloven, mulighet til å stille krav om solceller på alle nybygg fra 1. juni 2023.

  6. Stortinget ber regjeringen øke grensen for delingsanlegg for solceller til 4 000 kvm, eller 1 000 kWp.

  7. Stortinget ber regjeringen legge til rette for Enovastøtte til solceller i sameier og borettslag.

  8. Stortinget ber regjeringen legge til rette for Enovastøtte til batterier.

  9. Stortinget ber regjeringen fjerne kravet om nettinnmelding på anlegg under 7 kWp.

  10. Stortinget ber regjeringen utrede om boliger med solcelleanlegg bør få månedlig nettoavregning for konsumert og produsert strøm.

19. september 2022

Guri Melby

Ola Elvestuen