Post 70 Tilskudd til kompetanseformidling og informasjon om miljøvennlig produksjon og forbruk, kan overføres

Sammendrag

Tilskuddsposten har for 2000 en bevilgning på 39,1 mill. kroner og omfatter drifts- og prosjektilskudd til ikke-statlige virksomheter (Stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk - GRIP senter, Norsk kompetansesenter for avfall og gjenvinning AS - NORSAS, Miljømerking i Norge, Norsk Allmennstandardisering (NAS), og GRID Arendal). Videre skal bevilgningen bidra til å bygge opp kompetanse på prioriterte områder innenfor miljøvennlig produksjon og avfall, bl.a. tilskudd til et program for våtorganisk avfall og støtte til "miljøfyrtårnsordningen".

Bevilgningen på posten foreslås redusert med 3,0 mill. kroner. Dette vil kunne føre til noe reduserte tilskudd til ovennevnte organisasjoner og formål.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til merknad under avsnitt 4.5.17.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioritering på statsbudsjettet, og fremmer følgende forslag:

Kap. 1442

Miljødata, forurensning og miljøeffektivitet:

70

Tilskudd til kompetanseformidling og informasjon om miljøvennlig produksjon og forbruk, kan overføres,

nedsettes med .........

kr 5 500 000

fra kr 39 100 000 til kr 33 600 000

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er opptatt av betydningen ikke-statlige virksomheter har på både å sette søkelyset på, bygge opp kompetanse og kunnskap om og bidra til løsningen av, forskjellige miljøproblemer. Særlig er dette viktig innenfor området miljøvennlig produksjon og forbruk, noe som også ble kraftig fokusert i St.meld. nr. 40 (1998-1999) om forbrukerpolitikken.

Dette medlem går derfor imot den foreslåtte reduksjon på 3 mill. kroner på kap. 1442 post 70.