7. Forslag til endringer i tjenestemannsloven

7.1 Sammendrag

Prinsippene i reglene som er foreslått i arbeidsmiljøloven kapittel XI B, foreslås tilsvarende tatt inn i tjenestemannslovens første kapittel. På grunn av at loven er bygget opp på en noe avvikende måte, og fordi tjenestemannslovens regler om midlertidighet og regler knyttet til opphør av arbeidsforhold er noe annerledes, vil lovtekstene bli noe forskjellig. I tillegg er avtalesystemene forskjellige i statlig og privat sektor.

Tjenestemannsloven gjelder i utgangspunktet bare for arbeidstakere i staten. Når det skal gis regler i loven om innleie av arbeidskraft som ikke nødvendigvis har et statlig tilsettingsforhold, må lovens § 1, som omhandler hvem loven gjelder for, gis en tilføyelse. Det foreslås at § 1 nr. 1, gis et nytt fjerde punktum, hvor det fremgår at loven også gjelder innleie av arbeidstakere i statlig virksomhet, der hvor dette uttrykkelig er sagt, dvs. i §§ 3 A og 3 B.

Tjenestemannsloven gjelder på Svalbard og vurderingene av forholdet til Svalbard, jf. kap. 6.1.2 foran i innstillingen, får derfor tilsvarende anvendelse. Dette innebærer at tjenestemannslovens regler om innleie får anvendelse ved innleie til statlig virksomhet på Svalbard.

7.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, fremmer følgende forslag:

«Tjenestemannsloven

Ny § 3 B nr. 2 skal lyde:

For innleie som overstiger 10 pst. av de tilsatte, likevel ikke færre enn 3 personer, og som har varighet ut over ett år, skal det inngås avtale med tjenestemannsorganisasjonene i virksomheten.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at ønsket om parallellitet mellom arbeidsmiljølovens regler og tjenestemannslovens regler. Disse medlemmer viser til sine forslag om endringer i arbeidsmiljøloven. Disse medlemmer vil derfor stemme mot forslaget til § 3 B nr. 2 og 3.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til de endringsforslagene som en har fremmet til arbeidsmiljølovens §§ 55 K og 55 L. For at det skal bli samsvar mellom paragrafene i arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven er det et behov for å justere lovteksten også i tjenestemannsloven.

Dette medlem vil derfor fremme følgende forslag:

«Tjenestemannsloven

Ny § 3 A nr. 3 første punktum skal lyde:

Dersom en innleid arbeidstaker og/eller fagforening i innleievirksomheten reiser søksmål mot innleier og retten finner at innleien var i strid med nr. 1, kan retten, etter krav fra den innleide, avsi dom for at den innleide er fast ansatt. Dette gjelder ikke ved innleie av tre eller færre arbeidstakere.

Ny § 3 B skal lyde:

1. Innleie av arbeidstakere fra virksomhet som ikke har til formål å drive utleie, er tillatt når den innleide arbeidstakeren er fast tilsatt hos utleier, og innleier har inngått skriftlig avtale om innleie med tillitsvalgte som representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder. Dette gjelder ikke ved innleie av tre eller færre arbeidstakere. Avtale om innleie som nevnt i første punktum, kan bare inngås for inntil ett år av gangen. For at virksomheten skal sies ikke å ha til formål å drive utleie, er et vilkår at utleie skjer innenfor de samme fagområder som utgjør utleierens hovedbeskjeftigelse og at utleieaktiviteten ikke omfatter mer enn 50 pst. av de fast tilsatte hos utleier.

2. Kongen kan i forskrift forby innleie for visse arbeidtakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det.

3. Paragrafen gjelder ikke innleie til embete eller stilling eller annet arbeidsforhold som omfattes av lov av 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m.»