13. Justering av visse finansielle bestemmelser i folketrygdloven § 23-4 og 24-1. Tilpasning til ny svalbardskattelov

13.1 Sammendrag

Det påpekes at ny svalbardskattelov medfører at det ikke lenger blir nødvendig å gi særlige bestemmelser om avgifter til folketrygden for personer på Svalbard og Jan Mayen. Departementet foreslår derfor at den aktuelle persongruppen tas ut av oppregningen i folketrygdloven § 23-4 om avgifter for særskilte grupper. Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks.

Etter folketrygdloven § 24-1 andre ledd er det Ligningsrådet for Svalbard som fastsetter den pensjonsgivende inntekten, trygdeavgiften og pensjonspoengene når det gjelder inntekt som er skattepliktig til Svalbard. Etter ny lov om skatt til Svalbard som gjelder fra inntektsåret 1998, skal ikke lenger Ligningsrådet for Svalbard være ligningsmyndighet for Svalbard. Det er derfor nødvendig med en justering av ordlyden i folketrygdloven § 24-1 andre ledd, slik at Ligningsrådet for Svalbard erstattes med ligningsmyndighetene for Svalbard. Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks og gis virkning fra og med inntektsåret 1998.

13.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til de foreslåtte tekniske justeringene av folketrygdloven § 23-4 og § 24-1 som er en følge av tilpasning til ny svalbardskattelov. Komiteen har for øvrig ingen merknader.