Søk

Innhold

Dokument 13 (2021-2022)

Under følger årsrapportene for Stortingets delegasjoner til følgende interparlamentariske forsamlinger:

  • Konferansen for arktisk parlamentarisk samarbeid (CPAR)

  • Det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA)

  • EFTA- og EØS-parlamentarikerkomiteene

  • Europarådets parlamentariske forsamling (PACE)

  • Den interparlamentariske union (IPU)

  • NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA)

  • OSSEs parlamentariske forsamling (OSSE PA)

Årsrapporten til Nordisk råds delegasjon for 2021 behandles separat. Det rapporteres ikke fra Stortingets delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet og Stortingets delegasjon til Konferansen om EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk, der deltakelsen for begge utgår fra utenriks- og forsvarskomiteen.

Årsrapportene som følger, gir et bilde av omfanget og bredden i Stortingets interparlamentariske delegasjoners virksomhet i 2021. De beskriver arbeidet i de ulike delegasjonene og hvilke temaer som har preget samarbeidet. Delegasjonene har ulike tematiske og geografiske virkeområder. Parlamentarikerforsamlingene har forskjellig tilknytning til de multilaterale foraene de er assosiert med. Noen har tett kontakt med regjeringssidens del av organisasjonen, mens andre har mer indirekte tilknytning. Noen av forsamlingene vedtar resolusjoner gjennom året, mens andre gjør sine vedtak på en årlig sesjon. Parlamentarikerforsamlingene har likevel mange fellestrekk og er viktige for den demokratiske forankringen av multilaterale politiske prosesser.

Som følge av stortingsvalget 13. september 2021 har Stortingets delegasjoner til de interparlamentariske forsamlingene fått ny sammensetning.

Rettsstat, menneskerettigheter og demokrati

Rettsstat, menneskerettigheter og demokrati er temaer som går igjen i de fleste av parlamentarikerforsamlingenes arbeid. Dette er også temaer som de norske delegasjonene er opptatt av. I flere av forsamlingene har det vært fokus på bekymring for rettsstatsutviklingen i Polen og Ungarn. I PACE er mye av arbeidet knyttet til spesifikke landsituasjoner som Russland, Ukraina og Hviterussland. I OSSE PA har det også vært fokus på Hviterussland og forsøk på å bidra til bred nasjonal dialog siden landet er medlem av forsamlingen. OSSE PAs hovedsesjonen i juli 2021 vedtok tre uttalelser («urgent items») om henholdsvis økende hat og intoleranse i OSSE-regionen, samt Hviterussland og Ukraina.

I NATO PA er det en stadig større bevissthet om de demokratiske verdiene NATO bygger på, sett opp mot stater som Kina og Russland.

Klima og miljø

I flere av delegasjonene har klima overordnet sett vært et sentralt tema, ikke minst i forbindelse med FNs klimatoppmøte i Glasgow (COP26) i november. I ASEP/AIPA-delegasjonen har dette primært vært knyttet til bærekraftsmålene. I EFTA/EØS-delegasjonen har fokuset vært på økonomi, handel og grønn omstilling. I IPU har det blitt fokusert på sammenhengen mellom fred og sikkerhet og klima. I Konferansen for arktisk parlamentarisk samarbeid (CPAR) og OSSE PA har klimaendringene og Arktis vært et fokusområde. PACE har satt på dagsordenen ulike menneskerettslige aspekter ved klima og miljøspørsmål.

Koronapandemien

Koronapandemien har preget arbeidet til de interparlamentariske forsamlingene også i 2021. Ulike aspekter knyttet til koronaviruset har vært tema i flere av forsamlingene. Ikke minst har mange møter vært digitale istedenfor fysiske, og enkelte har vært avlyst. Noe av verdien knyttet til deltakelse i interparlamentariske forsamlinger er interaksjon og å skape og opprettholde nettverk med parlamentarikere i andre land. Det er mer krevende i en digital setting. Samtidig har de norske delegasjonene bidratt til å opprettholde dialog og samarbeid ved å aktivt delta i digitale møter. Høsten 2021 ble mange av de faste interparlamentariske møtene avviklet fysisk som normalt.

Andre samarbeidsforumer

I 2021 har Stortinget hatt formannskapet i Den europeiske interparlamentariske romkonferansen (European Interparliamentary Space Conference – EISC). Forumet har som mål å legge til rette for utveksling av informasjon om romaktiviteter og å fremme en felles forståelse for viktige temaer innen politikkutformingen i Europa på romområdet. Formannskapsrollen har gitt Stortinget anledning til å fremheve norske interesser og næringer knyttet til romvirksomhet. Bruk av satellitter for havovervåking og kommunikasjon i Arktis har vært blant temaene som ble løftet frem. Stortinget var vertskap for en digital høynivåkonferanse den 10. mai 2021, hvor deltakerne ble enige om en fellesuttalelse. I tillegg ble det gjennomført en workshop i Tromsø 8.–9. november 2021 med i underkant av 30 deltakere fra ulike europeiske land.

Den 22. juni 2021 var Stortinget vertskap for den tiende Barents-parlamentarikerkonferansen. Konferansen ble gjennomført digitalt. Hovedtema for konferansen var helse, innovasjon, biodiversitet og arealbruk i Barentsregionen samt de unges rolle i barentssamarbeidet. Politikere fra de nordiske parlamentene og Russland vedtok en resolusjon som reflekterte hovedtemaene i konferansen.

Koordinering og informasjonsdeling på tvers

Ut over arbeidet til de faste interparlamentariske delegasjonene innbefatter Stortingets internasjonale engasjement også komitéreiser og presidentskapets reiser, internasjonale besøk til Stortinget og internasjonale arrangementer som Stortinget er vertskap for. For å sikre best mulig informasjonsutveksling på tvers av delegasjonene, og mellom delegasjonene, presidentskapet og utenriks- og forsvarskomiteen (UFK), ble det i 2021 avholdt ett møte mellom delegasjonslederne, presidentskapet og UFKs ledelse. Stortinget har også i 2021 behandlet delegasjonenes årsrapporter, med unntak av Nordisk råds årsrapport, samtidig med debatten om regjeringens årlige utenrikspolitiske redegjørelse.