2. Lovtekniske spørsmål

2.1 Sammendrag

I proposisjonens kapittel 5 redegjøres det for enkelte sentrale spørsmål knyttet til valg av lovstruktur og lovteknikk. Til grunn for lovforslaget ligger retningslinjene i Justisdepartementets veileder Lovteknikk og lovforberedelse (Justisdepartementets lovteknikkhefte). Departementet har også sett hen til de anbefalinger som er gitt av Lovstrukturutvalget i NOU 1992: 32 Bedre struktur i lovverket.

Den struktur og systematikk som ble lagt til grunn ved utarbeidelsen av skatteloven, jf. Ot.prp. nr. 86 (1997-98) Ny skattelov, har vært sentral for departementet. Ved utformingen av ny merverdiavgiftslov står man overfor mange av de samme utfordringene som da skatteloven ble utformet. Også merverdiavgiftsretten er omfangsrik, fragmentarisk og til dels vanskelig tilgjengelig, og regelverket er ofte gjenstand for endringer.

Det vises til redegjørelse i proposisjonen om hensynet til brukervennlighet, utgangspunktet om en ren teknisk revisjon, innarbeiding av Stortingets plenarvedtak om merverdiavgift, kapittelinndeling, paragrafnummerering, paragrafinndeling, lovspråk, fordeling av regelverk mellom lov og forskrift, utforming av forskriftshjemler, samleforskrift og andre lover av betydning for merverdiavgiftslovgivningen.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.