9. Skattefavorisert pensjons­sparing for selvstendig næringsdrivende

9.1 Sammendrag

Stortinget har i forbindelse med foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven trukket klare grenser mellom adgangen til å ha kollektive skatteskattefavoriserte pensjonsordninger, og adgangen til å ha individuelle ordninger for selvstendig næringsdrivende. Dette har blant annet vært begrunnet med at det vil være vanskelig å skille mellom personlig sparing og opparbeiding av kapital i næringsvirksomheten. På bakgrunn av Stortingets vedtak 26. mai 2005, og den brede støtten til utvidet adgang for selvstendig næringsdrivende til å etablere skattefavorisert tjenestepensjonsordning, vil departementet likevel nå foreslå regler i tråd med Banklovkommisjonens forslag. De tidligere vurderingene av dette tilsier etter departementets syn at en ikke nå bør gå lengre enn Banklovkommisjonens forslag med hensyn til å åpne for selvstendig næringsdrivendes adgang til kollektiv skattefavorisert pensjonssparing. Departementet slutter seg derfor til Banklovkommisjonens forslag om at adgang til å ha innskuddspensjonsordning begrenses oppad til minimumsgrensen i forslaget til obligatorisk ordning. Det vises til forslaget til endring i innskuddspensjonsloven § 2-3 annet ledd hvor det fremgår at selvstendig næringsdrivende skal kunne opprette ordning, men at ordningen ikke kan gå utover minstekravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon § 4. Bestemmelsen er tatt inn i lovforslaget § 10 nr. 5.

Departementet vil imidlertid komme tilbake med forslag til skattemessig behandling av denne gruppen selvstendig næringsdrivende.

9.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til forslag til lov om obligatorisk tjenestepensjon § 10 nr. 5 om endring i innskuddspensjonsloven § 2-3 andre ledd.

Flertallet viser til at flertallet i Stortingets finanskomité ved behandlingen av pensjonsreformen uttalte:

"Også for de med frivillig tilslutning til en kollektiv tjenestepensjonsordning, må det gis større skattemessig likebehandling med ordningen med tjenestepensjon for arbeidstakerne, blant annet med fradrag for premien i skattbar næringsinntekt."

Flertallet mener dette kan tilsi at adgangen til å ha innskuddspensjonsordning ikke begrenses til minimumsgrensen i forslaget til obligatorisk ordning. Flertallet viser til at flertallet i finanskomiteen ba om at det skulle arbeides videre med dette.

Flertallet ber Regjeringen foreta en samlet vurdering av spørsmålet om tjenestepensjon for selvstendig næringsdrivende bl.a. sett i lys av at arbeidsgiver og arbeidstaker i den obligatoriske ordningen også kan avtale at arbeidstaker i tillegg skal betale inn et innskudd eller en premie i pensjonsordningen. Flertallet ber derfor om at en særskilt vurdering av å øke grensen til 4 pst., legges fram i Revidert nasjonalbudsjett, slik at en eventuell utvidet ordning kan gjøres gjeldende for 2006.

Flertallet ber videre om en vurdering av behovet for endringer i andre skattestimulerte pensjonsordninger, som gjelder både lønnsmottakere og selvstendig næringsdrivende.

Flertallet slutter seg nå til framlegget i proposisjon og vil komme tilbake til eventuelle lovendringer etter at Regjeringens nye vurdering foreligger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sin innledende merknad under punkt 1.2 der disse medlemmer primært går imot innføring av obligatorisk tjenestepensjon. Dersom offentlig tjenestepensjon likevel skal innføres mener disse medlemmer det blir en urimelig forskjellsbehandling dersom selvstendig næringsdrivende begrenses til å spare inntil 2 pst. av inntekt til pensjonssparing, mens andre kan sette av inntil 8 pst. med fullt skattefradrag. Disse medlemmer viser til at flere av høringsinstansene har påpekt nettopp dette. Disse medlemmer mener derfor taket bør økes tilsvarende for selvstendig næringsdrivende, slik at grensene blir like, uavhengig av bedriftsstørrelse og organisasjonsform.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"I lov 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven) gjøres følgende endring:

§ 2-3 andre ledd skal lyde:

Et foretak som ikke omfattes av første ledd hvor eier eller innehaver av foretaket har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 pst. eller mer av full stilling, kan opprette pensjonsordning i henhold til denne loven. Ordningen kan ikke gå utover maksimumskravene til pensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon."