8.1 Sammendrag

I utgangspunktet har varetektsinnsatte underlagt restriksjoner ikke adgang til å delta i fellesskap med andre innsatte. Samtykke til kontakt med andre kan bare besluttes av påtalemyndigheten, eventuelt domstolen. Varetektsinnsatte uten restriksjoner har samme adgang som domsinnsatte til å delta i alle aktiviteter i fengselet, men varetektsinnsatte har ikke en aktivitetsplikt slik domfelte har. Varetektsinnsatte har krav på å bli behandlet av sin private lege hvis vedkommende ønsker det.

Varetektsinnsatte ble ikke regulert i det utkastet til ny fengselslov som Fengselslovutvalget la frem.

I høringsutkastet foreslo departementet å regulere varetektsinnsatte mv. i et eget kapittel i den nye loven. Bestemmelsene var hovedsakelig i samsvar med gjeldende rett. Forskjellen var først og fremst at departementet foreslo å lovfeste en del prinsipper for behandling av varetektsinnsatte for å styrke gruppens rettsstilling.

Høringsinstansene er generelt meget positive til at varetektsinnsattes rettsstilling styrkes. De viktigste forhold som er berørt av høringsinstansene er prioritering (ressursmessig) av varetektsinnsatte underlagt restriksjoner, spørsmålet om ansvaret for fremstilling av varetektsinnsatte utenfor fengsel og varetektsinnsattes adgang til å benytte egen lege. Det er ulike syn på disse spørsmålene.

Departementet foreslår en egen regel i § 2 som pålegger kriminalomsorgen å sikre varetektsinnsatte tilfredsstillende forhold.

Fengselsloven av 1958 har flere bestemmelser som gir enkelte rettigheter til varetektsinnsatte som domsinnsatte ikke har. Enkelte bestemmelser ønsker departementet å videreføre fordi de er praktiske, andre tas ut.

Departementet foreslår å regulere varetektsinnsatte som er ilagt brev- og besøksforbud eller kontroll gjennom direkte henvisninger til aktuelle bestemmelser i straffeprosessloven. Varetektsinnsatte underlagt restriksjoner må prioriteres i form av ressurser og spesialtiltak for å avhjelpe negative skadevirkninger av isolasjonen, jf. § 46.

Varetektsinnsattes mulighet til å motta besøk av og la seg behandle av privat lege opprettholdes i tråd med den adgang som er vedtatt i de europeiske fengselsregler art. 98, ved at varetektsinnsatte kan anmode om å bli behandlet av sin private lege dersom det er «rimelig grunn» til det. Forslaget omfatter også tannlege. Hovedregelen må være at legen møter opp i fengslet.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen ser positivt på at det lages et eget kapittel i straffegjennomføringsloven som bidrar til å styrke varetektsinnsattes rettsstilling. Varetktsinnsatte er i en spesiell situasjon, siden de ikke er straffedømte. Komiteen er enig i at innsatte på varetekt med restriksjoner må prioriteres i et fengsel. Det er viktig at skadevirkningene av restriksjonene bøtes på så langt det er mulig. Det er særlig viktig å ha stor oppmerksomhet mot dem som er i en slik situasjon over lengre tid.