9. Frasigelse av deler av festet tomt ved feste av tomt til bolig eller fritidshus

Sammendrag

På bakgrunn av Stortingets vedtak ble det i høringsnotatet av 5. juni 2003 bedt om synspunkter på ulike forslag der fester på gitte vilkår kan frasi seg deler av festet tomt.

Blant høringsinstansene er det bare Norske Boligbyggelags Landsforbund AL (NBBL) som støtter forslaget om å lovfeste en adgang for fester til å si fra seg deler av festetomten.

Departementet fremhever i sin vurdering at spørsmålet om å gi festeren adgang til å frasi seg deler av festetomten reiser problemstillinger i flere ulike retninger. Dersom det ved lov skal åpnes for at festere skal kunne frasi seg deler av festetomten til bortfesteren, bør dette etter departementets vurdering bare kunne skje på følgende vilkår:

  • at planmyndighetene gir tillatelse til deling av arealet etter plan- og bygningsloven,

  • at fradeling ikke fører til smale tomtestriper som er uegnet til utnyttelse på annen måte. Dette vil normalt også føre til at det ikke gis delingstillatelse etter plan- og bygningsloven,

  • at eventuelle panthavere i festetomten gir pantefrafall for det arealet som tilbakeføres. Det kunne eventuelt vurderes et unntak fra dette i situasjoner der det er helt åpenbart at resteiendommen gir panthaveren fullgod sikkerhet, og

  • at festeren bærer kostnadene som påløper i forbindelse med at deler av festetomten tilbakeføres.

Dette innebærer at det bare vil være aktuelt å frasi seg deler av festetomten for en svært begrenset krets av festere. I og med at en tilbakeføringsrett først og fremst vil være aktuelt for festere med store tomter i attraktive strøk der festeavgiften reguleres etter tomteverdien, reduseres nedslagsfeltet for en slik regel ytterligere. Det forhold at et lovforslag om rett til å frasi seg deler av festetomten bør begrenses som angitt ovenfor, innebærer også at et slik lovforslag vil være mindre egnet til å avhjelpe de problemer som forslaget skulle ta sikte på å løse. Departementet fremmer derfor ikke forslag om rett til frasigelse.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har merket seg innsigelsene mot rett til frasigelse av deler av festet tomt ved feste av tomt til bolig eller fritidshus, som fremkommer i proposisjonen. Flertallet er enig i departementets vurderinger og går derfor ikke inn for en delingsrett som nevnt.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har aldri sett på dette som en aktuell måte å løse problemene for tomtefestere på.

Komiteen har for øvrig ikke merknader til forslagene i proposisjonen.