12. Barnetillegg til bidragspliktig stønadsmottaker - folketrygdloven ny § 22-3a

12.1 Sammendrag

Barnetillegg etter folketrygdloven § 3-25 gis til mottakere av attføringspenger, rehabiliteringspenger, alderspensjon og uførepensjon. Vilkåret er at vedkommende forsørger barnet. Barnetillegg utbetales i dag direkte til stønadsmottakeren. Dette gjelder også barnetillegg for barn som stønadsmottakeren skal betale underholdsbidrag til etter barneloven.

Etter en lovendring i 1994 kan ikke barnetillegget utbetales til Trygdeetatens innkrevingssentral dersom betaling av bidrag skjer gjennom det offentlige, slik at barnetillegget kan gå til fradrag i det bidrag pensjonisten skal betale.

Det understrekes at barnetillegget fortsatt er å betrakte som en ytelse som tar sikte på å gi et tilskudd til den daglige forsørgelsen av barnet og ikke et tilskudd til bedring av stønadsmottakers økonomi generelt.

Departementet har på denne bakgrunn vurdert på nytt løsningen som ble etablert i 1994 når det gjelder utbetaling av barnetillegg når barnet ikke bor sammen med stønadsmottakeren. For å sikre at barnetillegget går til det forutsatte formålet, foreslår departementet at det etableres en ny § 22-3a i folketrygdloven slik at Trygdeetatens innkrevingssentral kan kreve barnetillegget utbetalt til seg i saker med offentlig innkreving.

Endringen foreslås å tre i kraft straks og gitt virkning også for barnetillegg som alt har tatt til å løpe. Det uttales at forslaget ikke vil ha nevneverdige administrative eller økonomiske konsekvenser.

12.2 Komiteens merknader

Komiteen vil vise til at etter lovendring i 1994 kan ikke barnetillegg etter folketrygdloven § 3-25 utbetales til Trygdeetatens innkrevningssentral i saker med offentlig innkrevning, slik at barnetillegget kan gå til fradrag i det bidraget pensjonisten skal betale. Komiteen har merket seg at barnetillegget fortsatt er å betrakte som en ytelse som tar sikte på å gi et tilskudd til den daglige forsørgelsen av barnet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, slutter seg derfor til at det etableres en ny § 22-3a i folketrygdloven som gir Trygdeetatens innkrevningssentral mulighet til å kreve barnetillegget utbetalt til seg i saker med offentlig innkrevning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er tilfreds med hvordan denne ordningen fungerer i dag, og vil derfor gå imot de endringer det legges opp til på dette området i proposisjonen. Disse medlemmer vil stemme mot forslaget til endring av § 22-3a