9.1 Sammendrag

Lovforslagets kapittel 8 handler om overføringen av rettigheter og plikter etter leieavtalen til andre, for det første leierens overføring av leieretten, og dernest utleierens overføring av eiendomsretten til den faste eiendommen. Overføring av leieretten til andre må holdes adskilt fra framleie, som er leierens videreutleie uten at han selv avslutter leieforholdet til utleieren.

Departementet foreslår å videreføre gjeldende rett, som setter forbud mot skifte av leier av bolig uten hjemmel i lov eller avtale eller utleierens samtykke til overføringen. Unntak bør gjelde for medlemmene av husstanden, slik som ektefelle, slektninger i rett nedstigende linje og andre husstandsmedlemmer. Departementet foreslår at disse vanligvis skal ha rett til å tre inn i leieavtalen ved leierens død. Videre foreslår departementet at en ektefelle skal ha rett til å overta den andres leieavtale ved samlivsbrudd, separasjon og skilsmisse. Det samme bør gjelde ved oppløsning av husstandsfellesskap dersom vilkårene i lov om husstandsfellesskap er oppfylt. Derimot vil departementet ikke tilrå at gjeldende adgang til å bytte bolig blir videreført.

En videreføring av bytteretten ville derfor etter departementets skjønn innebære en tilfeldig fordel for leieren som departementet i likhet med flertallet i utvalget ikke ser grunn til å videreføre i den nye loven.

Departementet foreslår at leieren av et lokale får rett til å overføre leieretten sammen med den virksomheten som drives i lokalet med utleierens godkjenning. De gjenværende i et ansvarlig selskap skal også ha rett til å tre inn i leieavtalen til en avdød leier. Utleieren skal bare kunne motsette seg denne overføringen dersom den nye leierens forhold gir saklig grunn til det. Og svarer ikke utleieren på en søknad om godkjenning innen en måned etter at søknaden er mottatt, skal dette regnes som godkjenning.

Til slutt foreslår departementet å videreføre regelen i gjeldende rett som gir utleieren adgang til fritt å kunne overføre sine rettigheter etter leieavtalen. Departementet foreslår en viss begrensning i forhold til det å overføre sine forpliktelser til tredjemann.

9.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at hovedregelen for overføring av leierett til bolig videreføres fra gjeldende husleielov til ny husleielov. Komiteen har videre merket seg at det er innført en egen bestemmelse for det tilfelle der leieren forlater ektefellenes felles bolig. Komiteen støtter forslaget om at ektefellen da får rett til å overta leieavtalen.

Komiteen vil vise til at bytteretten som leietagere har i gjeldende husleielov ikke videreføres i den nye loven. Komiteen er enig i at bytteretten i realiteten er en overføring av leieretten til en annen under viss forutsetninger. Komiteen mener at det er riktig at utleier selv kan bestemme hvem som skal inneha leieretten. Komiteen vil vise til at bytteretten har ført til at det er blitt betalt penger under bordet. Komiteen vil videre vise at andre leietagere som flytter ikke har rett til økonomisk kompensasjon for investeringer som er gjort i leiligheten.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og støtter Regjeringens forslag.