Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2348 (2021-2022)
Innlevert: 14.06.2022
Sendt: 15.06.2022
Besvart: 20.06.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Kan statsråden gi en oversikt over hvor mange stedsuavhengige stillinger i staten som er lyst ut etter at regjeringen tiltrådte, og det bes om oversikt fordelt på ulike enheter (departement, virksomheter mv.)?

Begrunnelse

Regjeringen Solberg gjennomførte flere tiltak for å gjøre det mulig å bo og arbeide i hele landet. Blant annet innførte Høyre i regjering en ordning med stedsuavhengige arbeidsplasser i staten. Stedsuavhengige arbeidsplasser gjør det mulig for den enkelte arbeidstaker å jobbe fra et annet sted enn der arbeidsgiver er lokalisert. Digitalisering og ny teknologi, særlig i etterkant av pandemien, har gjort dette mulig i mye større grad enn tidligere.
Næringslivet har i lang tid praktisert ordninger der arbeidstaker selv har større frihet over hvor de ønsker å jobbe. Dette gir mulighet for å kunne rekruttere bredere fra hele landet, i tillegg til å legge til rette for å kunne fortsette å bo der arbeidstaker ønsker. Nettopp derfor lyste regjeringen Solberg ut flere statlige stedsuavhengige stillinger, og la til rette for å kunne lyse ut enda flere.
Familier er ofte avhengig av to jobber dersom de skal bosette seg i en distriktskommune. Det at den ene da kan beholde den statlige arbeidsplassen kan bli det avgjørende for at de flytter.
Regjeringen nevner ikke stedsuavhengige arbeidsplasser i Hurdalsplattformen. Regjeringen valgte også å kutte i bevilgningene til distrikts-huber i sitt budsjett for 2022. Statsråden bes derfor å redegjøre for hvor mange statlige arbeidsplasser som er stedsuavhengige som har blitt lyst ut siden Støre-regjeringen tiltrådte.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Regjeringa har ein klar ambisjon om å auke moglegheitene for fjernarbeid i staten. Auka bruk av digitale løysingar, ikkje minst under koronapandemien, har synleggjort at mange statlege arbeidsoppgåver kan bli utførte uansett kor i landet ein bur. Tilrettelegging for at statlege arbeidsoppgåver kan bli utført staduavhengig, vil kunne bidra til at fagkompetanse kan bli behalden og styrka i distrikta, og det vil gje større fleksibilitet i det statlege arbeidslivet. Det kan betre rekruttering av etterspurt kompetanse, og det gir langt fleire tilgang til kompetansearbeidsplassar i staten. Regjeringa er oppteken av at auka tilrettelegging for fjernarbeid i staten må ha som mål å auke desentraliseringa av statlege arbeidsplassar slik at det gir ein distriktspolitisk gevinst. Gjennom fjernarbeid kan statleg tilsette arbeide frå mindre sentrale stader enn der verksemda er lokalisert. Som det også var under Solberg-regjeringa, har ikkje departementet per i dag ein samla oversikt over talet på tilsette i staten med arbeidsstad utanfor ordinær kontorstad. Vi er difor i gang med å kartlegge omfang av fjernarbeid og korleis det blir brukt i statlege verksemder gjennom Statsansatteundersøkelsen for 2022. Vi ventar at det er store variasjonar mellom verksemdene. Det er og viktig å få fram erfaringar med og barrierar for fjernarbeid i staten. Solberg-regjeringa gjorde framlegg om å løyve 10 mill. kroner til Distriktshub i sitt siste budsjettforslag. Midlane skulle gå til å samordne aktørar frå offentleg og privat sektor som legg til rette for, planlegg og set i gang lokale kontorfellesskap for fjernarbeid. Det vi ser, er at det allereie finns mange aktørar som tilbyr ulike kontorfellesskap rundt om i landet. Desse er finansiert både av private og offentlege aktørar, og dei er opne også for statleg tilsette. Det er difor liten grunn til å bruke statlege midlar til dette. I det vidare arbeidet vil vi og leggje til rette for at utfordringar som fjernarbeid gir for utvikling av fagleg og sosialt fellesskap, for sikkerheit og for kostnadsnivå, blir handtert på best mogleg måte. Det blir nå jobba med ein rettleiar for statlege arbeidsgjevarar om bruk av fjernarbeid i staten, og som vil fungere som eit verktøy for dei som ynskjer å tilby sine tilsette
høve til å jobbe frå andre stader enn der verksemda har kontorstad.