Søk

Innhold

Årsrapport for virksomheten til Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid i 2021

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 2017 til 2021 besto av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Eirik Sivertsen (A), leder

Runar Sjåstad (A)

Margunn Ebbesen (H), nestleder

Kent Gudmundsen (H)

Else-May Norderhus (A)

Tor André Johnsen (FrP)

Svein Harberg (H)

Arne Nævra (SV)

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

André N. Skjelstad (V) *

Willfred Nordlund (Sp)

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) **

*Andre N. Skjelstad (V) erstattet Ola Elvestuen (V) som vara fra den 13. februar 2018.

**Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) erstattet Olaug V. Bollestad (KrF) som vara fra den 22. februar 2019.

Den nye delegasjonen for valgperioden 2021–2025 konstituerte seg 5. november 2021 og består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Lars Haltbrekken (SV), leder

Alfred Jens Bjørlo (V)

Willfred Nordlund (Sp), nestleder

Hårek Elvenes (H)

Øystein Mathisen (A)

Liv Kari Eskeland (H)

Marianne Sivertsen Næss (A)

Bengt Fasteraune (Sp)

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Geir Jørgensen (R)

Bård Ludvig Thorheim (H)

Tove Elise Madland (A)

Generelt

Global oppvarming medfører store endringer i nord, med betydelige konsekvenser for folkene som bor der, og for naturen. Polhavet er mer åpent og tilgjengelig for menneskelig aktivitet knyttet til blant annet skipsfart, ressursutnyttelse og turisme. Et varmere og surere hav vil blant annet få konsekvenser for fiskeriene. Samtidig har vi sett en økt politisk interesse for Arktis og nordområdene i de arktiske landene og i det øvrige internasjonale samfunnet. Særlig de fem arktiske kyststatene (Norge, Danmark med Grønland, Russland, USA og Canada) har styrket sin tilstedeværelse i regionen. Økt spenning mellom stormaktene gjør det arktiske samarbeidet mer krevende ettersom nordområdenes sikkerhetspolitiske betydning øker. Den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen den 13.–14. april 2021 og Arktisk råds ministermøte den 20. mai 2021 viste at det arktiske samarbeidet fortsetter å levere gode resultater for miljøet og menneskene i regionen.

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid arbeider for å øke Stortingets oppmerksomhet om utviklingen i Arktis og spiller en ledende rolle i det internasjonale samarbeidet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen (SCPAR – Standing Committee of Parliamentarians of the Arctic Region). SCPAR består av folkevalgte fra Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, USA og Europaparlamentet. Lederen av Stortingets arktiske delegasjon inngår i SCPAR, som normalt møtes 3–4 ganger i året. Delegasjonen representerer også Stortinget i Barents-parlamentarikersamarbeidet og Den nordlige dimensjon sammen med delegasjonen til Nordisk råd.

Det arktiske parlamentarikersamarbeidet gir gode kontakter med parlamentarikere i de nordiske landene, USA, Russland, Canada og Europaparlamentet. Den positive samarbeidsånden som preger samarbeidet, både blant regjeringene og parlamentarikerne, gir en unik arena for konstruktivt samarbeid over grensene i nord.

Hovedsaker i 2021

Den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen

Stortinget var digitalt vertskap for den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen den 13.–14. april 2021. Det var i underkant av 100 påmeldte deltakere som inkluderte de åtte arktiske landene, Europaparlamentet, urfolksrepresentanter og observatører fra land som Kina og Italia, parlamentarikerforsamlinger og organisasjoner. Hovedtema på konferansen var klimaendringer, bærekraftig økonomisk utvikling og menneskene som bor i regionen.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen åpnet konferansen med å understreke viktigheten av å inkludere unge i utviklingen av nordområdepolitikken. Den islandske utenriksministeren Gudlaugur Thor Thordarson rapporterte fra det islandske formannskapet i Arktisk råd og arbeidet frem mot Arktisk råds ministermøte 20. mai 2021 i Reykjavik. Aurora S. Møllersen presenterte arbeidet og hovedkonklusjoner fra ungdomspanelet som lagde en rapport som ble et vedlegg til regjeringens nordområdemelding (Meld. St. 9 (2020–2021)). I tillegg talte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og leder av den internasjonale parlamentarikerkomiteen Eirik Sivertsen ved konferansens innledning.

På konferansen gikk Eirik Sivertsen av som leder av SCPAR etter å ha vært leder av komiteen siden 2014. Ny leder er Aaja Chemnitz Larsen fra Danmark/Grønland med senator Lisa Murkowski fra USA som nestleder. En slutterklæring ble vedtatt av konferansens deltakere og oversendt regjeringene i de arktiske landene og Arktisk råd.

Arktisk rapport i Europaparlamentet

Første halvår bidro delegasjonen med innspill til arbeidet med en arktisk rapport i Europaparlamentet. Innspillene dreide seg hovedsakelig om å styrke teksten på tema som klimaendringer i Arktis, bærekraftig økonomisk utvikling og forskning og utdanning. Rapporten ble vedtatt av plenum i Europaparlamentet 5. oktober 2021.

Arendalsuka

Delegasjonen deltok under Arendalsuka med et arrangement knyttet til det grønne skiftet for industrien og Norges rolle i samarbeidet i nord. Arrangement var et samarbeid med blant annet Arktisk universitet, Nordområdesenteret, Bjerknessenteret og Equinor.

Antarktisparlamentarikerkonferanse

Den andre parlamentarikerkonferansen for Antarktis fant sted den 1. desember 2021 med 40 parlamentarikere fra 24 land som deltakere og det britiske parlamentet som digitalt vertskap. Hovedtema var klima, miljø og forskning. I sitt innlegg pekte delegasjonsleder Lars Haltbrekken på likhetstrekk mellom utviklingen i Arktis og Antarktis og klimaendringenes fundamentale betydning for begge polområdene. Haltbrekken minnet også om anbefalingen i slutterklæringen fra den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen om behovet for et nytt internasjonalt polarår.

Delegasjonens planer for 2022

Delegasjonen planlegger en studietur til Tromsø og Svalbard i april. I tillegg til å delta på møtene i SCPAR planlegger delegasjonen å delta på den 15. arktiske parlamentarikerkonferansen som forventes å finne sted på Grønland tidlig høst 2022.

Oslo, den 10. januar 2022

Lars Haltbrekken

delegasjonsleder