11. Adgang til å utlevere visse taushetsbelagte opplysninger til brukerkontakter - folketrygdloven § 21-9

11.1 Sammendrag

Siden 1992 har trygdeetaten drevet oppfølgings­prosjekter for enslige forsørgere. Det framholdes at brukerkontaktene som selv er enslige forsørgere, har en viktig funksjon i denne oppfølgingsvirksomheten, og at en viktig forutsetning for at brukerkontaktene skal kunne fungere etter hensikten, er at de på en enkel måte kan få kontakt med de enslige forsørgerne. Brukerkontaktene er ikke ansatt i trygdeetaten, og bestemmelsene om taushetsplikt er derfor til hinder for at trygdekontorene kan utlevere navnelister. Det uttales at bestemmelsene om taushetsplikt virker begrensende på mulighetene til å oppnå gode resultater.

Departementet foreslår på denne bakgrunn at folketrygdlovens bestemmelser om taushetsplikt i § 21-9 endres slik at brukerkontaktene kan få oppgitt navn og adresse på alle enslige forsørgere i distriktet. Det er en forutsetning at brukerkontaktene underskriver en taushetserklæring.

Endringen foreslås å tre i kraft straks og har ikke økonomiske konsekvenser, men medfører i noen grad en administrativ forenkling.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen vil vise til at brukerkontaktene som arbeider innenfor trygdeetatens oppfølgingsprosjekt for enslige forsørgere, ikke er ansatt i trygdeetaten. Komiteen har merket seg at disse derfor ikke kan få oppgitt navn og adresse på enslige forsørgere i sitt distrikt.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til den foreslåtte endringen i folketrygdlovens bestemmelser om taushetsplikt i § 21-9 som vil medføre at brukerkontaktene kan få oppgitt navn og adresser på alle enslige forsørgere innenfor sitt distrikt. Flertallet legger vekt på brukerkontaktenes taushetsplikt og frivillighet fra den enslige forsørgers side.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at det ikke er riktig å utlevere taushetsbelagte opplysninger til brukerkontakter. Disse medlemmer er av den oppfatning at dersom enslige forsørgere (eller andre) ønsker hjelp fra det offentlige, får de henvende seg dit frivillig og be om assistanse. Det må imidlertid sørges for informasjon til de aktuelle grupperinger. Disse medlemmer vil stemme mot forslaget til endring av § 21-9.