6.1 Sammendrag

Overgangsregler

Departementet foreslår overgangsbestemmelser om forenklet omregning ved endring av regnskapsvaluta og om adgang til å gi forskrifter om regnskapsføringer ved overgang fra gruppen små foretak. Det vises til lovforslaget del I (regnskapsloven) § 1-6 femte ledd og § 3-4 første ledd tredje punktum.

Det foreslås også en overgangsordning for for­enklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder. Det vises til omtalen i pkt. 2.1 ovenfor.

Departementet foreslår at departementet skal kunne fastsette andre overgangsbestemmelser. Det vises til lovforslaget del VI nr. 2 annet ledd.

Ikrafttredelse

Departementet legger opp til at bestemmelsene i loven settes i kraft raskt, i hovedsak med virkning fra 1. januar 2005.

Overgangsordningen om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder kan ikke tre i kraft uten at det er gjennomført skattemessige tilpasninger. Departementet tar sikte på å foreslå endringer i skattelovgivningen slik at lovregler kan tre i kraft med virkning for inntektsåret 2005. Vurderingen her er den samme som for anvendelse av fullstendig IFRS etter IFRS-forordningen. Det vises til omtalen av dette i Ot.prp. nr. 89 (2003-2004) pkt. 3.4.6 (s. 24-26).

6.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteen viser til sine merknader under pkt. 2.1.2 ovenfor der komiteen går imot Regjeringens forslag til overgangsregel VI nr. 2 første ledd.