3.8 Omregistreringsavgift

Sammendrag

Omsetning av brukte motorvogner og tilhengere er fritatt for merverdiavgift. Det betales i stedet en særavgift ved omregistrering av alle kjøretøy som tidligere har vært registrert i Norge.

Avgiften er gradert etter vekt og alder. Satsene for omregistreringsavgiften foreslås økt med 10 pst. med virkning fra 1. juli 2000. Økningen er anslått å øke inntektene på 2000-budsjettet med om lag 65 mill. kroner. På årsbasis kan statens inntekter øke med om lag 155 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag om å øke omregistreringsavgiften med 10 pst. fra 1. juli 2000, jf. forslag til vedtak XXIX under kapittel 22 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen mener det er bemerkelsesverdig at departementet i proposisjonen først slår fast at omregistreringsavgiften er en erstatning for merverdiavgift på omsetning av brukte motorvogner og tilhengere, for deretter å foreslå en økning av satsene uten at det er skjedd endringer i merverdiavgiften eller lagt frem tallmateriale som dokumenterer at satsene bør endres for at omregistreringsavgiften skal kunne bli en mer treffsikker erstatning for merverdiavgift på bruktbilomsetning. Disse medlemmer konstaterer at begrunnelsen for omregistreringsavgiften dermed svekkes, og at avgiften i stadig større grad fremstår som nok en særskatt på bilisme.

Disse medlemmer kan ikke slutte seg til dette forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Steinar Bastesen vil vise til at avgiftsvedtakene som vedtas i de årlige statsbudsjett i hovedsak bør gjelde for et år av gangen. Unntak fra dette bør etter disse medlemmers syn bare forekomme når dette er varslet ved behandling av statsbudsjettet eller hvis ekstraordinære tilfeller oppstår.

Disse medlemmer kan ikke se at dette er tilfelle når det gjelder Regjeringens forslag om å øke omregistreringsavgiften.

Komiteen viser til avsnitt 3.20.3 når det gjelder bevilgningsforslag under kap. 5536 post 75 Omregistreringsavgift.