7. Nordisk råds ekstrasesjon, mars 2015

Nordisk råds ekstrasesjon fant sted i København den 26. mars 2015. I tilknytning til sesjonen ble det arrangert en felles debatt om forebygging av ekstremisme og radikalisering, utenrikspolitikk med østlig fokus, samt en skjerpet nordisk kjemikalielovgivning.

Nordisk råd fikk en briefing om terrorangrepene i København ved den danske samarbeidsminister Carsten Hansen og Københavns politidirektør Thorkild Fogde. Deretter presenterte Manu Sareen, Danmarks minister for barn, likestilling, integrasjon og sosiale forhold, en ny nordisk samarbeidsavtale for å forebygge ekstremisme.

Nordisk råd kom med en felles uttalelse etter debatten, hvor det ble understreket at ytringsfrihet og demokrati er grunnsteiner og helt avgjørende verdier i de åpne nordiske velferdssamfunnene. Nordisk råd stilte seg bak den nye nordiske samarbeidsavtalen, og understreket at lokale myndigheter og andre aktører i sivilsamfunnet må involveres i det viktige forebyggende arbeidet.

På dagsordenen under ekstrasesjonen stod også temaet «En giftfri hverdag» og en redegjørelse av den danske miljøministeren Kirsten Brosbøl. Nordisk råd kom med en felles uttalelse etter møtet, hvor medlemmene etterlyser en mer effektiv kjemikaliepolitikk som kan stoppe menneskers, og ikke minst barns eksponering for helseskadelige kjemikalier. Medlemmene mener at EU bør utvikle kriterier for å identifisere hormonforstyrrende stoffer, og at bruken av de kjemikaliene som allerede står på listen over kjemikalier under REACH (EUs kjemikalielovgivning), snarest må fjernes.

Under ekstrasesjonen ble også nye medlemsforslag lagt fram for en første behandling i plenum, herunder et medlemsforslag for å øke cybersikkerheten i Norden og et forslag om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i Norden.