6. Tidligere rett til rehabiliteringspenger for unge som blir alvorlig syke under utdanning - folketrygdloven § 10-8 tredje ledd ny bokstav g

6.1 Sammendrag

Det vises til at Stortinget i forbindelse med behandlingen av Utjamningsmeldinga (St.meld. nr. 50 (1998-1999)) traff vedtak om at Regjeringen skulle fremme forslag for Stortinget som sikrer unge alvorlig syke økonomisk trygghet.

Til personer som ikke har sykepengerettigheter, kan det ytes rehabiliteringspenger når vedkommende har vært sammenhengende minst 50 prosent arbeids­ufør i minst 52 uker. Under studier med støtte fra Låne­kassen kan en del av lånet omgjøres til stipend ved sykdom, og dette har hittil kunnet gjøres for inntil 3 måneder. Fra og med inneværende høst vil dette gjelde for en periode på 4 måneder og 2 uker. Det beregnes en karensperiode på 14 dager, slik at støtten fra Lånekassen utløper etter 5 måneders sykdom.

Det framholdes at det ved alvorlig sykdom som medfører et lengre avbrudd fra studiene, kan oppstå en vanskelig økonomisk situasjon når perioden for omgjøring av lån til stipend er utløpt, og fram til en eventuelt kan motta rehabiliteringspenger. Departementet foreslår å innføre en særordning innenfor rehabiliteringspenger slik at rehabiliteringspenger kan gis umiddelbart etter at perioden for omgjøring av lån til stipend utløper. Nyordningen foreslås begrenset til unge under 26 år. Det uttales at ordningen bør avgrenses tilnærmet på linje med den avgrensingen som i dag gjelder for garantert tilleggspensjon til unge uføre, hvor det kreves at det foreligger en alvorlig sykdom som er klart dokumentert.

Det foreslås at endringen trer i kraft fra 1. januar 2002. Endringen anslås å medføre årlige merutgifter på 28 mill. kroner og har ikke administrative konsekvenser av betydning.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at den i forbindelse med Utjamningsmeldinga satte søkelyset på den vanskelige økonomiske situasjon unge mennesker og studenter med alvorlig sykdom kunne komme i. Komiteen ser derfor positivt på departementets forslag som vil bedre denne gruppens økonomiske situasjon. Komiteen slutter seg således til forslaget om å innføre en særordning slik at rehabiliteringspenger kan gis umiddelbart etter at perioden for omgjøring av lån til stipend utløper.