7. Reduksjon i enkelte særavgifter m.v.

Sammendrag

Regjeringen legger til grunn at merverdiavgiftsreformen skal være om lag provenynøytral på årsbasis. Merverdiavgiftsutvidelsen gir inntekter som kan brukes til å redusere andre skatter og avgifter. Regjeringen mener at det er behov for å redusere særavgiftene på varer som er utsatt for grensehandel. Særavgiftene på en rekke varer er betydelig høyere i Norge enn i våre naboland. Dette bidrar til økt handelslekkasje. Regjeringen har i denne omgang prioritert å redusere avgiftene på alkohol og drivstoff.

De konkrete forslagene til reduksjoner i særavgifter fremmes i St.prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

Regjeringen har i St.meld. nr. 2 (1999-2000) bl.a. varslet at den vil bruke de økte inntektene fra merverdiavgiftsreformen til å redusere avgiftene på enkelte varer som er spesielt utsatt for grensehandel. Den viktigste grensehandelsvaren er kjøtt. Regjeringen vil derfor bruke 500 mill. kroner av inntektene fra merverdiavgiftsreformen til å etablere en momskompensasjonsordning for kjøtt.

En kompensasjon gis som direkte tilskudd på et tidlig ledd i kjeden og vil i praksis fungere som et forbrukersubsidium. Kompensasjonsordningen gjennomføres slik at den tilsvarer en merverdiavgiftssats for kjøtt på 18 pst. Momskompensasjonsordningen vil bli underlagt Landbruksdepartementet. Det vises til St.prp. nr. 1 (2000-2001) Landbruksdepartementet for en nærmere omtale av kompensasjonsordningen.

Komiteens merknader

Når det gjelder Regjeringens forslag om reduksjon av avgiftene på alkohol og drivstoff, viser komiteen til respektive merknader i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2000-2001).

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, viser til at det ikke er grunnlag for momskompensasjon for kjøtt, jf. respektive merknader i Budsjett-innst. S. nr. 8 (2000-2001).

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til merknader i Budsjett-innst. S. nr. 8 (2000-2001).