Åsa Elvik (SV): Avisa Klassekampen skriv i eit oppslag 1. mars 2005 om forekomsten av dioksin i oppdrettsfisk.
Hvilke initiativ vil statsråden ta for å ytterligare redusere forekomsten av miljøgifter i mat?
Begrunnelse
Norsk fisk inneheld, samanlikna med fisk frå andre land, lågare og synkande verdiar av miljøgifter. Omfanget av dioksin og PCB i morsmjølk i Norge er redusert med 60 pst. fra 1986 til 2001, viser tal frå Folkehelsa. Årsaka er i første rekke strengare krav til forbrenningsanlegg, forbetringar i industrien og strengare terskelverdiar.
Likevel er fisk framleis ei viktig kjelde til miljøgiftene dioksin, brommerte flammehemmarar og PCB. Studiar viser at ammande barn er spesielt utsette, og at inntaket av miljøgifter gjennom morsmjølk stig over grenseverdiane 41 gonger i barnets første leveår.
Professor Henrik Huitfelst ved Institutt for patologi ved Rikshospitalet uttaler til Klassekampen at han meiner at myndighetene ikke har tatt nok hensyn til publiserte og kjente data rundt helseeffektene ved miljøgiftene.
Ifølge det omtalte oppslaget finnes det tilgjengelig forteknologi som kan få ned dioksininnholdet i laks.