2. Bakgrunnen for lovforslaget

Målsettingen med produktsikkerhetsdirektivet er at forbrukerprodukter som er gjort tilgjengelig på markedet skal være sikre mot helseskadelige virkninger. Direktivet gjelder i sin helhet for de forbrukerprodukter som ikke er regulert gjennom egne direktiver.

Direktivet oppstiller en plikt om å markedsføre kun sikre produkter. Med sikre produkter mener direktivet produkter som ikke medfører noen risiko eller kun minimal risiko. Produkter som er i samsvar med harmoniserte standarder skal anses å være sikre.

Endringsdirektivet oppstiller nye bestemmelser som ikke anses fullt ut dekket av produktkontrollloven og som dermed nødvendiggjør enkelte endringer. Sentrale punkter i direktivet i så henseende er: en klarere definisjon av direktivets formål og virkeområde, produkter som opplyses å være produsert i henhold til harmonisert standard skal anses å oppfylle kravene til sikkerhet i direktivet, samt nye krav til produsent/distributør med hensyn til informasjon til brukerne samt informasjon til og samarbeid med nasjonale myndigheter om farlige produkter.

De endringer som foreslås i produktkontrolloven når det gjelder forbrukerprodukter, foreslås i stor grad også å gjelde for forbrukertjenester, til tross for at direktivet ikke omfatter forbrukertjenester. Det er ønskelig å ha tilsvarende høyt sikkerhetsnivå på forbrukertjenesteområdet som på produktområdet.