Sammendrag

I kap. 5 i meldingen gis det en oversikt over selskapene Telia AB og Telenor AS.

Telia AB

Telias mål er å være det ledende telekommunikasjonsselskapet i Norden og Østersjøområdet. Dette gjelder både innenfor den etablerte fastnettvirksomheten og på vekstområder som mobilkommunikasjon og Internet. Telia er videre en meget sterk aktør når det gjelder salg av nettkapasitet til andre aktører både i Europa og mellom Europa og USA. Utenfor Europa investerer Telia gjennom sitt datterselskap Telia Overseas først og fremst mobillisenser som bygges opp til nye konkurransekraftige operatører.

Teliakonsernets driftsinntekter økte i 1998 med 12 pst. til 51 240 mill. kroner, etter korrigering for salg av virksomhet. Omsetningsøkningen skyldes i stor grad vekst i trafikkvolumet. Driftsresultatet i 1998 var på 7 596 mill. kroner.

Omsetningen på markeder utenfor Sverige økte med om lag 14 pst. til 6 159 mill. SEK. Inklusive Telias andel av de tilknyttede selskapenes driftsinntekter utgjorde omsetningen på utenlandske markeder ca. 21 pst. av de totale driftsinntektene.

For å sikre vekst på lang sikt investerer Telia i nye verdiøkende tjenester og i geografisk ekspansjon.

Egenkapitalrentabiliteten etter skatt ble vesentlig forbedret i 1998 (til 18,3 pst.), og lå langt over det langsiktige målet på minst 11 pst.

Telia opprettholdt i 1998 sin ledende stilling innen fastnettbaserte tjenester i Sverige og styrket samtidig sin posisjon i det øvrige Norden. I Sverige var markedsandelen for hhv. innenlands- og utenlandssamtaler 70 og 60 pst. For lokalsamtaler hadde Telia en markedsandel på 99 pst.

I 1999 fortsetter arbeidet med å effektivisere og rasjonalisere den etablerte virksomheten samtidig som konsernet utvikler evne til å sy sammen og integrere egne og andres produkter til målrettet tilbud til privat- og bedriftskunder. Det skal satses på å utvide båndbredden i nettene, og Telia tar sikte på å utvikle et konsept for personlig kommunikasjon.

Telenor AS

Telenor har som mål å være det ledende tele-, IT- og medieselskapet i Norge. Med dette utgangspunktet skal Telenor utvikles videre til et internasjonalt tele- og IT-konsern som skaper verdier for eier og samfunn.

I dag er Telenor det eneste selskapet i Norge som tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester innen telefoni og datakommunikasjon, mobiltelefoni, Internett, IT og satellittkommunikasjon. Telenor er aktiv i 12 mobiloperatørselskaper i utlandet, er blant de største innen satellittdistribuert kringkasting, har 8 heleide datterselskaper innen satellittkommunikasjon og har i tillegg etablert utenlandsvirksomhet innen katalog, Internett og engrosmarkedet for salg av kapasitet mellom operatører.

Telenorkonsernets driftsinntekter i 1998 var 28 380 mill. kroner. Dette er en økning på over 11 pst. i forhold til 1997. Økningen kommer i hovedsak fra nettbaserte tjenester, inkludert satellitt og mobiltelefoni.

Tilknyttede selskaper viste samlet et underskudd på 1 391 mill. kroner mot underskudd på 685 mill. kroner i 1997. Dette gjenspeiler at Telenor nå har flere større internasjonale engasjement, i hovedsak knyttet til mobiloperasjoner, som er i en tidlig oppstarts- eller driftsfase.

Telenorkonsernets resultat før skatt i 1998 ble 2 507 mill. kroner, en økning på 592 mill. kroner i forhold til 1997. Resultatet gjenspeiler den sterke veksten i markedet for nettbaserte tjenester, inkludert satellittvirksomhet og mobiltelefoni. Avkastning på gjennomsnittlig sysselsatt kapital var i 1998 på 11,6 pst. mot 10,6 pst. i 1997. Avkastningen i Norge var på 22 pst. mot 16 pst. i 1997.

På hjemmemarkedet har Telenor foretatt store investeringer i ny infrastruktur og moderne teknologiløsninger, som gjør det mulig å tilby det norske markedet nye og mer effektive produkter og tjenester til priser som er blant de laveste i Europa. Utenfor Norge har Telenor etablert seg som en attraktiv alliansepartner med spesialkompetanse innenfor bl.a. satellitt- og mobilkommunikasjon. I tillegg har verdien av Telenors utenlandsengasjementer utviklet seg svært positivt og har et betydelig fremtidig inntektspotensial.

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg departementets presentasjon og vurderinger av Telia og Telenor.