Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget behandlet grunnlovsforslag 14. mai

Torsdag 14. mai behandlet Stortinget en rekke grunnlovsforslag. Fire av disse oppnådde stort nok flertall til å endre Grunnloven.

– Grunnloven er et levende dokument. Den har holdt seg aktuell gjennom 206 år fordi den endres og tilpasses samfunnet vårt som hele tiden er i utvikling, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

En grunnlov i stadig endring

Grunnloven av 17. mai 1814 har blitt endret mange ganger siden den ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll. Den gang inneholdt Grunnloven 110 paragrafer. I dag har den 121 paragrafer. Men det er strenge regler for hvordan man endrer Grunnloven.

– For å sikre at grunnlovsendringene er veloverveide, skal velgerne ha mulighet til å påvirke utfallet av behandlingen av dem gjennom stortingsvalg, sier Trøen.

Forslagene som ble behandlet av Stortinget torsdag 14. mai, ble lagt fram i ett av de tre første årene i forrige stortingsperiode. Deretter har de blitt behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, før Stortinget voterte over forslagene i plenum denne uken.

Endring krever to tredjedels flertall

For å endre Grunnloven kreves det to tredjedels flertall. Grunnlovsendringer trer i kraft straks, altså også før de er kunngjort, med mindre Stortinget bestemmer noe annet.

Grunnloven er den høyeste rettskilden i Norge. Dersom lover eller andre rettskilder er i strid med den, må disse vike.

Disse forslagene ble vedtatt:

Se dagsorden for behandling av grunnlovsforslagene torsdag 14. mai.

Les om «En levende grunnlov»

Sist oppdatert: 14.05.2020 15:26
: